Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Pääsiäinen, työn juhla

Joka vuosi se tulee – pääsiäinen. Juhla, jonka olisi tarkoitus olla harras ja rauhallinen. Kuitenkin pääsiäisestä on ainakin meillä tullut juhla, joka kaikista eniten muistuttaa siitä, mikä työleiri omakotitalo pihoineen oikeastaan on.

Jälleen kerran tuli tuudittauduttua ajatukseen, että pääsiäinen on mukava neljän päivän vapaa, jolloin voi rentoutua; laittaa kaikessa rauhassa pihaa kesäkuntoon ja pestä ikkunat. Voisi haravoida loput lehdet pois ja maalata ruosteiseksi mennet pihakalusteet. Vähän muitakin maalailuhommia olisi. Loput kompostit voisi tyhjentää, tehdä vähän kylvöjä ja kaivaa maan alle vajonneet reunakivetykset esiin. Ja ai niin, tänä vuonna pääsiäisen sattui renkaanvaihto-aikaan. Sekin pitäisi hoitaa. Ja emäntä halusi siivota kellarin ja laittaa talvivaatteet säilöön. Sitten laitellaan kaikessa rauhassa tutulta kasvattajalta ostettu lampaanviulu, annetaan marinoitua oikein ajan kanssa ja kypsennetään hitaasti… Siman tekoakin voisi miettiä, kun vappu tulee melkein heti perään. Lasten syöttäminen, viihdyttäminen, vaipanvaihdot ja muuthan sujuvat siinä sivussa ikäänkuin itsestään.

Noin sitä itseään huijaa. Kuka tahansahan ymmärtää tuota listaa lukiessaan että tästä menosta tulee olemaan rauhallisuus ja rentous kaukana. Ja niinhän siinä taas kävikin. Pihalla tuli pakerrettua aamuyhdeksästä iltakymmeneen. Kiviä kaivettiin esille, pihakalusteita alettiin laittaa kuntoon, kottikärryillä kuljetettiin jatkuvasti joko asennushiekkaa, lehtiä kompostiin tai valmista kompostia kukkapenkkeihin. Pian sitä huomasi aloittaneensa liian monta hommaa ja iski paniikinomainen epäilys – ehtiikö näitä kaikkia saattaa loppuun neljän päivän aikana? Ei auta kuin painaa taas iltamyöhään. Välillä leikitään lasten kanssa ja syödään äkkiä, sitten jatketaan. Ai niin, ja se ikkunoiden pesu. Ja ne auton renkaat. Ja se hitaasti kypsennettävä lampaanviulu.

Omakotitalossa viihtymisen salaisuus on siinä, että täytyy pitää hommien tekemisestä. Työtä piisaa eniten nimenomaan huhti-toukokuussa, kun pihaa laitetaan kuntoon ja kelien ollessa otollisimpia ulkoremontteille. Kun yhtälöön lisätään pieniä lapsia, on selvä juttu että ylimääräiseen huvitteluun ei juuri jää aikaa. Usein ihmettelen, miten tutuilla tuntuu olevan aikaa terasseilla istuskeluun, elokuvien ja TV-sarjojen katseluun ja jatkuvalta tuntuvaan matkusteluun. Ai niin, heillä ei ollut omakotitaloa…

Silti joka ilta auringon laskiessa olen päivän rehkimisestä uupuneena istunut alas puutarhaan leveä hymy kasvoillani ja sisälläni syvä tyytyväisyys. Paremmin en olisi aikaani voinut käyttää. Siinä se todellinen omakotiasumisen idylli on: jatkuvassa tekemisessä. Päällimmäisenä mieleen on jäänyt yhdessä perheen kanssa oman kodin parissa touhuaminen loputtomalta tuntuvina aurinkoisina kevätpäivinä, lasten kanssa välillä leikkien ja kukkaloistosta nauttien. Paljon saatiin tehtyä ja suurinta tyytyväisyyttä tuntuu tuovan itse tekeminen.

Paitsi että ne ikkunat ovat yhä pesemättä.

Ruosteinen vanha aurinkokello sai uutta väriä.

 

Pääsiäisenä puutarhassa vieraili mm. neitoperhonen.

 

 

Kaikki kuvat: John Björkman

3 vastausta artikkeliin “Pääsiäinen, työn juhla”

 1. Tiltu Nurminen

  Asennetta löytyy, hyvä! Kauniit kuvat!


  • Inka Tuomarila

   Kaunis kuvaus arjen ihanuudesta ja työn ilosta! Miten hienoa on tuntea tyytyväisyyttä tehdessä, eikä vasta sitten, kun kaikki on valmista.


 2. John Björkman

  Kiitos! Sen verran harvoin mitään tulee valmiiksi että on paras olla tyytyväinen niitä hommia tehdessä. Lisäksi, kun jotain on valmiina, on jo uudet projektit aina mielessä 🙂


Kommentoi