Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Mikä tulisija mökille?

Kun autiotorpan katto oli saatu kuntoon, kävi nuohooja. Ja kas, hormit ovat täysin kunnossa! Eli mökkiä voi alkaa lämmittää.

Torpassa on eteisen ja saunan lisäksi keittiö ja kammari. Keittiössä oli valmiiksi puuhella, joka kunnostettiin aikaisemmin tänä vuonna. Kammarista kuitenkin puuttui tulisija. Mikä olisi oikeanlainen?

Ensimmäisenä tuli mieleen kaakeliuuni tai pönttöuuni. Sellainen varmaan torpassa on ihan alun perin ollut ja joku 1800-luvun lopun kaakeliuuni olisi todellinen koristus muuten hieman koruttoman kammarin nurkassa. Tai miksei hieman vaatimattomampi peltikuorinen ”kakluuni” eli pönttöuuni?

Kakluuni (käytän sanaa ”kakluuni” niin kaakeli- pelti- kuin rappauspintaisia pystyuuneja) on tehokas lämmönvaraaja, mutta hidas. Tulisijojen raskasta sarjaa. Hyvin lämmitetty kakluuni varaa lämpöä noin vuorokauden, mutta tulen sytytyksestä kestää useita tunteja ennenkuin pinta alkaa lämmetä.

Eikä se lämmettyäänkään tule kovin kuumaksi. Voi olla että kylmän huoneen lämmittäminen saattaa kestää jopa useita päiviä. Koska mökille tullaan kylmänä aikana käymään vain lyhyeksi aikaa ja sinne halutaan lämpöä nopeasti, ei ehkä kakluuni ole se oikea vaihtoehto. Toinen syy on hinta: kakluunin muuraus maksaa tuhansia euroja, minkä lisäksi tulevat vielä kaakelit. Ehkä joku toinen päivä.

Kaakeluuni on kaunis ja verraton lämmönvaraaja, mutta hidas lämmittämään ja hyvin kallis muurata.
Kaakeluuni on kaunis ja verraton lämmönvaraaja, mutta hidas lämmittämään ja hyvin kallis muurata.

Aivan toinen ääripää olisi kamina. Jos kakluuni on raskassarjalainen, ovat kaminat tulisijojen pikajuoksijoita. Rautaisen tulisijan pinta lämpenee nopeasti mutta myös jäähtyy nopeasti.  Tämän luulisi olevan optimaalista mökkikäyttöön.

Huone myös kaipaa jotakin koristeellista ja vanhat valurautakaminat ovat aika herkullisen näköisiä. Niitä vaan liikkuu markkinoilla vähän harvemmin ja hyväkuntoisesta saa kyllä maksaakin jonkin verran. Mutta se on vain itse kamina joka maksaa. Asennustyö on melko vaivaton ja kevyt (ja halpa) operaatio – ainakin kakluuneihin verrattuna.

Kamina siis tuli. Ehkä päätökseen vaikutti myös se, että meillä on jo kotona kaakeliuuni, puuhella ja leivinuuni – haluan kokeilla uudenlaista tulisijaa. Rautakaupasta vielä sopivat liitäntäkappaleet, eteen kipinäpelti ja vielä nuohoojan siunaus.  Nyt on kaikki valmiina lämmitykseen.

 

Rautainen puuhella on kaminan tavoin nopea lämmittäjä.
Keittiön alkuperäinen rautainen puuhella on kaminan tavoin nopea lämmittäjä.

 

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi