Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Paikkaaminen on säästävää korjaamista

Kevään saavuttua ei omakotitalon omistajalta yleensä tekemistä puutu. Jokakeväisiä perushuoltotoimenpiteitä ovat ainakin rännien putsaaminen sekä kivijalan tuuletusluukkujen avaaminen sellaisessa talossa jossa on altatuulettuva pohja. Meidän talossamme on kellarikerros, joka on itsestään varsin ilmava ja pitänee talon alapohjan terveenä.

Lisäksi kevätauringossa ja lumien sulettua on hyvä tarkistaa vikojen ja vaurioiden varalta. Jotenkin keväällä löytyy myös energiaa alkaa tehdä jotakin kaikille niillä pienille toimenpiteille, jotka jäivät keväällä ja syksyllä väliin. Vaikka ei itse kaikkea tekisikään, on myös hyvien remonttimiesten löytäminen ja paikalle saaminen joskus varsin puuduttavaa homma. Jos on löytänyt osaavan henkilön, ennen kaikkea sellaisen joka saapuu luvattuun aikaan paikalle, kannattaa ehdottomasti säästää puhelinnumero.

Meillä ei puoliväliin jääneistä projekteista ole pulaa.

Rännien putsaaminen on erityisen tärkeää jos on, kuten meillä, kiinteästi peltikaton osana olevat jalkarännit. Niitä ei nimittäin noin vain uusita. Edellisvuonna ränneistä löytyi pari vuotokohtaa. Emme kuitenkaan haluaisi uusia lähes satavuotiasta peltikattoa kokonaan jalkarännien takia, vaan piti löytää peltiseppä, joka osaa tehdä niihin paikkakorjauksen.

Viime kesänä meillä vaihdettiin eteläpäädyn lahoja alahirsiä. Vanhoissa hirsitaloissa lahot alahirret ovat melkeinpä enemmän sääntö kuin poikkeus – lahosta ei kannata panikoida, eikä talo mene pilalle vaikka tilanne jäisi odottamaan vuosiksiksin. Kun nyt kuitenkin hirrenvaihtoon lähdettiin, päätettiin saattaa prosessi loppuun ja käydä läpi talon kaikki helmat. Ja kuten arvata saattoi, alimmasta hirsikerrasta löytyi lahoa vähän sieltä täältä. Toivottavasti rännien korjaus auttaa asiaa.

Onneksi kokenut hirsikorjaaja vaihtaa alahirren käden kääntessä ja mikä oleellisinta – hirsikorjauksiin erikoistuneella tekijällä on vaihtohirttä aina varastossa.

Hirrenvaihto tuottaa kuitenkin lisätyötä – jotta pääsee runkoon käsiksi pitää myös purkaa ulkolaudoitusta. Tämän takia kai monesti vanhoissa puutaloissa laudoituksen alaosa onkin jaettu listalla erilliseksi ”kentäksi”, jonka voi siististi purkaa ja laittaa takaisin hirrenvaihtoa varten.

Valitettavasti vaan meidän talossamme ei ole. Meillä on siisti, yhtenäinen pystylaudoitus jonka ilmettä emme haluaisi muuttaa. Lisäksi julkisivulaudat ovat höylättyjä ja melko erikoisella profiililla. Viistereunaiset ”peiterimat” ovat kiinteästi kiinni jokaisessa paneelissa:

IMGP7970

IMGP7865

Paikatut jalkarännit.
Paikatut jalkarännit.

Kysyin hirsikorjaajaltamme, josko minun pitäisi viedä mallikappale höyläämöön. Hän kuitenkin tarjoutui höyläämään alkuperäisen mallin mukaiset paneelit itse sekä korjaamaan laudoituksen paikkaamalla. Olemme jälkeen varsin tyytyväisiä. Olisi ollut karun näköistä, jos hieno höyläpaneeli olisi saanut vierelleen karkeaa sahalautaa. Hyi sentään.

Nyt olisi vielä edessä julkisivun korjattujen osien maalaaminen ja oikean maalisävyn löytäminen. Sekä kostealla ilmalla jumiin turpoava ulko-ovi. Sekä lateksimaalin irrottaminen kivijalasta, projekti joka etenee erittäin hitaasti.

IMGP7869
Hirsikorjausten lisäksi saatiin teetettyä jalusta lahjaksi saamalleni puutarhakuulalle.

Puutarhakameran kuva 11.5. Paikattu julkisivulaudoitus näkyy ulko-oven vieressä sekä tietenkin puutarhakuula on ilmestynyt lisääntyvän vihreyden keskelle. Ja jotakin mitä kuvassa ei erotu: kasvimaapuolella ensimmäiset parsat ovat alkaneet pilkottaa.

511Kaikki kuvat: John Björkman (paitsi Puutarhakamera: Nemesol Oy)

Kommentoi