Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Torpan kattoremontti

Torppaan saatiin tehtyä suunnitelluista korjaustöistä suurin, eli katon korjaus. Sekin pieneni, mitä pidemmälle sitä suunniteltiin. Katon korjaus oli kuitenkin välttämätön. Räystäät ja räystäslaudat olivat monin paikoin lahonneet jo olemattomiin ja kattotiilet paikoitellen sikin sokin. Lisäksi katto oli paksun sammaleen peitossa. Silti se oli pitänyt.

Laho räystäs.
Vielä lahompi räystäs.

 

Sama kohta korjattuna.
Sama kohta korjattuna.

Alkuperäinen suunnitelma oli, että tiilet otetaan katolta yksitellen alas, puhdistetaan, asennetaan uusi aluskate ja tiilet palautetaan paikoilleen. Lisäksi oli asennettava sillat ja tikkaat nuohoojalle.

Yksi viimeinen epävarmuustekijä torpan suhteen ovat nimittäin olleet hormit. Ovatko ne vielä käyttökelpoisia vai pitääkö pahimmassa tapauksessa muurata piippuja uusiksi?

Kattoremontti oli alun perin tarkoitus tehdä jo alkukesällä. Mutta kun juhannuksena paljastui että talossa pesii runsaasti lepakoita, oli kattohommia lykättävä niiden pesinnän ajaksi. Sitten kävi mielessä, että talon vanha pärealuskate on luultavasti lepakoille mieleen.

Joten päätimme jättää aluskatteen ennalleen. Pidän myös siitä, että vintillä näkyvät alkuperäiset aluskaton päreet. Sitten päätimme korjaajan kanssa, että ehkä kaikkien tiilien irrottaminen on siinä tapauksessa turhaa. Irrotetaan vain tiilet niistä kohdista, missä rakenteita pitää uusia. Muualta saa riittää pelkkä harjaus.

Sementtitiiletkin osoittautuivat varsin hyväkuntoisiksi. Ehkä niitä yleensä parjataan liikaa? Vintiltä löytyi lisäksi korjaustiiliä ja niitä jäi vielä ylikin.
Eli melko vähäisin elkein katto lopulta korjattiin: tiilet harjattiin, lahot räystäät ja räystäslaudat uusittiin. Katolle asennettiin nuohoussilta ja tikkaat. Puusta. Miksi tehdä vaikean kautta jos katto kerran on ehjä ja pitää vettä?

Entä mitäs nuohooja sanoi? Se selviää ensi kerralla.

 

Katon kunto keväällä.
Katon kunto keväällä.
Sama kohta korjattuna.
Sama kohta korjattuna.

 

Torppakamera: tästä lähdettiin keväällä.
Torppakamera: lähtöpiste. (kuva: Nemesol Oy)

 

Torppakamera 10.10.2016
Torppakamera 10.10.2016. Korjaus meneillään. (kuva: Nemesol Oy)

 

Torppakamera 13.11.2016
Torppakamera 13.11.2016 (kuva: Nemesol Oy)

 

Kuvat: John Björkman ellei toisin mainittu

Kommentoi