Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Operaatio kotikalja

Aina ei jaksa juoda vettä. Etenkin näin syksyn tullen sitä kaipaa jotakin ravitsevampaa juomaa (ja suoraan sanottuna Virttaankankaan tekopohjavesi ei ole koskaan maistunut minulle). Makeita virvoitusjuomia en ole enää vuosikausiin pystynyt juomaan valtavan sokerimääränsä ja makeutensa vuoksi, eikä maitokaan ole oikein viime aikoina maistunut.

Sitten iski ajatus: miksi en laittaisi kotikaljaa? Yleensä valmistan erän kotikaljaa jouluksi, mutta voihan sitä olla arkenakin? Kotikaljahan on nimenomaan perinteinen arkinen janojuoma, joka ei ole liian makea. Ja ennen kaikkea sen kanssa pääsee itse tekemisen meininkiin.

Yksi kaljamallaspussi on melko riittoisa, joten sitä löytyy lähes aina kaapista. Muita aineksia ei tarvita kuin maltaita, sokeria, vettä ja pieni nokare hiivaa.

Vesi keitetään yhdessä kattilassa. Pistetään toisen kattilan pohjalle maltaat ja sokeri. Kannattaa kokeilla vähän eri suhteiden kanssa ja hakea itselle sopivin maku. Perusohje löytyy mallaspussista. Kuuma vesi kaadetaan maltaiden ja sokerin päälle ja annetaan jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sitten sekoitetaan joukkoon hiivanokare ja annetaan seistä yön yli.

Seuraavana päivänä pullotetaan. Olen onnistunut haalimaan tällaisia ruskeita, noin litran vetoisia patenttikorkillisia kaljapulloja, jotka ovat sekä käytännöllisiä että riittävän näyttäviä pöytään. Kaadan kauhalla siivilän kautta pulloon, varovasti etteivät pohjasakat nouse turhaan ylös.

Pullot kiinni ja käymään. Kattilan pohjalle jäävästä mäskistä voi lopuksi vielä leipoa piimä-mallasleipää, niin tulee hyödynnettyä kaikki ainekset.

Omaa kotikaljaa juodessa tuli niin hulppea olo että tein perään toisen erän heti kun ensimmäinen oli juotu. Tästähän voisi kehittää vaikka tavan. Kotikalja maistuu parhaalle perinteisten suomalaisten herkkujen kuten maksalaatikon tai hernekeiton kanssa.

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi