Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Seitsemällä kompostilla multaomavaraisuuteen

Kevään puutarhatyöt ovat lähteneet täysillä käyntiin niin meillä kuin muuallakin. Se lähtee aina yhdestä perusasiasta ja tajusinkin tässä juuri, että kun kirjoitin vähän aikaa sitten siitä kuinka onnettomia olemmekaan omavaraisuudessamme, tilanne ei olekaan niin toivoton kuin olin luullut. Meistä on nimittäin tullut multaomavaraisia.
Ja mullastahan kaikki lähtee.

IMGP7392
Kuvassa kolme seitsemästä kompostistamme. Niiden hoito vaatii yllättävän vähän aikaa ja vaivaa. Huomattavasti vähemmän kuin puutarhajätteiden kuljettaminen peräkärryllä kaatopaikalle.

Viimeisen parin vuoden aikainen perehtyminen kompostoinnin perusperiaatteeseen, eli typpi-hiili-tasapainoon on saanut aikaan sen, että meidän kaikki seitsemän kompostiamme, eli ruokajätekomposti, ruokajätteen jälkikomposti, puutarhajätekomposti, sekä neljä haravointijäte-kaninlantakompostia, ovat tuottaneet hyvää tulosta ja multaa piisaa. Oleellista on sekoitella kompostien sisältöjä: kuivaan lehtikompostiin ”märkää” ainesta esim. jo kompostoitua ruokajätettä tai lantaa, typpipitoisen ruokajätteen joukkoon taas riittävästi kuiviketta.

Kahteen vuoteen ei ole tarvinnut kuskata pihaan yhtään ainutta multasäkkiä (kylvömullat vielä ostan). Myöskään yhtään lastia risuja, lehtiä tai muuta puutarhajätettä ole muutamaan vuoteen viety täältä pois vaan kaikki kompostoidaan ja/tai lahotetaan (tai poltetaan) ja annetaan ravinteiden kiertää omassa pihassa.

Kylmälava on laitettu kuntoon, tomaatintaimet koulittu, kohopenkki kitketty ja puutarhakalusteet kannettu pihalle. Kadun puolella kukkii komea raita ja keittiön ikkunasta voi katsella kuinka sitä kohti kiitää jatkuvasti pulleita kimalaisia eri suunnista. Raidan sanotaan olevan tärkeä pölyttäjille juuri aikaisen kukintansa vuoksi. Nyt ei niillä tosin pitäisi olla enää hätää, sillä idänsinililjojen ja kiurunkannusten meri on juuri avannut baarin ja pian on esikkojen, käenrieskojen ja kevätvuohenjuurten vuoro. Nyt on kevät parhaimmillaan!

Ensi kerralla esittelen hauskan puutarhaan liittyvän uutuuden.

IMGP7399

IMGP7380
Kylmälava on otettu käyttöön ja täytetty tuoreella kompostimullalla.
IMGP7397
Hugelkultur-kohopenkki puolestaan on itsessään komposti. Sisällä lahoava puuaines luovuttaa ravinteita hitaasti.

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi