Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Taimenvaihtoa ja piiloparatiiseja Peltolassa

Viime sunnuntaina järjestettiin paljon taimenvaihtotapahtumia eri puolilla. Itse päätin piipahtaa Peltolan siirtolapuutarhan taimenvaihtopäivään, ihailemaan toukokuun kukkaloistoa parhaimmillaan sekä arvatenkin katsomaan josko matkaan tarttuisi joku perenna, mille ei oikeastaan ole enää tilaa, mutta jonka ehkä saisi vielä johonkin väliin tungettua.

Taimipäivät ovat selkeästi houkutteleva tapahtuma sillä kaikki paikat olivat Peltolassa täynnä autoja ja pyöriä. Suurin tungos oli kuitenkin saapuessani jo ohi ja sain melko rauhassa katsella jäljellä olevia taimipöytiä siirtolapuutarha-alueen keskellä komeilevan Peltolan tilan pihapiirissä.

Taimitiskien luota löytyikin tuttavani Riitta Kormano, joka kirjoittaa siirtolapuutarha-harrastuksestaan Ituilua-blogia. Kävin ensin keräämässä kassillisen sopivia perinteisiä perennoja (miettimättä sen kummemmin mihin ne mahtuisivat) ja pääsin sen jälkeen tutustumaan Riitan siirtolapalstaan.

Tuntuikin kuin olisi astunut jonkinlaiseen piilotettuun paratiisiin, sen verran monipuolisesti ja runsaasti pieni palsta-alue oli täytetty moninaisilla ja mielenkiintoisilla istutuksilla. Kaikkialla kukkivat mitä moninaisimmat bellikset, liljat, tulppaanit ja lukemattomat muut kukat monissa kerroksissa, vierekkäin hedelmäpuiden ja marjapensaiden kanssa.

Siirtolamökin kuisti ja pieni kasvihuone olivat täpötäynnä itu- ja taimilaatikoita, eli täällä todellakin ituillaan. Ympäristön elävyys ja monipuolisuus toi monella tapaa mieleen Mandelmannien ekologisen puutarhan Etelä-Ruotsissa, missä vierailimme viime kesänä (lue lisää jutusta Djupadal – omavaraisviljelijän paratiisi).

Minulla taitaa olla paljon opittavaa siitä, miten pieneen tilaan saa mahtumaan vaikka mitä, kun jokaisen neliötuuman käyttää tehokkaasti. Riitalla nimittäin kasvit ovat todella tiuhaan vieri viereen istutettuja ja ne näyttävät viihtyvän todella hyvin. Hyöty- ja koristekasvien sekoittaminen samoihin penkkeihin tuntuu myös toimivan hyvin

Riitta Kormano esittelee rakentamaansa linnunmuotoista kukkapenkkiä.

Tähän puutarhaan on panostettu roppakaupalla energiaa ja luovuutta. Selvä osoitus minulle, että siirtolapuutarha ei ehkä ole minua varten, nämä asiat on parasta toteuttaa oman kodin puutarhassa, välittömässä elinympäristössään. Mutta kannan täältä paljon viljelyinspiraatiota omaan puutarhaan – sekä ison kassillisen taimia ja ituja jotka sain Riitalta matkaan.

Loppuun vielä Puutarhakameran kuva samalta päivältä 17.5: tarkkasilmäiset huomaavat pöydän ympärillä mustissa purkeissa Peltolasta tuotuja taimia odottamassa sijoituspaikkaa.

Kaikki kuvat: John Björkman (paitsi Puutarhakamera: Nemesol Oy)

Kommentoi