Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Omakotiasuminen onkin ympäristöystävällistä!

Minun oli tarkoitus kirjoittaa tällä viikolla ulko-oven perinteisestä värityksestä, mutta Helsingin Sanomissa viikonloppuna julkaistu artikkeli (http://www.hs.fi/kotimaa/a1438915439056) Turun Sanomat samasta aiheesta tässä) osuu sen verran keskelle Juurrutuksen aihemaailmaa, että en voi jättää sitä kommentoimatta.

Tuore Aalto-yliopiston tutkimus nimittäin osoittaa, että väljästi asuttujen omakoti- ja rivitaloalueiden asukkailla on pienempi hiilijalanjälki kuin keskustoiden asukkailla. Tähän saakka on saanut potea pientä syyllisyyttä siitä, että haluaa elää luonnonläheistä elämää omassa talossa ja omalla puutarhalla sen sijaan että pienentäisi hiilijalanjälkeään asumalla kerrostaloboksissa. Kerrostaloasuminen kun ei vain sovi itseni kaltaisille ”juuri-ihmisille”, joilla on tarve tonkia mullassa, pinota polttopuita ja kanniskella vesiämpäreitä tai joiden käsitteeseen sisältörikkaasta elämästä kuuluu herääminen kevätaamuisin mustarastaiden lauluun ja syksyisin omat omenat.

Merkittävimmin väljien alueiden asukkaat säästävät ympäristöä kuluttamalla vähemmän palveluita, ostamalla vähemmän ruokaa sekä lomamatkoja. Ja, kummaa kyllä, myös kuluttamalla vähemmän energiaa. Itseasiassa ainoa kategoria jossa väljästi asuvat kuluttavat enemmän on yksityisautoilu – keskimäärin 830 hiilidioksikiloa enemmän kuin keskustoissa asujat. Tämän edun keskusta-asukkaat häviävät jo pelkästään lomamatkoillaan jotka tuottavat keskimäärin 962 kiloa enemmän hiilidioksipäästöjä kuin väljillä alueilla asuvien matkailu. (Vertailu perustuu Helsingin Sanomissa julkaistuun taulukkoon)

Osa erosta toki selittyy sillä, että keskustoissa on enemmän yksittäistalouksia, joissa tulee automaattisesti kulutettua enemmän esimerkiksi  taloustuotteissa. Energiankulutuksen suhteen taas omakotiasujalla on vapaus valita. Voi asentaa maa- ja ilmalämpöpumppuja, aurinkopaneeleita ja lämmittää puulla. Omakotiasukas voi totutella alhaisempiin lämpötiloihin säästääkseen energiaa, kun taas kerrostaloyhtiöt yleensä pitävät oletuksena lämpötilan reilusti yli 20 asteessa.

Toinen osa erosta selittyy kuitenkin omakotiasujan elämäntyylillä.

Yksi oleellinen sysäys omakotiasumiseen omalla kohdallani oli se, että halusin vähentää massamedian kulutustani. Pian huomasin että kerrostaloasunnossa on aika vähän tekemistä, muuta kuin ruoanlaitto, siivoaminen ja massamedian kulutus. Kerrostaloasunto tarjoaa vähemmän virikkeitä, mikä helposti ajaa kerrostaloasukkaan joko ulos käyttämään kaupunkien palveluita tai viihde-elektroniikan pariin.

Omakotiasukkaalla, etenkään vanhassa puutalossa asujalle, vapaa-ajan täyttäminen ei ole ongelma. Aina on kulmia korjattavaksi ja rikkaruohoja kitkettäväksi. Ulkomaan matkoista ei edes ehdi haaveilla, ja kodin järjestelyt matkaa varten ovat niin työläät, ettei sitä usein viitsikään lähteä. Kodin kunnossapito maksaakin sen verran, ettei välttämättä ole varaa matkustella. Kerrostalosta lähti mielellään ulkomaille montakin kertaa vuodessa. Puutarhan hoito ja talon eliniän pidentäminen kuitenkin rasittaa ympäristöä vähemmän kuin matkailu.

Ehtii sitä kuitenkin ostamaan niitä palveluitakin. Kävimme mekin tänä vuonna elokuvissa. Viime kerrasta taitaakin olla jo useampi vuosi.

Tämä on lähellä omakotiasumisen alkuperäistä aatetta 1900-luvun alusta. Omakotiaate tuli käsi kädessä 8-tuntisen työpäivän kanssa. Puhuttiin vihreistä puutarhakaupungeista, joissa asuminen ja talojen ja pihojen kanssa touhuaminen loisi terveellisen vastapainon epäterveelle tehdastyölle. Oman kodin katsottiin antavan mahdollisuuden tuottoisalle vapaa-ajanvietolle, sekä vaihtoehtona kapakoille.

Omakotiasuminen tarjoaa siis vapaa-ajan tekemistä kodin piirissä niin paljon kuin tarvitsee. Ja jos Aalto-yliopiston tutkimusta on uskominen, tämän kodin piirissä puuhastelu säästääkin ympäristöä enemmän kuin keskustoissa asumisen lisääntynyt kulutus. Oma talo ja ainainen puuhastelu ei varmasti ole kaikkia varten, mutta tämän tutkimuksen valossa kodin ja pihan touhuajien ei ainakaan tarvitse potea huonoa omatuntoa elämänvalintojensa puolesta.

Eläköön aktiivinen, vähäpäästöinen omakotiasuja!

(jälkikommentti: kokeilin tämän jutun jälkeen ilmastodieetti-sivun hiilijalanjälkilaskuria ja ainakin sen mukaan asetumme reilusti keskiarvon alapuolelle, joten ehkä tutkimuksessa tosiaan on jotain perää?)

 

IMGP0707
Omakotiasujan matala hiilijalanjälki selittynee osittain kotona lomailulla.

 

813
Puutarhakamera 13.8. Kuva: Nemesol Oy

Kuvat: John Björkman, ellei toisin mainita

Kommentoi