Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Leivontapäivä Vanhalla Malmilla

Kävimme viettämässä pääsiäislauantaita ystäviemme Kallen ja Heidin luona Paraisten Vanhalla Malmilla. Heidän tunnelmallinen talonsa on pääosin rakennettu 1800-luvun lopulla ja siinä on keittiössä hieno alkuperäinen kaakeloitu hellaleivinuuni. Koska leivinuunissa voi leipoa paljon ja monenlaista, olimme jo jonkin aikaa puhuneet yhteisestä leivontapäivästä. Mukana juonessa olivat myös vanha koulukaverini Markus ja hänen siippansa Terhi.

Toimimme ikäänkuin ”nyyttärileivontaperiaatteella” – eli jokainen toi mukanaan jotakin leivottavaa. Isäntäväki oli tehnyt perinteisen ruisleipätaikinan hapanjuureen. Markuksella taas oli kuohkeaa kaurataikinaa ja itse olin valmistellut riisipiirakoiden tarpeet.

Tämä järjestys toimii hyvin leivinuunissa: karjalanpiirakat paistuvat nopeasti kipakassa alkulämmössä. Niiden jälkeen lämpötila on sopiva hieman pidempää paistoaikaa vaativille kauraleiville ja ruisleivät puolestaan kypsyvät hyvin leppoisammassa jälkilämmössäkin.

Perheemme yhteensä seitsemän poikaa löysivät mukavasti seuraa toisistaan ja aikuiset saivat keskittyä leipomiseen ja leivinuunin lämmitykseen. Seurustelu sujuu mukavammin kun on jotakin yhteistä puuhailtavaa. Siitä olikin taas hetki aikaa kun olen viimeksi rypytellyt piirakoita – sehän on perinteisesti ollut naisten taidonnäytön paikka, mutta pystyy siihen mieskin.

IMGP6969
Onnistuu pulikan pyöritys miehiltäkin!
IMGP6957
Kalle tarkistaa samalla leivinuunin hehkun tilaa.
IMGP7023
Kun hiilet on kolattu ja uuni luudittu, pääsevät piirakat arinalle paistumaan.

Kallella oli leivinuunissa vielä komeat hehkut kun saavuimme. Uunin lämmittäminen sytytyksestä hiilien kolaamiseen on noin parin-kolmen tunnin prosessi. Leivinuunin parissa touhuilu on hidasta hommaa, eli juuri sopivaa yhteiseen ajanviettoon. Siinä pähkäiltiin yhdessä uunin käyttöä; mihin hiilet kannattaa laittaa (tällä kertaa ne menivät puuhellan pesään), miten uuni luuditaan tai miten piirakat ladotaan niin etteivät ensiksi kypsyvät piirakat ole sitten takarivissä.

Kukin vaivasi vuorollaan leipänsä ja talon emäntä Heidi latoi ne leipälapiolla uuniin. Ensimmäisten paistokkaiden kypsymistä ei meinaa malttaa odottaa. Kiviuunin arinalla saa herkullisen rapeaa tulosta. Vuoron perään valmistuvia leivonnaisia maistellessa iltapäivä kuluu rattoistasti ja tuore leipä tuppaa maistumaan krantummillekin lapsille. Päälle saatiin vielä maistiaiset Markuksen kotitekoista olutta ja leivinuunikokoontumisemme vanhalla malmilla oli kruunattu.

Markus Seppälä leipoo kuohkeita kauraleipiä.

 

IMGP7039
Lopputuloksesta tuli todella maukasta. Leivinuuni antaa leivälle aivan omanlaisensa rapeuden.

IMGP7036Kuvat: John Björkman, Mari Björkman, Kalle Alho

Kommentoi