Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Pakkanen paukkuu hirsitalon nurkissa

Talvi tuli taas. Loppiaista edeltävänä päivänä työpaikan kahvipöydässä joku tokaisi että ”Huomenna onkin sitten pyjamapäivä.” Kaikki kahvipöydän ääressä olevat puutaloasukkaat protestoivat välittömästi – näillä pakkasilla ei voisi kuvitellakaan olevansa yöpaitasillaan sisällä!

Puutaloasukkaat tietävät, että vanhassa talossa saa kokea luonnon rytmit, säät ja vuodenajat aivan eri tavalla. Kesän lempeys, auringon valo – ja kova pakkanen – tulevat kaikki ikäänkuin sisälle tervehtimään. Ja joka talvi ne ensimmäiset kovat pakkaset tulevat yhtä yllättäen.

IMGP2454
Pakkanen maalasi mitä moninaisimpia kuvioita ikkunaruutuihin.

IMGP2464

IMGP2466

Kun muutama viikko sitten tuntui siltä, että tarvitseeko tässä lämmittää ollenkaan, tuntuu yllättäen että mitkään keinot eivät riitä. Loppiaisen aamuna koko talo oli kuin jääkaappi, oli aivan tavattoman kylmää. Herättyäni pistin heti tulet kaakeliuuniin ja puuhellaan aamiaisen tekoa varten. Puita olin onneksi kantanut sisälle jo etukäteen, mutta nyt saikin heittää pökköä pesään oikein toden teolla että tuntuisi missään.

Silti tuntui, että lämpötilaa ei meinannut saada millään mukavalle tasolle. Peruslämmön suo meille vesikiertoinen järjestelmä, joka lämpeää maalämmöllä ja kovimmilla pakkasilla sähkövastuksella. Maalämpöpumpun olin illalla vääntänyt jo täydelle teholle ja laittanut vastuksenkin päälle. Silti patterit olivat melkoisen haaleita.

Kesti hetken ennenkuin polttopuuhässäkän keskeltä tajusin katsoa patteriverkon painemittaria: nollassa. Seuraavaksi sulaketaulun tarkistus. Ihmekös tuo jos oli kylmä: kiertovesipumppujen sulakkeet olivat palaneet. Siksi kai painekin oli tippunut olemattomiin. Sulakkeiden vaihto, vedenpaineen korjaus ja tilanne alkoi muuttua parempaan päin. Kun on vastuussa omasta talostaan, on ymmärrettävä jotakin sen tekniikankin päälle.

Samalla taistelua kylmää vastaan jatkettiin lähes koko päivä lämmittämällä kaakeliuunia, hellaa ja lopulta myös kellarin saunaa. Tällaisilla pakkasilla puulämmitys pitää touhukkaana lähes koko päivän. Työpäivän jälkeen ei ehtisi millään lämmittää tarpeeksi, joten maalämpö on varsin tarpeellinen lisä.

Se on sitä puutaloelämää – luonto on lähempänä kesät talvet. Tällaiset pakkaset kuuluvat pakettiin, mutta ne kestävät onneksi vain lyhyen aikaa. Pian luonnonläheisyys alkaa näyttää taas aivan eri puolia päivien pidentyessä ja auringonvalon lisääntyessä.

IMGP2441
Turun kaakelitehtaan uuni 162 on viime päivinä saanut todistaa arvonsa.
IMGP2474
Kertalämmitteinen kiuas AK-47 kellarissa on ollut hyvä lisälämmönlähde talvella.

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi