Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Piha voi olla ekoteko tai ympäristörasite

Pihaa ja puutarhaa pidetään yleensä ympäristön kaunistuksena. Harva tulee ajatelleeksi että pihalla ja puutarhallakin on ympäristövaikutuksensa. Ruohonleikkurit pärisevät ja keinolannoitteita ja myrkkyjä lotrataan, tai sitten koko piha päällystetään betonilla ja asennetaan yhtä paljon sähkövalaistusta kuin taloon sisälle.

Riitta Kaihovaaran kirja Riippumaton puutarha tuo harvinaisen hyvin esille nykypäivän puutarhakulttuurin tuhlaavaisuuden: kun ostetaan talo pihoineen, yhä useampi vaikuttaa käyttävän TV-ohjelmien innoittamana ”puskutraktorimenetelmää”: vanha piha puineen pensaineen ja maaperineen kaivetaan kokonaisuudessaan pois ja tilalle rakennetaan rekkojen ja kaivinkoneiden voimin uusi piha. Minun käsitykseni pihasta on, että se on pala luontoa, jota ihmisen käsi on pinnalta muokannut jonkin verran – ei jotakin pohjasta saakka rakennettua. Lisäksi pihoista tehdään usein energiaa ja luonnonvaroja kuluttavia, kun asia voisi olla päinvastoin – piha voisi rikastuttaa ympäristöä.

Vanhaan ja ehkä jokseenkin rehevöityneeseenkin pihaan on ehtinyt kehittyä ja vakiintua monimuotoinen ekosysteemi. Rehevät puskat, isot puut ja lahoavat puunkappaleet antavat suojaa ja ravintoa moninaisille eliölajeille. Moninainen luonto luo myös ihmiselle hyvät olosuhteet voida hyvin. Isoksi kasvaneet hedelmäpuut ja marjapensaat tuottavat myös jo isompia satoja. Taimena ostettu hedelmäpuu tuottaa kunnolla hedelmää ehkä vasta, kun lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa. Rakennettu piha on työläämpi hoitaa eikä välttämättä pysy kauniina pitkään.

Tässä joitain näkökohtia, joiden avulla voi miettiä josko omassa pihassa olisi parantamisen varaa:

Tarvitaanko pihassa energiaa kuluttavia laitteita? Ruohonleikkurit, siimaleikkurit, pensassahat yms. käyttävät kaikki öljyä tai sähköä. Voidaanko niiden käyttöä vähentää? Entä kuinka paljon pihavalaistusta ja sähkölaitteita pihalla oikeasti tarvitaan?

Onko pihassa paljon nurmikkoa? Nurmikko on toki mukava, mutta ympäristöä ajatellen enemmän haitaksi kuin hyödyksi. Siteeraan Riitta Kaihovaaraa: ”Nurmikko vaatii jatkuvaa ylläpitoa ja ulkopuolelta tuotavaa energiaa. Sitä lannoitetaan yleensä keinolannoitteilla ja kastellaan maailman parhaalla juomavedellä. Miksi? Jotta nurmikkoa päästäisiin leikkaamaan.” Mistä meidän nurmikkofiksaatiomme oikein on peräisin? Lyhyeksi leikattu nurmikko ei myöskään edesauta luonnon monimuotoisuutta. Jotkut puhuvat ”nurmikkoaavikoista”. Itse niitän liian pitkäksi kasvaneen ruohon viikatteella. Viikate kuluttaa sellaista energiamuotoa, jota on varastossa ihan riittävästi: omia kaloreitani.

Kasvaako pihassa jotakin syötävää tai muuten hyödyllistä? Ruoan ja hyötykasvien kasvattaminen on tottakai hyvä ja järkevä tapa käyttää pihansa neliömetrejä. Jokainen peruna, porkkana tai tillinippu omasta pihasta on peruna, porkkana tai tillinippu jota ei ole kuljeteltu rekoilla ja autoilla ympäri maata. Lisäksi voi itse varmistaa, että niihin ei ole käytetty myöskään keinolannoiteita tai myrkkyjä.

Kasvaako pihassa syötävää muille? Pihasi ei tarvitse vain ruokkia itseäsi ja perhettäsi. Kasvattamalla kukkia, jotka ovat hyviä mesikasveja perhosille ja muille hyönteisille, lisäät luonnon monimuotoisuutta ja houkuttelet pölyttäjiä omenapuihisi. Monet suositut koristekasvit ovat myös hyviä perhos- ja mesikasveja. Kukapa ei haluaisi perhosia puutarhaansa? Mesikasvit houkuttelevat myös saalistavia hyönteisiä, jotka puolestaan pitävät kasvituholaisia kurissa. Runsaasti siemeniä tuottavat kasvit tarjoavat myös ruokaa linnuille.

Kasvaako pihassa puita? Puita voi toki olla liikaa, ja niistä voi olla haittaa esimerkiksi rakennuksille. Kuitenkin puista on erittäin paljon hyötyä, ja niiden kaatamista kannattaa harkita tarkkaan. Puu luo alleen varjoa ja muille kasveille suotuisamman mikroilmaston. Puun oksat antavat suojaa ja pesäpaikkoja lukemattomille linnuille ja hyönteisille. Puun lehdet luovat humusta ja parantavat maaperää. Ja ehkä ennen kaikkea: puut sitovat hiilidioksidia. Jokainen pihallasi kasvava puu auttaa hidastamaan ilmastonmuutosta.

Järkevä tasapainoa tulee kuitenkin ylläpitää tässäkin asiassa. Itse olemme joutuneet kaatamaan pihasta yhteensä kolme suurta puuta – kaikki pitkällisen harkinnan jälkeen. Toisaalta on hyvä näyttää esimerkkiä. Vaikka yhdeksän kymmenestä ohikulkijasta ajattelisi että miksei tuo hullu viikatemies käytä ruohonleikkuria, voi olla että se kymmenes näkee asiassa järjen hivenen.

 

 

 

Kaikki kuvat: John Björkman

Yksi vastaus artikkeliin “Piha voi olla ekoteko tai ympäristörasite”

  1. Korhosen Martti

    Hyvää juttua. Alkaa taas oma piha ja puuhastelu houkutella kun näitä lukee, vaikka tuo parempi puolisko onkin meillä enemmän kasvatushommien perään… Samaa mieltä viikatehommista, ne päihittää helposti moottoroidun leikkaamisen sekä ajatuksen että tekemisen ilon tasolla.

    Tuli tuosta pihan väkinäisestä rakentamisesta mieleen eräässä omakotiasumislehdessä ollut juttu, jossa kerrottiin kuinka 1900-luvun alun taloon juurrutettiin ”nostalgista muotokieltä noudattavilla esineillä […] vanhan ajan tunnelmaa”. Niin. Miksi hävittää alkuperäinen historia, tai piha, ja sitten rakentaa sinne keinotekoisesti uusi tilalle? Voisiko osasyyllisenä olla huono kulttuuri- ja luonnonympäristönlukutaito tai haluttomuus siihen?


Kommentoi