Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Torpan punamultaus

Viime viikonloppuna koitti kauan odotettu päivä. Oli aika punamullata torppa (eli maalata punaisella keittomaalilla). Rakennus on selkeästi aikanaan ollut punamullattu. Etelänpuoleisesta seinästä väri oli kokonaan kadonnut mutta muilla seinillä punamullan jäänteet olivat selvät.

 

Jonkin aikaa asiaa arvottiinkin, että punamullatako vai ei, etenkin kun täysin harmaantunut eteläseinä oli arvokkaan näköinen sellaisenaankin. Punamaalin ehostamiseen kuitenkin päädyttiin. Entinen autiotalo olisi sen jälkeen kyseenalaistamatta herännyt henkiin.

 

 

Valmisteluja tein ensin päivän-pari. Harjasin seinistä pahimmat hämähäkinseitit ja vanhat maalinjäänteet pois. Keittomaalin suurimpia etuja on sen äärimmäisen helppo uusittavuus. Ei tarvitse krapata, kaapia tai käyttää maalinpoistoaineita. Lisäksi suojasin kivijalan ja ympärillä olevat kalliot (punaiset maaliläiskät vanhojen talojen kivijaloissa ovat varsin yleinen näky).

 

Itse keitto- ja maalausoperaatioon kului kaksi päivää kun oli hyvä talkooporukka. Ja porukallahan näitä hommia on hauskinta tehdä muutenkin. Aloitin keiton lauantai-aamuna noin kello 9  ja maali oli valmista yhden maissa iltapäivällä.
Operaatio esitellään seuraavalla videolla, mutta resepti ja työvaiheet löytyvät alta myös kirjallisina (reseptejä on toki monenlaisia, tämä ainakin toimi hyvin):


Resepti: 75 litraa punaista keittomaalia
75 litraa vettä
n. 14 kiloa italianpunaista pigmenttiä
6 kiloa ruisjauhoja
3 kiloa rautavihtrilliä
1-2 litraa pellavaöljyvernissaa

 

Työvaiheet ovat seuraavat:
1. Laitetaan tuli alle ja pata päälle.
2. Kaadetaan pataan suurin osa vedestä (75 litran maalierään laitoin 60 litraa vettä kiehumaan)
3. Sekoitetaan loppuun (kylmään) veteen ruisjauhot ja jätetään turpoamaan siksi aikaa kun padassa oleva vesi lämpenee.
4. Lähes kiehuvaan veteen sekoitetaan ensin rautavihtrilli ja sitten ruisvelli. Tästä eteenpäin pataa pitää hämmennellä jatkuvasti.
5. Annetaan hiljalleen hämmentäen kiehua noin vajaa tunti.
6. Lisätään pellavaöljyvernissa (ei välttämätön) sekä punainen pigmentti, koko ajan sekoittaen.
7. Annetaan kiehua hiljalleen toista tuntia, koko ajan hämmentäen.
8. Kun maali on valmista, se annostellaan ämpäreihin ja maalataan. Lämmin maali on paljon valuvampaa (ja roiskuvampaa) kuin jäähtynyt maali.

 

Loppuun vielä ajankohtainen Torppakameran kuva sekä vertauskuva korjauksen alusta viime vuoden toukokuulta:

Tilanne 10.7.2017

 

Lähtötilanne 5.5.2016

 

Torppakameran kuvat: Nemesol Oy
Muut kuvat: John Björkman

 

Kommentoi