Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Menneen ja tulevan sadon välissä

Hyvää pääsiäistä! Olemme uuden kasvukauden partaalla, asia joka näkyy monella tapaa pääsiäisen perinteissä. Rairuoho ja virpomisvitsat kertovat tulevasta kasvusta. Kotitarveviljelijä ihmisessä alkaa nyt viimeistäänkin herätä. Satoon on tietenkin pitkä aika, mutta nyt pitäisi olla kasvimaasuunnitelmat ainakin jollakin mallilla ja mielellään siemenet hankittuna.

Kun katsoo tulevaan, on hyvä arvioida samalla miten viime vuosi meni. Paras mittari omasta kehityksestä kotitarveviljelijänä on tarkastella viime vuoden satoa. Ennen kaikkea – onko siitä vielä mitään jäljellä?

Ennen vanhaanhan pääsiäistä edeltävä paasto on nimenomaan ollut tarpeellinen keino talven ja kevään taitteessa säästää ja venyttää syksyllä kerättyjä ruokavarastoja niin että varmasti pärjää seuraavaan satoon asti. Kun on sinnitelty vähällä ruoalla laskiaisesta pääsiäiseen, on ollut lupa alkaa taas tankata tulevia toukotöitä varten.

Tämä taitaakin olla ensimmäinen vuosi kun meillä vielä pääsiäisen aikaan on viimevuotista tuottoa varastossa. On kuivattuja härkäpapuja ja herneitä, kellarissa vielä monta purkkia hilloa sekä hieman omenamehuakin (tosin viime vuosi oli poikkeuksellinen omenasadon suhteen).

Vielä oleellisempi mittari omavaraisuusnäkökulmasta ovat siemenet. Vaikka selasin innolla läpi siemenluetteloita talvella, ei tänä vuonna ole vielä tullut tarvetta tilata mitään siemeniä. Kaikki oleellisimmat on otettu talteen omista kasveista. Siemenperunat ja istukassipulit odottavat kellarissa. Loput löytyvät vanhoista siemenpusseista.
Näin kehittyy pikkuhiljaa meidän oloihimme kouliintuneita, eläviä maatiaiskantoja. Ikkunalaudalla itävät tomaatit taitavat olla jo neljättä sukupolvea omia, sama taitaa päteä härkäpapuihin. Onneksi lapset auttoivat kylvämään tomaatit, kun oma käteni oli paketissa.

Suunnittelupuolikin tuntuu menevän aika omalla painollaan. Vuokraviljelypalsta on varattu. Monivuotiset ruokakasvit alkavat kurkkia jo maasta. Jotakin uutta pitää kuitenkin joka vuodelle olla ja tänä vuonna se on kasvimaan perustaminen torpan pihalle. Mutta siitä enemmän joku toinen kerta. Nyt nautitaan pääsiäisestä ja maan alta esiin ryömivästä keväästä.

IMGP9676

 

 

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi