Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Stenu, Hätäläinen ja muut maatiaiset

Syksy alkaa koputella ja surkeasta kesästä huolimatta näyttää siltä, että jonkinlaista satoa kuitenkin saadaan. Monet kiitollisimmista kasveista, niin hyöty- kuin koristekäyttöön ovat vanhoja maatiaiskantoja, joita olen kerännyt puutarhaan.

Maatiaiset ovat pitkään samalla paikalla viljeltyjä kasvikantoja, jotka ovat sopeutuneet paikallisiin oloihin. Ne ovat sekä kulttuurihistoriallisesti että geneettisesti arvokkaita. Kasvattamalla maatiaisia autamme viljelykasvien geneettisen monipuolisuuden ylläpitämistä.

Suinkaan kaikki maatiaiset eivät meidän pihallamme viihdy – kukin kasvi on sopeutunut tietynlaisiin olosuhteisiin. Kokeilu ja epäonnistuminen ovat paras keino ottaa selvää. Kun on sitten löytänyt pihassaan hyvin viihtyvän maatiaisen kannattaa vaalia sitä ja ottaa siemenet talteen. Uusia siemeniä voi olla vaikea löytää.

Maatiaiskasvien siemeniä tilaan Maatiainen ry:ltä sekä kerään siemeniä ja pistokkaita paikoista joissa niihin törmään. Tässä kuusi tämän kesän parasta maatiaiskasvia Juurrutuksen pihalta:

IMGP0789

Potattomaatti. Varmasti suosikkimaatiaiseni. Voiko olla jotain sellaista kuin suomalainen maatiaistomaatti? Kyllä voi! Tämä Itä-Suomessa jalostunut tomaattikanta näyttäisi palkitsevan sadolla avomaan kasvatuksessa jopa näin surkeana kesänä. Ei isona satona mutta satona silti.

Fredrikan pinaattihierakka. Pinaattihierakka on yksi monivuotisista pinaattikasveista, joista saa tuoretta vihreää jo varhain keväällä. Tämä pinaattihierakkakanta on peräisin Runebergin kodin puutarhasta Porvoosta. Täytyy varmaan käydä tutustumassa. Maku on lempeän happoinen.

Stenu-herne. Taisin ostaa nämä Koroisten Luomupuodista toissa kesänä. Pussissa lukee että ”paikalliskanta Turun seudulta” ja tuottaa toistaiseksi paremmin kuin mikään muu herne mitä olen kokeillut. Ja hyviä kuin mitkä. Pitänee siis ottaa siemenherneitä ensi vuodeksi!

IMGP0790

IMGP0684
Perunaämpärin punertavat mukulat ovat hätäläisiä.

Hätäläinen. Onnistuin alkukesällä saamaan käsiini vanhaa Hätäläinen-nimistä punaista maatiaisperunaa, jonka pitäisi olla hyvä kesäperuna. Pistin vuokrapalstallemme sitä ja vaikka satoisuus ei ole samaa tasoa kuin Timon tai Siiklin, ovat pehmeät hätäläiset maultaan aivan loistavia. Näistäkin täytynee säästää siemenmukuloita kellarissa…

Solberga-härkäpapu. Monet suomalaiset maatiaislajit ovat Itä-Suomesta, aika erilaisesta ilmastosta kuin lounaisrannikkomme. Olen siksi kokeillut myös ruotsalaisia maatiaisia. Solberga-härkäpapu on menestynyt erinomaisesti viljelypalstallamme ja pääsee takuulla taas ensi vuonna viljelyyn.

Sagalundin neilikka. 1800-luvun lopussa kemiöläinen kansakouluopettaja ja kasvikeräilijä Nils Oskar Jansson keräsi kasveja ja perusti puiston koulunsa ympärille. Yli sata vuotta sitten moni niistä menestyy yhä, mm. tämä punavalkoraidallinen harjaneilikka. 120 vuotta paikallisissa oloissa riittänee karaisemaan kukasta maatiaisen.

Syysasteri. En enää muista mistä tämän asterin hain, mutta mielestäni asteri kuuluu syksyiseen vanhaan pihapiiriin ja tämä on nyt tehnyt vuosi vuodelta vain enemmän ja enemmän kukkia. Hyönteisetkin tykkäävät.

IMGP0794

IMGP0799
Myös ruukkukasvit voivat olla maatiaisia. Tässä aikanaan pojan perhepäivähoitajalta saatu Mustanmerenruusu, joka on kuulemma kulkenut suvussa pitkään.
826
Puutarhakamera 26.8. Puutarhaa hallitsevat tällä hetkellä kesän lopettajat, komeat syyspäivänhatut. (kuva: Nemesol Oy)

 

Kuvat: John Björkman ellei toisin mainittu.

Kommentoi