Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Talven valmisteluja

Yksi tavallisimpia kliseitä vanhoissa taloissa asumisesta on, että ikkunoihin pitää laittaa liimapaperia talveksi. Tämä toimenpide kuitenkin vähentää vetoa ja parantaa lämpimyyden tunnetta huomattavasti.

Me olimme tänä vuonna oikeastaan aika myöhässä tämän toimenpiteen kanssa. Ikkunat pitäisi paperoida hyvissä ajoin ennen pakkasia ja joulukuussa voisi ainakin teoreettisesti olla jo pakkasta.

Toisaalta näin joulukuun alussa ikkunoiden paperointi menee joulusiivouksen aloituksesta. Siinä samassa kun on melkein pakko tehdä kaikenlaista siivoustoimepidettä. Ikkunat on kätevää pestä samalla, ja kun ikkunoiden edustalla olevia huonekaluja siirretään, pääsee siivoamaan paikkoihin joihin ei muuten pääsisi. Myös ikkunoiden edustalla asustavat ruukkukasvit tulee syynättyä ja samalla on hyvä käyttää ne myös suihkussa.

Ikkunanpesussa tulee todetusti paras jälki etikalla.
Ikkunanpesussa tulee todetusti paras jälki etikalla ja sanomalehdellä.

 

Kasvit pääsevät samalla suihkuun.
Kasvit pääsevät samalla suihkuun.

Sitten on aika käydä itse paperointiasiaan. Olen joskus aikaisemminkin tainnut tätä aihetta kuvailla, mutta kertaus on opintojen äiti. Ikkunaliimapaperia saa paksuina rullina ainakin perinnerakentamisliikkeistä ja -keskuksista kuten Curatio ry:ltä Paraisilla, Rakennusperinteen ystäviltä tai Tamminaulasta Nousiaisista. Meidän pienehkössä talossamme yksi rulla on riittänyt jo monta vuotta.

Paperirullan lisäksi tarvitaan kulho vettä (ellei pesuallas satu olemaan aivan lähettyvillä), sakset, keittiöveitsi ja kostea rätti. Jotakin rievuksi kelpaavaa vanhaa vaatetta on myös hyvä olla käsillä. Ensin tiivistetään suurimmat raot tunkemalla niihin riepuja tai kangaskaistaleita. Tähän keittiöveitsi on hyvä väline.

IMGP2297

Välien tiivistäminen kangasriekaleilla.
Välien tiivistäminen kangasriekaleilla.
IMGP2305
Paperikaistaleen mittaus.
IMGP2308
Kostutus.
IMGP2314
Kostutettujen paperikaistaleiden pitää antaa roikkua muutama minuutti.
IMGP2322
Kiinnitys ja painelu kostealla rätillä.

Sitten mitataan ja leikataan ikkunaliimapaperista sopivan pituisia kaistaleita kunkin pokan reunaan. Paperit vedetään vesikulhon läpi yksitellen, ylimääräinen vesi vedetään kaistaleesta kahden sormen välissä ja asetetaan johonkin pariksi minuutiksi kostumaan, liimapuoli ylöspäin tietenkin.

Kostuneet paperiliuskat liimataan ikkunanpokien ja karmin rakojen päälle. Liuskat on hyvä suoristaa ja painaa kiinni lopuksi kostealla rätillä. Heti tuntuu että tuvassa on paljon lämpimämpää. Voi pistää kaakeliuunin lämpimäksi ja saa talvi tulla. Paksut talviverhot meiltä vielä puuttuu.

Muistetaan myös pitää talon väliovia suljettuina – se on helpoin ja halvin lämpötaloudellinen toimenpide.

 

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi