Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Pyhän Birgitan puutarhassa

IMGP1454

Pääsiäisen jälkeen tuli käytyä työmatkalla Ruotsissa perehtymässä miten siellä tehdään työtä historiallisten kulttuurimiljöiden parissa. Matkalle mahtui monta kohdetta, joista ehkä tunnetuin lienee Vadstena, johon perustettiin ensimmäinen Birgittitalaisjärjestön luostari 1300-luvun lopulla.

Vadstenan luostarikirkko sijaitsee kauniisti Vättern-järven rannalla. Luostarin rakenne on Pyhän Birgitan ohjeiden mukainen: hän vastaanotti sen pyhässä näyssä. Itse luostarikirkossa on kaunis puinen veistos pyhimyksestä. Se on tutun näköinen: Turun linnan Sturenkirkosta löytyy lähes samanlainen. Birgitta itse ei ikinä nähnyt valmista luostaria: hän vietti elämänsä loppuvuodet Roomassa, jossa teki työtä saadakseen paavin hyväksymään hänen luostarijärjestönsä.

IMGP1437

 

IMGP1447

 

IMGP1467

 

Erityisen tärkeä kohde matkallamme on luostarin puutarha. Luostareissa pidettiin keskiajalla yrttitarhoja ja luostarilaitoksen oletetaan tuoneen pohjoiseen monia uusia hyötykasvilajeja. Naantalin birgittalaisluostarin yrttitarhalla oletetaan olleen suuri merkitys meidän kotiseuduillamme.

Vaikka Vadstenassa on jonkinlaisia yrttiviljelmiä, ei siellä varsinaista luostariyrttitarhaa löydy. Hämmentävän kaunis on sen sijaan ulompana sijaitseva luostarin hedelmätarha, jossa kasvaa tusinoittain vanhoja omenapuita, joiden joukossa kiurunkannukset, käenrieskat sekä Vadstenalle ominaiset luostarililjat parhaillaan kukkivat. Omenatarhan vieressä sijaitsee pyhiinvaelluskeskus, ja puutarhassa istuu useita itsekseen mietiskeleviä tai lukevia pyhiinvaeltajia. Oppaamme kertoo kuitenkin, että luostaritarhan puusto ei ole kovin vanhaa, vaikka näin usein luullaan. Esimerkiksi omenatarhan nurkalla kasvava tammi, jota monet kuvittelevat keskiaikaiseksi, on tiettävästi istutettu 1920-luvulla.

IMGP1458

Luostarin ympärillä on Vadstenan keskusta, joka tuntuu koostuvan pelkästään historiallisista rakennuksista. Huhtikuun loppupuolen kevätiltana täällä on äärimmäisen hiljaista. Torilla ei näy ketään. Valoisa kevätilta vahvistuu parikerroksisten talojen vaaleissa julkisivuissa. Kaikkialla vallitsee sanoinkuvaamaton tyyneys. Vain kivenheiton päässä keskustasta alkaa loputtomalta tuntuva idyllinen puutaloalue 1900-alusta.

Yövymme rakennuksessa, joka on 1800-luvulla toiminut yläluokkaisten mielenterveysparantolana. Jokaista huonetta vartioitiin ja kaakeliuunien luukuissa on lukot, jotta potilaat eivät pääsisi tuleen käsiksi. Tänne harvemmin jäätiin loppuiäksi, vaan tietyn ajan jälkeen potilaiden sanottiin parantuvan. Vadstenan erikoisen seesteisessä ilmapiirissä en ihmettele vaikka näin olisi käynytkin.

IMGP1351
Vallbyn ulkoilmamuseota.

Pohjoisempana, Västeråsin kaupungissa sijaitsee Vallbyn ulkoilmamuseo, ruotsalaisella mittapuulla melko pienikokoinen. Vallbyn museo on kuitenkin erikoinen siksi, että siellä on ymmärretty elävän kulttuuriperinnön, eli vanhojen paikallisten maatiaiskasvien ja –eläinten merkitys säilyttämisen arvo. Museo toimii geenipankkina, jossa näitä vanhoja kantoja pidetään yllä.

Vallbyssa on ilmainen sisäänpääsy ja monet tuntuvat käyttävän sitä piknikpaikkana. Etenkin äitejä lastenvaunujen kanssa on alueella paljon. Mielenkiintoisinta lapsille ovat varmasti ympäri museota aitauksissa olevat maatiaiseläimet: valkomustia, tuuheaturkkisia Jämtlannin vuohia, sarvekkaita Gästriklandin lampaita, karvaisia Linderödin sikoja, tanakoita pohjoisruotsalaisia hevosia sekä upean vaaleita, pienikokoisia tunturilehmiä, jotka laiduntavat yhdessä lampaiden kanssa.

Monet näistä lajeista ovat uhanalaisia ja lähes kadonneet, kunnes niiden säilyttämiseen alettiin panostaa. Suomessa tilanne on vastaava, ja esimerkiksi suomalainen maatiaissika ehti kuolla sukupuuttoon ennenkuin paikallisrotujen säilyttämistä alettiin nähdä arvokkaana. Toki meilläkin päin tehdään työtä paikallisten lajien säilyttämisen eteen ja esimerkiksi Turun oma Kuralan kylämäki on tähän alaan erikoistunut.

 

IMGP1387
Linderödin sikoja.

 

 

IMGP1394
Tunturilehmät jakavat aitaukset lampaiden kanssa.

 

IMGP1361
Vallbyssä vanhoja kasvilajeja viljellään perinteiseen tapaan lavassa.

 

IMGP1479
Vadstenan keskustaa. Taustalla Vättern-järvi.

Kaikki kuvat: John Björkman

2 vastausta artikkeliin “Pyhän Birgitan puutarhassa”

  1. Kirsi K.

    Kiitos, tykkäsin todella tästä jutusta ja kuvista!


  2. Ilma S.

    Samoin minä! Kiitokset!


Kommentoi