Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

”Noin” 240-vuotiasta rouvaa juhlistamassa

IMGP1091

Minä muistan lapsuudestani sen paikkana, jossa Puolalanpuiston läpi kulkiessa oli aina joukko puliukkoja. Puliukot loikoilivat yleensä kallion edustalla ja heillä saattoi olla kaikenlaista herjaa ohikulkeville lapsille. En tainnut pahemmin kiinnittää huomiota puliukkojen yläpuolelle, kallion päällä olevaan talonrähjään. Luultavasti se oli jäänyt aika pahasti pusikoidenkin keskelle.

Ja miksi olisin huomannut? Vaatii harjaantunutta silmää erottaa talonrähjä toisesta, erityisesti huomata että joku tietty talonrähjä edustaa vanhempaa ja harvinaisempaa rakennuskulttuuria kuin muut talonrähjät. Iso-Puolala kuitenkin on sellainen – yhdessä kaupungin arvokkaimmista ympäristöistä säilynyt vanha pihapiiri, suurin piirtein samoilta ajoilta kuin Luostarinmäen käsityöläismuseonkin talot.

IMGP1123

IMGP1100
Toiminnanjohtaja Katariina Entonen toivotti vieraita tervetulleiksi.
IMGP1107
Sisätiloista oli saatu näyttävät ja tunnelmalliset.

Ihmeen kaupalla Iso-Puolalan pihapiiri on selvinnyt vaarasta toisensa jälkeen – se että Turun keskustassa on selvinnyt sekä palosta että 1970-luvun uudisrakennusvimmasta on nimittäin jo melkoinen ihme.

Vanhoista taloista kiinnostuneet tietävät, että talon tulevaisuus näyttää nyt valoisammalta. Iso-Puolalan osti vuonna 2013 Rakennusperinteen ystävät ry ja siitä ollaan kehittämässä rakennusperinteen keskusta. Taloa, ”vanhaa rouvaa”, on pikkuhiljaa korjailtu talkoilla ja viime viikolla juhlittiin 240-vuotissyntymäpäiviä. Vaikka talon aivan tarkkaa ikää ei tunnetakaan, ei se ole este juhlien pidolle.

On hienoa nähdä kuinka vanhasta rähjästä on kuoriutunut esiin upea tunnelmallinen talo ja pihapiiri. Täällä on tehty paljon talkoilla kunnostustöitä ja vaikka tekeminen ei varmasti lopu koskaan, ollaan jo pitkällä. Talo tuntuu elävältä.

Etenkin tällaisena juhlapäivänä, kun salissa soi elävä huilumusiikki, kynttilät palavat ja pihalla tarjoillaan kuohuviiniä. Tapahtuman keskellä emännöivät yhdistyksen puheenjohtaja Viri Teppo-Pärnä sekä toiminnanjohtaja Katariina Entonen, jonka toimistona Iso-Puolala toimii.

Sisällä kunnostetussa päärakennuksessa pääsi hienojen interiöörien ja uunien lisäksi tutustumaan historiallisten tapojen mukaan tehtyihin kukka-asetelmiin. Pihalla taas sai tutustua erilaisiin työnäytöksiin, esim. rakennusrestauroija Henna Lintunen maalasi talon ulko-ovia vanhan sävyn mukaan pellavaöljymaalilla.

Rakennusperinteen ystävät on maamme perimmäisin vanhaa rakennuskantaa vaaliva ja vanhoista taloista tietoa levittävä taho ja on kunnia että yhdistys on valinnut toimipisteekseen juuri Turun. Täältä saa tietoa vanhoista rakennuksista sekä mm. ostaa aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Täytyykin muistaa ottaa joskus osaa yhdistyksen talkoisiin!

IMGP1104

IMGP1117
Ulkorakennukset kuten nämä huussit lisäävät kokonaisuuden arvokkuuta.

IMGP1136

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentointi suljettu.