Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Omakotipihan kasvimaakatsaus

Näin keskellä kesää ajattelin esitellä miten kasvimaalla menee – mikä kasvaa, mikä ei. Lähikesien sääolosuhteet ovat olleet merkilliset. Viime kesä oli kuuma ja kuiva. Edellinen taas todella sateinen. Tänä vuonna saatiin touko-kesäkuun vaihteessa nauttia helteistä mutta sen jälkeen on ollut harvinaisen koleaa. Siinä vaiheessa kun kasvit lähtivät nousemaan maasta saatiin komea kasvupyrähdys mutta sitten se pysähtyi. Juhannuksen jälkeinen raekuuro teki omansa hidastamaan kasvua vielä entisestään.

Nyt kuitenkin ollaan taas oikeissa kesälämpötiloissa ja sadettakin on ehtinyt tulla. Kasvuolosuhteet ovat siis nyt parhaimmillaan ja satoakin on alkanut jo tulla. Tästä näkee, mitä omakotipihassa voi pienelläkin alalla kasvattaa – ilman myrkkyjä, keinolannoitteita tai edes kaupasta ostettua multaa.

IMGP2878

Uusi kokeilu – maissi. Viime vuoden menestys tomaattien ja kurkkujen kanssa innoitti minua kokeilemaan tänä vuonna jotain niinkin eksoottista kuin maissia. Nyt en tiedä kuinka pitkällä maissin pitäisi tähän aikaan olla, mutta melkoisen reheviltä meidän taimemme ainakin näyttävät, joten pidetäänpä peukkuja! Ainakin ne kasvavat tällä hetkellä niin että natisee. Ehkä maissi ei ole käyntiin päästyään yhtä herkkä koleille ilmoille kuin kurkut ja tomaatit?

IMGP2879Surkeat kurkut. Viime vuonna sain lupaavan alun avomaan kurkkujen kanssa joten panostin niihin tänä vuonna entistä enemmän. Kuitenkin kurkkupenkeissä näyttää aika ikävältä. Raekuuro ei selkeästi tehnyt niille hyvää. Moni taimi menehtyi, ja hengissä olevat näyttävät ottavan nyt vähän taukoa. Olin erityisesti toivonut rikasta kurkkusatoa, mutta saa nähdä tuleeko kurkkuja lainkaan.

Tomaatit sinnittelevät. Olen tehnyt tänä vuonna tomattien kanssa pienen kokeilun: pari tomaatin taimea kasvaa lämpimän seinän vieressä, mihin paistaa aurinko vain hieman yli puolen päivän. Pari taimea taas pistin harjupenkkiin, avoimemmalle paikalle, mihin paistaa lähes aamusta iltaan. Lopputulos on selkeästi lämpimän seinän puolella. Missään kohti tomaatit eivät kuitenkaan ole edes lähes yhtä pitkällä kuin viime vuonna, mutta muutamia raakileita on jo alkanut muodostua ja edes hieman omaa tomaattia voi toivoa saavansa. Kyseessä on suomalainen maatiaislajike ”Potattomaatti”.

IMGP2821

IMGP2785

Mehevät mansikka- ja raparperisadot. Viime vuonna istutin vähän hätäratkaisunomaisesti harjupenkkiin ison määrän mansikan taimia penkkiin, lähinnä täyttääkseni tyhjää tilaa. Samaten siirsin penkkiin yhden raparperin, joka kasvoi huonolla paikalla. Monivuotisten kasvien pitäisi kehittää syvempi juuristo, joka pääsee paremmin hyödyntämään syvällä harjussa olevia ravinteita. Raparperi kasvatti todella mehevät, paksut varret. Nyt myös mansikka näyttäisi palkitsevan mukavalla sadolla. Marjat saavat kypsyä harson alla, etteivät mene rastaiden suihin.

IMGP2873Terveellisimpiä asioita mitä voi syödä. Yksi viime aikoina esiin nostettu ”superruoka” on lehtikaali. Lehtikaalin väitetään tursuavan vitamiineja ja hivenaineita (siinä on etenkin paljon C- ja K-vitamiinia sekä rautaa), alentavan kolesterolia, auttavan kehoa syövän ehkäisemisessä sekä estävän tulehduksia. Kai sitä kannattaa sitten kokeilla? Lehtikaali on onneksi helppo kasvattaa – kaaliksi. Kaalit ylipäätään ovat nimittäin aika haastavia. Niihin iskevät ties minkälaiset toukat ja madot. Lehtikaali on helpoimpia, mutta olen kuitenkin aika monta kertaa saanut nämä lehtikaalitkin putsata toukista. Nyt ne ovat jo kasvaneet sellaiseen kokoon, että voi jatkuvasti kerätä näitä superterveellisiä lehtiä ruoan lisukkeeksi ja satokauden pitäisi jatkua aina pakkasiin saakka (lehtikaalista voi lukea lisää mm. tästä)

 

Herneet ja pavut. Herneiden kanssa minulla ei ole oikein onnistanut, ja tänäkin vuonna näyttää nihkeältä. Vain yksi taimi on päässyt kukkaan asti ja pari palkoa pistää jo esiin. Härkäpavut ovat pitkällä, mutta pensaspavut eivät. Papuja ja herneitä kannattaa kuitenkin viljellä muiden kasvien joukossa vaikka ne eivät paljoa tuottaisikaan, sillä ne luovuttavat typpeä maaperään ja auttavat muita kasveja.

Puutarhan antimista päästään siis jo nauttimaan – seurataan kesän mittaan tilannetta ja katsotaan miten omakotipihan satokausi edistyy.

IMGP2792

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi