Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Lahopuusta monimuotoisuutta pihaan

IMGP4263

Yksi mielenkiintoinen ja helppo tapa lisätä puutarhansa biologista monimuotoisuutta sekä kauneutta on pitää siellä paljoa lahopuuta. Tähän aikaan vuodesta, kun sienet kasvavat komeimmillaan, voi lahopuutarha tarjota melkoisen määrän kirjavaa ihmeteltävää. Tavallaan saan puutarhan ”kukkimaan” ja elämään vielä kesän jälkeenkin.

Permakulttuuriopettajien mukaan lahottajaeliöt ovat tärkeä osa ravinteiden liikkumista puutarhassa. Oikeastaan hajottajaeliöt ovat se tekijä, joka sallii ravinteiden pääsyn hyöty- ja koristekasveille. Eri lahoamisasteissa olevat eri puulajit tarjoavat elinympäristön tuhansille eliölajeille, mukaan lukien monille uhanalaisille. Lahopuu houkuttelee pihaan monenlaista kiitäjää, pörriäistä ja tuhatjalkaista, jotka puolestaan saattavat houkutella uusia eliöitä. Puhumattakaan kaikista kiinnostavista sienistä ja käävistä.

Lahosta puusta voi tehdä erilaisia rakennelmia: aitoja, penkkejä, portteja. Itse olen käyttänyt puunoksia kasvimaan reunuksena. Puun lahoamisprosessin pitäisi levittää kasvimaalle lisää ravinteita. Ainakin puiden alta on alkanut nousta mielenkiintoisia sieniä.

IMGP4236
Jätimme tämän viime vuonna kaatuneen puunrungon omenapuutarhaan. Vain risut leikattiin pois.
IMGP4243
Kasvimaan reunuspuita.

Aika monet pihamme lahopuut ovat syntyneet sattuman kaupalla. Viime kesänä kaatuneen hopeapajun oksan jätin siistittynä omenapuutarhaan makaamaan. Sammaloitunut puunrunko luo metsämäisemmän vaikutelman ja lapset tykkäävät kiipeillä sillä. Kiemuraisia polttopuuksi tarkoitettuja haarapaloja, jotka eivät ole taipuneet kirveen edessä tai rungonpätkiä, joita sahatessa moottorisahasta loppui bensa ja homma jäi kesken.

Nyt ne makaavat siellä täällä pihassa, hyönteisten ja sienten ruokana. Osana pihassa tapahtuvaa elämän kiertokulkua.

Lisää aiheesta voi lukea Suomen luonnonsuojeluliiton oppaasta Lahopuusta elämää (http://www.sll.fi/mita-sina-voit-tehda/omalla-pihalla/slllahopuutarhaopas.pdf).

IMGP4246

IMGP4252Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi