Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Onko tapettisi hengittävä?

Yhtenä vanhojen talojen keskeisimpänä etuina mainitaan usein niiden hengittävät rakenteet. Tämä ei tarkoita sitä, että nurkista vetää, vaan sitä että talon on rakennettu kosteutta läpäisevistä materiaaleista kuten puusta tai tiilestä, jotka pystyvät sitomaan ja luovuttamaan kosteutta ilman että syntyy ongelmia.

Jotta tämä hengittävyys toimisi, olisi oleellistä että talon, etenkin ulkoseinien, rakenne on hengittävä koko matkan. Yhtään ns. höyrysulkukerrosta ei saisi olla. Ulkomaalien kohdalla tämä on omaksuttu parhaiten: tulee käyttää hengittäviä ulkomaaleja, kuten perinteistä keittomaalia tai pellavaöljymaalia.
Mutta hengittävyys pitäisi olla myös sisäpinnassa. No, tämänkin moni tiedostaa ja sanoo että paperitapetti on hengittävä, ja ostaa vielä muovitonta liisteriä. Mutta onko se sitten hengittävää?

Monessa, itseasiassa useimmissa, tai vieläkin tarkemmin sanottuna lähes kaikissa nykypäivän paperitapeteissa on päällä ohuen ohut muovikalvo. ”Se on todella hyvä koska se tekee tapetista pestävän”, sanoo moni. Niin tekee, ja samalla se katkaisee seinärakenteen hengittävyyden. Se siitä sitten.

Mutta jos ostaa vain tapettivalikoimien perinnemalleja, kuten me, niin kyllähän sitten saa hengittäviä paperitapetteja, eikö näin? Otetaan selvää.
Panu Kailan luennolla aikanaan opin maailman yksinkertaisimman tavan millä otetaan selville, onko tapetti hengittävä vai ei. Kastat pensselin veteen (tai vaikka hammasharjan tai vain sormesi). Sitten ropsautat siitä muutaman tipan vettä tapetille ja odotat muutaman minuutin. Jos vesitipat imeytyvät tapettiin, se on hengittävä, jos eivät, se ei ole hengittävä. Näin yksinkertaista se on.

Testataanpa siis talomme tapetit:

1) Olohuonettamme emme tapetoineet paperitapetilla vaan ns. ”non-woven” kuitutapetilla, jonka kiinnitysliima ei muuten ainakaan ole hengittävää.
Tiedoksi muuten, että testasin kokeeksi liimata osan vuodista kuitutapetin omalla erikeepermäisellä liimalla ja osan tavallisella tärkkelysliisterillä. Kaikki vuodat ovat nyt seitsemän vuotta pysyneet seinillä aivan yhtä hyvin. Ei kuitenkaan auta, sillä tapetti ei ime vettä. (tiedoksi kuitenkin, että tein testin myös toisen kuitutapetin koepalalle ja se läpäisi testin – eli kuitutapettikin voi olla hengittävä.)


2) Eteinen on tapetoitu ruotsalaisen Duron Gammalsvenska -malliston jugend-tapetilla. Vaikka koko mallisto on historiallinen, tapetti ei hengitä. Lapsiperhekodin eteisen portaikossa kuitenkin pestävyys on valttia. Uskokaa pois.


3) Keittiössä on ruotsalaisen korjausrakentamiskeskus Gysingen ja Duron yhteistyössä teettämä perinnetapetti. Kyllä Gysingeen varmasti voi luottaa! Paitsi että ei voi. Vesitipat jäivät pinnalle. En tiedä miten on Gysingen yksin tuottamien tapettien laita. Alkaa näyttää vähän synkältä tämä testi.


4) Viimeisenä yläkerran makuuhuone, jossa Pihlgren & Ritolan jugendmalli Rantakukka. Kas kummaa – vesitipat imeytyvät ja jättävät tapettiin tummat läiskät jotka pian kuivuvat pois. Pihlgren & Ritolan tapetti on siis todella perinteinen paperitapetti. Näin ollen voimme todeta, että hengittäviä tapetteja on, mutta ne ovat melko harvinaisia.

Jos tämä testi jotakin opetti, se on että perinnemallistoihinkaan ei voi luottaa. Sen sijaan nykyaikainen kuituttapetti voi yllättää. Kannattaa pyytää saada tehdä ”roisketesti” tapetille. Ja jos haluaa saada läpeensä hengittävän rakenteen pitää muistaa olla tarkka myös liisterin valinnassa.

 

Kaikki kuvat: John Björkman

2 vastausta artikkeliin “Onko tapettisi hengittävä?”

  1. Sanna

    Mielenkiintoista, olen nimittäin käsittänyt, että Pihlgren & Ritolan tapetit on pinnoitettu, joskin ohuesti, muovilla, mutta että niitä voi erikseen tilata pinnoittamattona. Oliko teidän Rantakukkanne ihan vakiomallistoa ja silti hengittävä eli pinnoittamaton?


Kommentoi