Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Torpan risat ikkunat

Vanhan talon ikkunat kuuluvat sen huomiota kiinnittävimpiin osiin. Usein sanotaan että ikkunat ovat talon silmät, ja juuri ikkunoiden ruutujaottelu ja sijoittelu luo suuren osan talon viehätysvoimasta. Onko talossa klassiset 6-ruutuikkunat, kansallisromantiikan pikkuruuduilla leikittely, tai kenties rintamamiestalon pelkistetyt pystypokaikkunat?

Vastaavasti taas levytetyt ikkuna-aukot tai särkyneet ikkunalasit muuttavat nopeasti katsojan silmissä vielä toimintakuntoisen talon purkukuntoiseksi rötisköksi. Autiotorppamme toivottomuuden vaikutelmaa antavat paljon juuri levytetyt ikkuna-aukot, joiden alta löytyy ikävän paljon särkynyttä ikkunalasia (1800-1900-lukujen vaihteen T-ikkunat, jos muuten sattuu kiinnostamaan).

Ei paljoa lasia pelastettavissa…
Kovin hienoa ikkunalasia on joku päässyt hajottamaan.
Erittäin hienoa ikkunalasia on joku päässyt hajottamaan.

Ikkunat pystyy kuitenkin korjaamaan. Karmit ovat ehjät ja kenties levyjen ansiosta pokien puukin on hyväkuntoista. Useissa ikkunoissa on vielä vanhaa, aaltoilevapintaista suupuhallettua ikkunalasia. Valitettavan monessa pokassa vaan särjettynä.

Ikkunoiden kunnostus on hommaa jota hyvin pystyy tekemään itsekin. Mutta kun on näin paljon särkyneitä ruutuja, ei niiden kunnostus voi odottaa. Torppaprojektissa on aika monta muutakin välitöntä huomiota vaativaa kohtaa, joista montaa olisi mukavampi tehdä jos olisi ikkunat ja auringonvaloa. Siispä päätin antaa ikkunaurakan ammattilaiselle.

Irrotin varovasti pokat karmeista. Tätä tehdessään kannattaa tarkistaa miten pokat on kiinnitetty. Usein ulkopokissa on saranat, kun taas joskus pokat on naulattu kiinni. T-ikkunan makaava yläpoka on usein vaikeampi irrottaa. Tämä saattaa vaatia jonkin verran kampeamista esim. puukolla.

Välittömästi irrottamisen jälkeen pokat tulee merkitä (ellei niissä ole ennestään merkintöjä jotka itse ymmärtää):

-mikä huone
-mikä seinä
-mikä poka (vasen, oikea, ylä)
-ulko- vai sisäpoka

Eli merkitä voisi olla esim. Keittiö, pohjois, vasen ulko, siis keittiön pohjoisseinän vasen ulkopoka.

Irrotetut pokat pakkasin autoon ja kuljetin varovasti kuoppaisia hiekkateitä pitkin tuttavalleni Synnöve Nenoselle, joka korjaa ikkunoita Sauvossa. Vein vain osan pokista kerrallaan, jotta talossa olisi koko ajan ikkunoista, joista saan valoa sisätyöskentelyyn. Pokat saivatkin hyvät arvosanan – yhtään puukorjausta ei ollut tarpeellista tehdä!

Rikkoutuneiden lasien tilalle onnistuin kyselemällä löytämään eräästä lasiliikkeestä vanhaa ikkunalasia. Ikkunalasin laatu kun luo huomattavan osan ikkunan estetiikasta ja samalla vanhan talon tunnelmasta ylipäätään. Nyt odotamme jännityksellä millaisen muodonmuutoksen talo läpikäy korjattujen ikkunoiden myötä!

Pokat menossa Synnöve Nenosen verstaalle. Kun saan ne takaisin, niiden pitäisi olla uuden veroiset!
Pokat menossa Synnöven verstaalle. Kun saan ne takaisin, niiden pitäisi olla uuden veroiset!

 

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi