Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Pellavaöljymaalin voi valmistaa itsekin

Kevät toisi maalarin, mutta tänä keväänä on hyviä maalauskelejä saatu odotella. Maalattavaa vaan olisi vaikka millä mitalla. Nyt kuitenkin toukokuun lopun jo lähestyessä ollaan saatu sopivat olosuhteet kaivaa pensselit ja maalitarvikkeet esiin.

Kellarissa odottaa pinkka pigmenttipusseja, liitujauhoa sekä kanisteri pellavaöljyvernissaa. Minä teen usein pellavaöljymaalini itse. Se on nimittäin yllättävän yksinkertaista: periaatteessa pellavaöljymaali koostuu vernissasta eli keitetystä pellavaöljystä, pigmentistä eli värijauheesta sekä täytteenä toimivasta liitujauheesta. Mitään muuta se ei tarvitse. Ei edes liuotinta, joten itse tehdyllä maalilla ei tarvitse olla huolissaan höyryistä.

Miksi sitten tehdä maalia itse? Se ei ainakaan tule mainittavasti halvemmaksi – pigmenttijauheet ovat nimittäin aika tyyriitä. Oleellisia syitä on kai ensinnäkin että kun maalin on tehnyt itse, tietää tarkalleen mitä se sisältää ja saa juuri sen laatuista ja väristä kuin haluaa. Ja siihen liittyvä pointti: hyvää pellavaöljymaalia on Suomessa vaikea saada kaupasta.

Maaliostoksilla onkin todella helppoa mennä lankaan, sillä montaa maalia myydään perinteisenä öljymaalina, mutta ne osoittautuvat useimmiten alkydivahventeisiksi tai jollakin lisäaineella sotketuksi. Ja jos ja kun oikeaa pellavaöljymaalia löytyy, se ei välttämättä ole laadulta tyydyttävää. Olen itse ainakin tullut ostaneeksi maalia, joka on niin juoksevaa plitkua että peittävän pinnan on saanut vasta neljännen tai viidennen maalikerroksen jälkeen.

Hyvä perusvinkki tietää onko maali oikean laatuista on haju – haiseeko se pellavaöljylle? Jos maali haisee jollekin muulle, etenkin liuottimelle, en erehdy ostamaan sitä toista kertaa. Liian löysäksi todetut maalit saavat myös jäädä kaupan hyllylle. Maalin kuuluu olla paksua, mutta se maalataan ohuina kerroksina.

Vielä viimeinen syy sekoittaa maalia itse: on hauskaa tehdä itse ja vielä hauskempaa huomata että osaa!

IMGP8319
Pigmenttiä, sekoituspurkki ja iso tonkka pellavaöljyvernissaa.
IMGP8324
Tämä tumma pigmentti on kimröökiä, josta teen tahnaa sävytykseen.

 

Mutta miten sitä maalia siis tehdään?

Öljymaalin teko on periaatteessa helppoa: ensin kaadetaan purkkiin värijauhetta. Sitä saa kaataa paljon (vaikka se on kallista), sillä se muuttuu todella pieneksi sekoituttuaan öljyyn. Sitten voidaan laittaa liitujauhetta suurin piirtein 1:1 suhteessa värijauheeseen. Seuraavaksi kaadetaan joukkoon vernissa ja aletaan sekoittaa. Aluksi tuntuu kuin ei tapahtuisi mitään. Sitten jauhe sekoittuu pikkuhiljaa öljyyn. Aluksi haetaan todella paksua, tahnamaista koostumusta. Sitä saa vaivata todella kunnolla, jotta pigmentit hiertyvät öljyyn.

Paksua tahnaa ei vielä sekoiteta valmiiksi maaliksi vaan jätetään yön yli seisomaan. Seuraavana päivänä vasta lisätään vernissaa tehdään sekoituksesta sopivan ”maalattavaa”. Jos haluaa läpikuultavaa maalia, laitetaan todella paljon vernissaa. Tässä vaiheessa voi lisäillä sitten muitakin aineita kuten xerotiinia tai liuotinta jos haluaa. Minä olen kuitenkin jättänyt kaikki tällaiset ”lisäaineet” pois. Liuottimista on niin paljon vaivaa muutenkin.

IMGP8331

Ohutta läpikuultavaa maalia saa sekoittamalla enemmän vernissaa joukkoon. Minä sekoitin nyt vanhasta oksidinvihreästä maalista kuultoversion lisäämällä joukkoon reilusti vernissaa.

Maalia ei tarvitse tulla valtavia määriä, pellavaöljymaalilla maalataan todella, todella ohuesti, hiertäen maalia puuhun sisään. Maalia kuluu yllättävän vähän. Ranne tulee kylläkin aluksi kipeäksi. Hyviä maalaushetkiä!

IMGP8337
Pellavaöljymaalilla maalataan todella ohuesti, lähes hangaten.
IMGP8358
Uusitut seinäpaneelinkappaleet saivat ohuen pohjamaalin. Oksankohdat on käsitelty oksalakalla.

Valmiiksi maalattu pylväs näkyy Puutarhakameran kuvasta (kuva: Nemesol OY):

puutarhakamera526

Kuvat: John Björkman, ellei toisin mainita

3 vastausta artikkeliin “Pellavaöljymaalin voi valmistaa itsekin”

 1. Esko Lehtovaara

  Älä hyvä mies huononna maaliasi lisäämällä siihen liitujauhoa. Ei se liitujauho aivan ilmaista ole pienissä pusseissa ja erotus pigmenttiin taitaa jäädä melko pieneksi. Liidulla ei ole samaa vaikutusta kuin pigmentillä ja siitä sen nimikin tulee; täyteaine.


  • John Björkman

   Moni muukin on sanonut jättävänsä liitujauhon pois. Sen hinta ei tosiaan ole paljoa vähempää kuin pigmenttien, joten eipä siinä tosiaan juuri mitään säästä. Ellei liidulla sitten ole jotain muuta funktiota maalin koostumuksessa?


   • Esko Lehtovaara

    Maalin funktio on suojata alustaansa. Nykyään liitujauhon ja pigmentin hintaero ei ole järisyttävä mutta sata- tai kaksisataavuotta se on varmasti ollut merkittävä. Silloin liitujauho on varmasti ollut houkutteleva, peittävä, edullinen vaihtoehto kalliille pigmentille.
    Sekoittamalla itse maalia, pigmenteistä ja vernissasta, saavutetaan parempi lopputulos kuin isojen maalitehtaitten vastaavat maalit. Miksi siis huonontaa lopputulosta kilpailemaan teollisten maalien kanssa? Käyttämällä liitujauhoa maalissa menetät pellavaöljymaalin luontaisen kiillon ja heikennät sen kestävyyttä.


Kommentoi