Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Puisevaa asiaa

On sydäntalvi, ja aika miettiä seuraavan talven polttopuita. Tammi-helmikuu on paras aika puiden kaatoon – puu on silloin kuivimmillaan, ja sillä on koko kesä aikaa kuivua lisää.
Kaatoi sitten itse tai tilasi puut kotiin, on syytä miettiä mitä ja millaista puuta polttaa? Kuivaa tietenkin, mutta mitä lajia?
Meillä Suomessa nykyään tahdotaan vannoa koivun nimeen. Se on tavallaan helppo ratkaisu. Koivu on hyvä polttopuu, ja jos haluaa yhdessä lajissa pysytellä, niin koivu saattaakin olla paras ratkaisu.
Mutta meillä kasvaa monenmoista hyvän lämpöarvon omaavaa puuta, jotka sopivat eri tarkoituksiin. Eri puulajeilla lämmittämisen kokeileminen ja oppiminen on mielekästä – eikö ole tylsää polttaa vain yhtä sorttia?

 

4-kuusi4

Kuusi. Yleisistä polttopuuksi käytettävistä puulajeistamme kevyin, ja siksi pienimmän lämpöarvon omaava. Monet sanovat kuusesta, että se ”antaa leppoisan lämmön”. Siksi kuusta suositellaan usein leivinuuneihin, jotka saattavat haljeta liian ”äkäisestä” lämmöstä.
Kuusi sopii esimerkiksi hyvin, kun uunia pitää ”herätellä” tauon jälkeen, sekä pehmentämään lämpöä, jos pesässä on esimerkiksi jalopuuta tai paljon koivua. Kuusi myös luovuttaa lämpöä nopeasti. Kuusi on siis kaikin puolin hyvä tulisijan ”käynnistyspuu” – se lämmittää nopeasti mutta lempeästi.

 

Mänty. Toinen yleinen havupuumme mänty on kuusta tiheämpää ja antaa voimakkaampaa lämpöä. Se on ikään kuin kuusen ja koivun välimaastossa.
Oman kokemukseni mukaan mänty syttyy helposti ja palaa erittäin kirkkaalla liekillä. Pihkaisuutensa vuoksi se myös poksuu ja paukkuu paljon ja siitä lentää kipinöitä. Siksi voi olla hyvä sekoittaa mäntyä muihin puulajeihin poltettaessa.

 

4-koivu2

Koivu. Koivun hyvä maine johtunee siitä, että vaikka se on lähes yhtä yleinen kuin mänty tai kuusi, se antaa huomattavasti voimakkaampaa lämpöä. Ikäänkuin lisäbonuksena koivussa on helposti irtoava tuohi, joka on ihanteellista sytykettä. Kun on koivun tuohta oppinut käyttämään, ei enää kelpuuta sanomalehteä.
Koivulla, ja etenkin tuohella, on kuitenkin varjopuolensa. Koivu nimittäin nokeaa runsaasti. Noki muodostaa eristävän kerroksen tulisijojen sisälle, ja huonontaa niiden lämmönvarauskykyä.

 

4-haapa

Haapa. Haavalla ja sen sukulaisilla on oma roolinsa polttopuuna. Haapa on melkoisen kevyttä, eikä sen takia kovin hääppöistä lämmityspuuta.
Sen sijaan kuiva pieneksi pilkottu haapa syttyy paremmin kuin mikään muu puu, niinkin hyvin että muuta sytykettä ei välttämättä tarvitse lainkaan. Itse pistän yleensä yhden tai kaksi ohutta haapapuuta päällimmäiseksi pesään ja lähden sytyttämään siitä.

 

4-saarni

Jalopuut. Lopuksi käsitellään polttopuiden aateliset, eli jalopuut. Saarnia, vaahteroita, tammia ja muita jalopuita kasvaa lähinnä pihoilla ja puistoissa, koristepuiksi istutettuna. Polttopuuna ne ovat harvinaista herkkua, mutta aina välillä talon vieressä oleva vaahtera kasvaa liian isoksi tai pihapuu kaatuu myrskyssä.
Jalopuiden kanssa on huomioitava yksi asia: koska ne ovat tiheäsyisiä, ne myös kuivuvat huomattavasti muita puita hitaammin. Kolmekaan vuotta ei välttämättä riitä kuivatukseen. Jalopuut omaavat erittäin korkean lämpöarvon – siksi niitä kannattaa käsitellä varoen ja kunnioituksella, ettei liian kovalla lämmityksellä riko tulisijaa. Itse en koskaan polta pesällistä pelkkää saarnea, vaan pistän sekaan havupuita ja haapaa tasoitukseksi. Silti niillä saa kaakeliuuniin verratonta hehkua.

3 vastausta artikkeliin “Puisevaa asiaa”

  1. Martti Korhonen

    Koivun ylivoimainen suosio kyllä hiukan ihmetyttää. Näissä asioissa varsin kokeneen isäukkoni kokemuksen mukaan siistin näköinen koivuklapi menee helposti kaupaksi, mutta ulkonäöltään epäsiisti sekapuu huomattavasti hankalammin. Jos tahtoo saada polttopuut halvalla niin ”kakkoslaatuinen” sekaklapi lienee paras vaihtoehto. Lämpöarvon ja hinnan suhde on parempi kuin koivussa, ja kuten John jo tuossa mainitsikin, pelkän koivun polttaminen ei ole pidemmän päälle hyvä hormeille.


  2. John Björkman

    Asiaa puhut, Martti.


  3. Tiltu Nurminen

    Olipa mielenkiintoinen kirjoitus – tässä oli paljon uutta asiaa. Meillä on käytetty pääasiassa koivua ja olen opetellut uunin sytyttämistä ilman sanomalehtiä tuohen kanssa. Näköjään muillakin puulajeilla on kaikilla omat etunsa, ja niiden sekoittamisessa paljonkin ideaa!


Kommentoi