Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Permakulttuuriperusteita

Jätämme jälleen torppaprojektin hetkeksi. On nimittäin aika miettiä remontoinnin lisäksi kasvimaa-asioita. Olemme vuokranneet 4H-yhdistykseltä viljelypalstan täksikin vuodeksi, ajatuksena jatkaa etenkin perunan ja härkäpavun viljelyä.

Tänä vuonna 4H ilahdutti tarjoamalla kaikille palstavuokralaisille ilmaisen kurssin kasvimaan perustamisesta, vetäjänä permakulttuuriasiantuntija Matambo Ngobese. Kurssi vedettiin Varissuon vuokrapalstoilla, radan varrella.  Ilma oli kolea mutta Matambon aurinkoisen energinen persoonallisuus tasapainotti sitä.

 

Aluksi puhuttiin hieman viljelyn perusperiaattesta: kasvit tarvitsevat vettä, ilmaa (juurilleen), ”tulta” eli auringonvaloa sekä maata josta ne saavat ravinteita. Sitten puhuttiin monimutkaisemmista käsitteistä, kuten että kasvit voivat parhaiten jos ne voivat olla vuorovaikutuksessa muiden kasvien kanssa, ja siitä että paljas maa vaurioituu mm. auringon ja sateen vaikutuksesta. Ngobesen näkemys oli että maa tarvitsee vaatteet pärjätäkseen meidän karussa ilmastossamme. Luonnotilassa ”vaatteet” olisivat kasvipeite, mutta viljelijä voi hoitaa saman asian kattamalla maan orgaanisella katteella. Käytetään sitä mitä on helposti saatavilla, kuten ruohosilppua.

Sitten puhuttiin lisää maaperästä. Varsinaissuomalainen pelto on tyypillisesti savinen ja raskas. Savisen maaperän ongelmiin kuuluu liian tiiviiksi pakkautuminen. Tämä estää hapen pääsyn kasvien juurille, sen lisäksi että kovaksi pakkautunut maa estää juuria itsessään kasvamasta. Sen sijaan savimaa sitoo valtavat määrät vettä ja luo hapettomia tiloja. Edes kastemadot eivät viihdy sellaisissa oloissa.

Savista maaperää on parannettava kuohkeuttamalla sitä. Lisäksi maaperä tarvitsee ravinteita. Kasvit, kuten ihmisetkin tarvitsevat monipuolista ravintoa. Yleinen käsitys, että kasvit tarvitsevat vain typpeä, kalia ja fosforia, on permakulttuurin mukaan liian suppea. Kasvit tarvitsevat monipuolisesti ravinteita, mikä onnistuu parhaiten orgaanisella lannoitteella. Permakulttuurin tärkeimpiin periaatteisiin kuuluu maaperän ruokkiminen orgaanisella aineella, jolloin se pysyy pitkäjänteisesti terveenä.

Siirryimme seuraavaksi käytännön esittelyyn. Esimerkkinä käytettiin kurpitsan taimea. Matambo kaivoi taimelle istutuskuopan. Sen jälkeen hän kipaisi viereisen kerrostalon pihan laidalta hakemassa sylillisen haravointijätettä ja risuja.

Kuoppaan luotiin kerroksellinen pohja, samalla tavalla millä itse olen rakentanut hugelkultur-harjupenkin: pohjalle karkeampaa puuainesta imemään kosteutta ja ravinteita, päälle vanhaa lehtijätettä antamaan hiiltä, sitten haettiin vihreää ruohoa ja lehtiä antamaan typpeä seuraavassa kerroksessa. Sitten kerros multaa, ja samat kerrokset toistettiin uudestaan ja kuoppa kasteltiin.

Ennenkuin taimi istutettiin kuoppaan, sen ruukku upotettiin hetkeksi vesiämpäriin. Näin kasvi saa imeä juuripaakkuunsa tarpeeksi vettä jotta se pärjää istutuksen jälkeen pidemmänkin aikaa.

Istutuksen jälkeen kuoppa peitettiin vielä mullalla ja orgaanisella kateaineella.

Kuoppaan meni ensiksi oksia…
…sitten lehtikariketta luovuttamaan hiiltä…
…ja vielä tuoreita lehtiä luovuttamaan typpeä.

 

Koska itse olin ajatellut viljellä perunaa, kysyin neuvoja tähän. Matambo kertoi kasvattaneensa suuria määriä perunaa Afrikassa ja esitteli menetelmäänsä. Hän puhui ”perunatornista”: ideana on kasata mahdollisimman korkea maakeko, jonka sisälle peruna istutetaan. Perunan kasvaessa kekoa voi koettaa nostaa vielä korkeammaksi.

Periaatehan on oikeastaan sama kuin perinteisessä vakoviljelyssä ja multauksessa, vain pidemmälle vietynä. Matambo kertoi että perunatornia voi kasvattaa korkeammaksi käyttämällä esim. autonrenkaita tai muita reunarakenteita. Näin peruna saa lisää tilaa kasvattaa juuria ja saadaan enemmän – perunaa.

Aika paljon kyseessä oli minulle ennestään tuttuja periaatteita, mutta oli mielenkiintoista nähdä niiden toteutusta käytännössä, eri tavoin tehtynä kuin itse olen tähän saakka toiminut. Nyt vaan odotellaan tilaisuutta päästä palstalle kuokkimaan!

Taimen juuripaakku upotettiin hetkeksi veteen ennen istutusta.
Taimen juuripaakku upotettiin hetkeksi veteen ennen istutusta.
Lopuksi lisää lehtikariketta katteeksi.
Lopuksi lisää lehtikariketta katteeksi.
Perunanistutuskeko.
Perunanistutuskeko.

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi