Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Mitä omakotipihassa kannattaa viljellä?

IMGP0598
Viime viikkoina on taas kulunut paljon aikaa siemenluetteloiden, viljelyoppaiden ja puutarhasuunnitelmien kanssa.

Talvi alkaa näyttää lyhyeksi jäämisen merkkejä ja minä huomaan kevätauringon herättäneen minut vuodenajalle tyypilliseen siemenluettelojen selailuun ja kasvimaasuunnitelmien laatimiseen. Tavalliseen omakotipihaan on kuitenkin vaikea mahduttaa kovin laajaa peruna- tai kasvimaata. Mitä kannattaa viljellä kun tilaa on rajatusti?

Meidän runsaan 900 neliön pihaamme olen omena- ja marjatarhan lisäksi saanut pienen aurinkoisten tilan kasvimaalle – kokoa ehkä 15 neliötä. Aikaa ja energiaa suhteessa viljelyalaan on paljon. Hyvä perussääntö silloin on: panosta määrän sijasta laatuun. Tässä joitakin tarkempia ohjenuoria:

Kallista ja harvinaista. Sellaista, mikä on kaupassa halpaa ja jota joka tapauksessa kuluu kilokaupalla, ei ehkä kannata kasvattaa. Porkkana ei maksa paljoa mitään, maa-artisokka taas on kalliimpaa ja ”hienompaa”, mutta naurettavan helppoa kasvattaa. Monia harvinaisempia ruokasveja, esim. vanhoja maatiaislajikkeita, ei saa kaupasta. Niitä saa vain itse kasvattamalla.

Hyvää tuoreena. Kaikkea sellaista mikä on aivan parhaimmillaan tuoreena, mitä on mukava käydä napsimassa ruoanlaiton yhteydessä pihalta, kannattaa kasvattaa. Yrtit ja salaatit sekä muut tuoreena käytettävät lehtivihannekset ovat ihan ehdottomia. Jotkut kasvikset vain maistuvat parhaalta omasta maasta, esimerkiksi avomaan kurkut.

Paljon satoa pienellä vaivalla. Vaikka yleisenä ohjenuorana pienelle kaupunkiviljelmälle sanon että ”laatu korvaa määrän” on tiettyjä kasveja jotka ovat niin tuottoisia pienelläkin alalla että niitä kannattaa hyödyntää. Kuten kesäkurpitsa tai maa-artisokka. Perunakin tuottaa paljon satoa pienellä alalla. Toisaalta perunaa myös kuluu valtavat määrät, mikä tavallaan vähentää sen ”arvoa”. Mutta pieni ala uutta perunaa puolustaa asemaansa kaupunkipihassakin – tuoreeltaan maasta nostetussa uudisperunassa on sitä jotain.

Kotiviljelyn klassikot. Tiettyjen asioiden vaan pitää olla omasta maasta, se on jollain tapaa perinne. Monilla näihin liittyy rakkaita lapsuuden muistoja. Viinimarjat, raparperi, oman puun omenat ja luumut tai herneet ja uudet perunat tuovat monille mieleen muistoja mummon tai vaarin kasvimaalta. Sellaisia perinteitä haluaisi itse jatkaa – ja miksi ei voisi?

SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Monivuotisista sipuleista saa satoa jo varhain keväällä.

Kannattaako omakotipihassa ylipäätään kasvattaa ruokaa?

Miksi kasvattaa omassa pihassa ruokaa, kun ei sieltä kuitenkaan saa kuin surkeita määriä ja marketista saa halvalla? Kukaan tuskin elättää itseään omakotipihan kokoisella viljelmällä, se on totta. Tehomaatalouteen liittyy kuitenkin paljon ongelmia ja jokainen kilo ruokaa mitä voi omassa pihassa kasvattaa, on kotiin päin. Lisäksi se on niin lähiruokaa kuin mahdollista: ”Näitä perunoita on kuljetettu yhteensä 20 metriä pihalta keittiöön.” Ja kun itse kasvattaa, ei tarvitse arvailla onko ruokaan käytetty keinolannoitteita tai myrkkyjä tai että onko se nyt varmasti kotimaista?

Lisäisin tähän vielä yhden syyn, mielestäni ehkä kaikista tärkeimmän: taidon ylläpitäminen. Ainakin minä toivon, että me tavalliset ihmiset osaisimme jatkossakin kasvattaa itse ruokaa. Jos kaikki ostetaan marketista, me luovumme ruoan kasvatuksen taidosta ja ilosta ja ulkoistamme sen viljelijöille ja kenties ajan mittaan maatalousalan suuryrityksille.

Heitänkin haasteen kaikille tämän blogin lukijoille joilla on oma piha: kasvata tänä kesänä ainakin jotakin syötävää. Se on hauskaa ja hyödyllistä (ja voihan toki kasvattaa vaikka ei olisikaan pihaa!)

 SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Peruna tuottaa paljon pienellä alalla. Pienikin määrä uutta perunaa omalta pihalta riittää ilahduttamaan.
Tomaatti kasvaa pystysuuntaan eikä siksi vaadi paljoa tilaa.
Kuvassa maatiaislajike ”Potattomaatti”.

Kaikki kuvat: John Björkman

2 vastausta artikkeliin “Mitä omakotipihassa kannattaa viljellä?”

  1. Tiltu Nurminen

    Upea inspiroiva kirjoitus ja vehreä kuvitus! Tuo maa-artisokka kuulostaa herkulliselta. Omassa kasvimaassa parhaiten ovat menestyneet erilaiset lehtisalaatit. Ne on muutenkin paras poimia salaattia varten tuoreena, kun kaupat salaatit nahistuvat helposti vuorokaudessa. Myös ruohosipuli ja persilja ovat helppoja tumpelolle tai kiireiselle kotipuutarhurille, kuten itselleni.


  2. Antti Kontula

    Mekin tehtiin pihalle pieni perunamaa ja voin kyllä suositella. On vaivaton ja kulutus on taattu. Ehkä kulutus onkin ongelma, sillä omat perunat oli syöty alle kuukaudessa. Sitten palattiinkin markettiin…


Kommentoi