Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Lahoyllätys ei ole paniikin paikka

Se oli muutenkin raskas maanantai joitakin viikkoja sitten kun se tuli – soitto kirvesmieheltä joka oli tekemässä pienempiä korjauksia: ”Ikävä kertoa, mutta tää teidän nurkka on ihan laho.” No kyllähän me osasimme vähän sellaista arvailla. Silti se veti vähän synkäksi. Kun vähän myöhemmin paljastui, että toinenkin nurkka on alimmasta hirsikerrasta laho, emme olleet kuitenkaan paniikin vallassa.

Kun on kiinnostunut vanhoista taloista ja sattuu vielä tuntemaan sellaisia korjaavia ihmisiä, tulee aina välillä käytyä katsomassa heidän työmaitaan. Ja tietenkin tutut hirsitalojen omistajat kutsuvat katsomaan omia projektejaan. Olenkohan mahtanut törmätä yhteenkään taloon, jonka hirsissä ei olisi ollut jossakin päin lahoa? Tuskin.

Monelle nykyään tämä voi kuitenkin olla järkytys. Mielikuvien vankka ja terve hirsitalo muuttuu hetkessä vanhojen talojen parjaajien näkemysten viimeisiään vetäväksi lahopesäksi.

Lahovaurioita ei kuitenkaan kannata pelätä eikä vanha hirsitalo ole pilalla jos siinä on hieman lahoa. Sitä on lähes aina ja siihen tulee varautua taloa ostaessaan. Se on ikäänkuin normaalia. Eikä alahirren vaihto ole ihmeellinen toimenpide hirsikorjaajalle. Usein talojen julkisivulaudoitus on jopa suunniteltu niin, että alahirren voi vaihtaa purkamatta verhoilua kokonaan (mikä puolestaan kertoo siitä, että alahirren on oletettu kestävän lyhyemmän aikaa kuin laudoituksen).

IMGP4837
Tälllainen määrä pinnallista lahoa ei vielä haittaa. Puu on sisältä terve.

 

IMGP4840
Tässä alkaa olla jo hirrenvaihdon paikka.

Se mielikuviemme vankka, luotettava hirsitalo ei perustu sille, että sen osat kestäisivät ikuisesti ilman huoltoa. Hirsitalojen kestävyys perustuu pikemminkin siihen, että niiden osat ovat helposti vaihdettavissa. Tietyt osat, kuten julkisivulaudoitus, vesikatto ja alimmat hirret on tarkoitettu vaihdettavaksi tasaisin väliajoin.

Jos lahopaikka kuitenkin tulee shokkiyllätyksenä, johon ei olisi varaa, ei pidä hätääntyä. Vaurio on luultavasti ollut siinä jo vuosikymmenen tai yli, ilman että talo on mennyt siitä sen enempää pilalle. Se kestää tarpeen tullen odottaa muutaman vuoden lisääkin.

Korjausta järjestäessä on hyvä luottaa hirsikorjauksiin erikoistuneisiin kirvesmiehiin. Jokainen remonttireiska nimittäin sanoo kyllä kysyttäessä, että osaa korjata vanhaa. Työnsä oikeasti osaavilla hirsikorjaajilla on yleensä vanhaa vaihtohirttä valmiina varastossa. Tärkeintä on, että tilalle tulee puhdasta hirttä, eikä esimerkiksi kakkosnelosia, painekyllästettyä puuta tai vaikka kevytsoraharkkoja (kaikkia näitä ratkaisuja on nähty!).

IMGP4540
Kirvesmies Kalle Alho asentaa korvaushirttä.

 

IMGP4553

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi