Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Syksy herättää puulämmittäjän

Tervehdys taas pitkän tahattoman päivitystauon jälkeen. Tietokoneemme hajosi (perheen nuorimmainen tiputti sen lattialle) ja juuri kun olimme saaneet sen kuntoon, lähdimme kauan odotetulle Italian matkalle sukulaisten kutsumana.

Palattuamme kotiin, meitä odotti mitä upein ruska – syksy on parhaimmillaan juuri nyt. Syksyn lähestymisen tietää etukäteen siitä, että puulämmittäjän ajatukset alkavat ikäänkuin automaattisesti pyöriä polttopuiden ympärillä.

Onko tarpeeksi kuivia puita talven varalle? Viime talvena kaadetut saisivat mieluiten kuivua vielä ensi kesän ajan. Omalla pihalla kuivatettuja puita olen kantanut katokseen elo- ja syyskuun aikana. Nämä ovat lähinnä raskaita lehtipuulajeja (lue eri polttopuulajien ominaisuuksista tästä), joiden kaveriksi (ja lämmön tasoittajaksi) tilasin Mynämäeltä neljä mottia kuusta.


Kaikki on nyt pinottu nätisti puuvajaan. Vasemmalle laidalle vain valmiita hellapuita, takaseinälle isompia puita jotka käyvät kaakeliuuniin tai saunan pesään. Oikealle laidalle puita, jotka saisivat kuivua vielä tovin.

Mökillä taas on ollut meneillään isompi polttopuu-urakka. Isäni kaatoi viime talvena useampia isompia puita. Koska hän ei lämmitä puilla, minä sain pöllit. Niistä tuli kokonainen siirtolava täyteen ja pilkkominen on ollut koko kesän mittainen urakka (joka on itse asiassa vieläkin vähän kesken).

Puut saavat kuivua ensimmäisen vuoden ulkosalla ja koska mökin pihassa on tilaa, päätin verestää pari vuotta sitten taiteilija Pekka Turuselta opittuja taitoja (lue lisää täältä) ja koota pyöreän pinon. Ensin alle lecaharkkoja, niiden päälle lankuista kehä ja sitten pinoamaan

Syksyn tultua pino on jo minua korkeampi. Tällä pärjätään sitten talvi 2017-2018 ja ehkä vähän pidemmällekin.
Samaan aikaan me saimme muita lämmityspulmia, joista kerron ensi kerralla.

Italian matkallamme huomasin ilokseni, että sielläkin luotetaan yhä puulämmitykseen. Liitän tähän loppuun vielä terveisinä hieman kuvia Toscanan maaseudulla kuvaamistani puupinoista:

Tapa pinota tällä tavalla rankojen tai seipäiden väliin on perinteinen myös meilläpäin.

 

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi