Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Puutarhassa monimuotoinen epäjärjestys

Puutarhassa on märkää. Taas. Kaikkialla rehottaa, mutta kukkii myös. Tämän kesän kurjat kelit alkavat tehdä lopun satotoiveistani. Mansikat homehtuvat. Kurkut eivät ole edes kukassa. Tomaatit tekevät ensimmäisiä raakileita, kun viime vuonna tähän aikaan nautittiin jo kypsästä sadosta.

Harvassa ovat ne päivät kun mittari on ylittänyt edes 20 asteen rajan. Toisaalta viileä ja kostea ilma hyödyttää myös monia kasveja ja pidentää kukinta-aikoja – keneltäkään tuskin on jäänyt huomaamatta esimerkiksi tämän kesän upeat päivänkakkarakedot.

Eniten hyötyvät tietenkin rikkakasvit ja meidän puutarhamme on taas päässyt varsin viidakkomaiseen tilaan. Suurin osa viljeltävistä ruokakasveista taas ei taida tällaisesta kesästä paljoa piitata.

Puutarhakameran kuva näyttää että puutarha rehottaa.
Puutarhakameran kuva näyttää että puutarha rehottaa. (kuva: Nemesol Oy)

Vaikka puutarha ei ole järjestyksessä, se näyttää hyvinvoivalta. Olemme alusta saakka pitäneet ohjenuorana biologisen monimuotoisuuden vaalimista pihallamme. Tämä on tavallaan vastakohda yleisesti vallitsevasta ihanteesta, jossa penkit ovat ojennuksessa, jokainen kasvi paikallaan ja loput on kivetystä, terassia tai lyhyeksi parturoitua nurmea, joka ei paljoa piilopaikkoja ötököille tarjoa.

Meidän pihassamme pörisee ja surisee. Monimuotoisuuden luoma ekologinen tasapaino pitää tuholaiset kurissa. Tätä voi auttaa valitsemalla kasveja, jotka houkuttelevat tuholaisia syöviä petoja, sekä välttämällä liian isoja yhden ja saman kasvin rykelmiä.

Eeva Fanqvist Skublan kirja Puutarhan ystävät ja viholliset on yksi hyvä lähde, josta voi oppia mitä hyötyä ja haittaa mistäkin olennosta on. Syvempää perehdytysta löytyy enganninkielisestä permakulttuurikirjallisuudesta, esimerkiksi Toby Hemenwayn kattavasta Gaias Gardenista. Tiesittekö esimerkiksi, että usein paikallaan lentävien keltaraidallisten kukkakärpästen toukat syövät kirvoja? Kukkakärpäsiä voi houkutella esimerkiksi korianterilla, fenkolilla tai tillillä. Muita mukavia hyönteisiä joita haluat puutarhaasi ovat esimerkiksi toisten hyönteisten toukkiin munivat loispistiäiset, harsokorennot sekä tietenkin puutarhan suurpedot, leppäkertut.

 

IMGP0353
Hyviä hyönteishoukuttimia ovat keltasauramo (tässä) ja isotähtiputki (alla).

IMGP0334

Tietyt kasvit ovat erityisen monipuolisesti maistuvia, esimerkiksi keltasauramot houkuttelee niin leppäkerttuja, kukkakärpäsiä, loispistiäisiä kuin harsokorentojakin. Isotähtiputki houkuttelee kukkakärpäsiä ja loispistiäisiä, mutta myös perhosia.

Tärkeitä ovat aikaisin kukkivat kasvit. Voikukka kukkii aikaisin ja houkuttelee ainakin leppäkerttuja ja harsokorentoja – ei siis kannata pitää puutarhaa liian vapaana voikukista.

Riittävän pöheikköisessä pihassa viihtyy myös siili (jollainen on tänä kesänä muuttanut meidän nurkillemme), joka syö kaikenlaisia tuholaisia. Lehtokotilot ovat tällaisena märkänä kesänä levinneet joka paikkaan. Kuitenkaan ne eivät vaikuta aiheuttaneen paljoa tuhoja. Ehkä niille riittää syötävää kun kaikki kasvaa niin nopeasti?

Nyt taitaa olla parasta ottaa sellainen asenne, että iloitaan jokaisesta kypsästä asiasta, jonka puutarha tuottaa. Olemme me jo saaneet viisi mansikkaakin.

IMGP0332

IMGP0330

IMGP0367
Vasemmalla pieni tumma lehtokotilo, joka lasketaan tuholaiseksi. Isokokoinen viinimäkikotilo taas on harmiton.

IMGP0348Kuvat: John Björkman, ellei toisin mainittu.

 

Kommentoi