Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Laatulihaa markkinoilta

Syksy on niin lahti- kuin metsästyskautta ja aika täyttää pakastimet lihalla. Lihan tuotannon ongelmallisuutta on viime aikoina nostettu esille. Suurtuottajien sikaa ja nautaa paremmaksi vaihtoehdoksi koemme mm. riistan ja lampaanlihan. Lampaita kasvatetaan yleensä melko pienimuotoisesti ja ne saavat viettää kesänsä laitumella, ylläpitäen kulttuurimaisemia.

Nykyään suoraan tuottajaltakin ostaessa saa lampaanlihan usein näppärästi pakattuna.

Pyrimme muuttamaan arkista ruokavaliotamme kasvis- ja kalapainotteiseksi. Kun syömme lihaa, haluamme sen olevan laadukasta, eettistä ja mahdollisimman ympäristöystävällistä. Lisäksi haluamme tukea paikallisia pientuottajia kaikessa ruoantuotannossa mahdollisimman paljon. Lampaiden kasvatuksessa on paljon etuja, mistä olen kirjoittanut aiemminkin.

Tänä syksynä hankimme pakkaseen yhden karitsan ja puolikkaan poron. Tavoitteena olisi, että marketista tarvitsisi ostaa mahdollisimman vähän ”tavanomaisesti” tuotettua lihaa (mieluiten ei ollenkaan, mutta sinne on vielä matkaa). Toki lammas ja riista on kalliimpaa kuin kaupan sikanauta. Mutta lihan tuottaminen menetelmillä, jotka voimme hyväksyä, saakin maksaa.

Kauan sitten eläimen teurastus ja lihan nauttiminen ovat olleet suomalaisille juhlavia, harvinaisia vuoden kohokohtia, jotka pääosin kohdistuivat syksyyn ja alkutalveen. Tällaisessa ajattelussa on tiettyä arvokkuutta. Lisäksi se korostaa juhlan ja arjen eroa ja antaa arvoa liharuoalle.

Hyvä vuodenaikaperinteitä kunnioittava tapahtuma ovat vuotuiset lammas- ja vuohituotemarkkinat. Täältä saa lähituottajien yksilöllisiä ja herkullisia lammastuotteita, monessa eri muodossa. Lisäksi saa kontakteja tuottajiin. Ylipäätään markkinat ovat hyviä paikkoja ostaa laadukkaita elintarvikkeita ja käsitöitä. Markkinaperinne itsessään on hienoa, tukemisen arvoista kulttuuria.

Mielestäni parasta on jos voi itse käydä katsomassa eläimiä, joita aikoo syödä. Silloin voi todeta, hoidetaanko niitä hyvin, eikä muodostu harhakuvia ruoan alkuperästä. Näin lihaa tulee myös kunnioittaneeksi sen vaatimalla tavalla.

IMGP2230
Yksi lammas- ja vuohituotemarkkinoiden järjestäjistä, Raili Seilinheimo myyntikojullaan.

IMGP2227

IMGP2224

Myös oman karitsamme kasvattaja Eija Suna löytyi myymästä villatuotteita joulumarkkinoiden puolelta.
Myös oman karitsamme kasvattaja Eija Suna löytyi myymästä villatuotteita joulumarkkinoiden puolelta.

 

 

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi