Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Miten kaakeliuuni saa uuden elämän

Kaakeliuunit ovat vanhojen talojen rakastetuimpia yksityiskohtia. Ne ovat verrattomia lämmönvaraajia ja usein todellisia taideteoksia, huomion keskipisteitä. Valitettavan usein vanhasta talosta on saatettu alkuperäiset uunit purkaa tilaavievinä joskus menneinä vuosikymmeninä.

Mutta koska myös vanhoja taloja puretaan, voi olla aiheellista tehdä kulttuuriteko ja pelastaa purkutalosta kaakeliuuni johonkin sellaista vailla olevaan kotiin. Näin mekin teimme, huomattuamme talomme salista selkeän tyhjän kaakeliuunin paikan.Harvemmin sama ihminen sekä purkaa uunin että pystyttää sen itselleen. Me hankimme oman purkutalosta pelastetun uunimme nettihuutokaupasta. Olen kuitenkin ollut myös mukana purkamassa uuneja, jotka olisivat muuten joutuneet kaatopaikalle purkujätteen mukana.

Juho Sibelius purkaa varovaisesti kaakeleita.
Juho Sibelius purkaa varovaisesti kaakeleita.

Kaakeliuunin purkaminen

Kaakeliuunin purkaminen on pölyistä hommaa ja se vie vähintään päivän. Kaakeliuunit on muurattu perinteisesti savilaastilla, joka on elastista ja pehmeää, mikä helpottaa purkutyötä. Tämä on tarkoituskin: kaakelit on tarkoitettu uudelleen ja taas uudelleen käytettäviksi. Laastia kannattaa kastella koko ajan purkiessa, se pehmentää sitä entisestään ja kaakelit saa helpommin ehjinä irti.

Äärimmäisen tärkeää on muistaa numeroida kaakelit ennen purkamisen aloittamista. Jokainen kaakeli pitää numeroida niin, että tulee ilmi rivi sekä kaakelin numero, yleensä vasemmalta oikealle (esim. A1, A2, A3 ja seuraavalla rivillä B1, B2 ja niin edelleen). Muuten on täysin mahdotonta löytää kaakeleille oikeita paikkoja uudestaan. Kaakelit on yleensä yksilöllisesti hiottu sopimaan juuri siihen paikkaan. Muutenkin kannattaa dokumentoida uunin rakennetta mahdollisimman tarkkaan.

Kaakelit on kiinnitetty toisiinsa metallihalangoilla, jotka tulee aina muistaa irrottaa ennen kaakelin irrottamista. Purkamisen jälkeen kaakelit voi putsata savilaastista ja tiilenpalasista ja pakata pahvilaatikoihin. Uunin sisustan tiiliä ei kannata uudelleenkäyttää, ne ovat yleensä haurastuneet poltossa.

Kaakeleiden numerointi on äärimmäisen tärkeää. Myös mahdollisesti irti lohkeavat palat numeroidaan.

 

Metallilangat pitää muistaa irrottaa ennen kaakelia.
Metallilangat pitää muistaa irrottaa ennen kaakelia.

 

Uuni on lähes riisuttu kaakelikuoresta.
Uuni on lähes riisuttu kaakelikuoresta.

 

Voisiko meillekin tulla kaakeliuuni?

Jos haluaa asentaa taloonsa kaakeliuunin, on varmistettava että uunille on olemassa perusta ja hormi. Kaakeliuunit ovat melkoisen painavia möhkäleitä, eikä sellaista voi laittaa noin vain lattialle. Vanhaan taloon asennettaessa tämä käytännössä tarkoittaa paikkaa, jossa uuni joskus on ollut. Uuneille on tehty joko omat, maahan asti menevät perustukset, tai savupiipun kylkeen ratakiskojen varaan tehdyt laatat.

Sekä perustusta että hormiliittymää kannattaa miettiä yhdessä ammattilaisten kanssa. Parasta on kutsua paikalle sekä nuohoojamestari että muurari katsomaan, onko kaakeliuunin muuraaminen ylipäätään mahdollista. Meidän talostamme oli purettu uuni ja alkuperäisen paikalle oli kohtalaisen helppoa tehdä uusi. Vanhan uunin perustukset löytyivät lattian alta ja piipusta löytyi vapaita hormeja.

IMG_5678
Kaakelin kupin sisällä kuuluu olla savilaastia ja tiilenpalanen varaamassa lämpöä.
IMG_5686
Uunin hormistosta on hyvä ottaa kuvia purkiessa. Tässä vastavirtahormisto, jossa savu on kulkenut sivuilta alas ja sen jälkeen takaa ylös.

 

Kaakeliuunin hankkiminen

Onneksi on rakennusperintöaktivisteja (tai romunhaalijoita, mitä nimitystä nyt haluaa käyttää), jotka käyvät pelastamassa kaakeliuuneja purkutaloista ja myyvät niitä sitten eteenpäin. Netin myyntipalstoilta yleensä löytää uunin jos toisen. Lisäksi kannattaa etsiä vanhojen rakennusosien jälleenmyyjiltä, esimerkiksi Turun seudulla Wanhan Wallankumous ja Paraisilla sijaitseva Curatio ry. Hämeenlinnan lähellä toimii isomman myyntivalikoiman omaava Metsäkylän Navetta.

Kannattaa varmistaa, onko uuni varmasti purettu ja kaakelit numeroitu, sekä ovatko luukut ja pellit tallella – ne voi yleensä käyttää uudestaan. Nuohousluukut taas ovat usein ruostuneet puhki.

Hinnat vaihtelevat jonkin verran. Tavallisemmat ja vaatimattomammat uunit liikkuvat yleensä alle tuhannella eurolla ja hienommista saa varautua pulittamaan vähän enemmän.

 

Uudelleen pystytys

Uunin hinta ei ole kuitenkaan kaakeliuunia hankittaessa se suurin kuluerä. Kalleinta on itse muuraystyö. Muurarilla työhön menee viikosta kahteen.

Tärkeää on varmistaa, että muurari on erikoistunut nimenomaan kaakeliuuneihin. Moni nykymuurari ei välttämättä ymmärrä poskikanavien rakenteita, mihin kaakeliuunin verraton lämmönvarastointikyky perustuu. Myös tärkeää on että muuraus tehdään sementtivapaalla savi-hiekkalaastilla. Näin elastinen rakenne säilyy ja uunin voi jälleen purkaa ja pystyttää uudelleen joskus tulevaisuudessa.

05042011039
Meidän uunimme kaakelit odottamassa pystytystä.

 

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi