Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Kun emäntä ei ole kotona, eli hitaan ja nykyelämän sovittamisen vaikeus

Tämän päivän puutaloelämän valitsijoilla on usein mielessä tietyt ihanteet: hidas, laadukas elämä. Kodin lämpimässä tunnelmassa perheen kanssa vietetty aika. Puuhella mikroaaltouunin sijaan. Takkatulen ääressä kirjan lukeminen television katselun vaihtoehtona. Kiireettömät saunaillat.

Kuinka monelle on sen sijaan tuttua tämä: töiden jälkeen piti käydä kaupassa ja kotiin tullessa oli niin kiljuva nälkä, että ruoan piti valmistua nopeasti eli se oli taas eineksia pannulla? Ja sen jälkeen kello olikin jo niin paljon, ettet taaskaan ehtinyt alkaa lämmittää kaakeliuunia, sillä pellit olisi voinut sulkea vasta puolenyön jälkeen? Tai jos vanha talosi on kesämökki, ehdit juuri saada sen lämpimäksi ja kuivaksi kun onkin jo aika lähteä?

Vanhat talot ja hidas elämäntapa kuuluvat yhteen. Monet taloihin ja perinteiseen elämäntyyliin liittyvät työt ja prosessit ovat kaikessa laadukkuudessaan hitaita ja pitkäkestoisia. Pellavaöljymaali kestää kolme-neljä päivää kuivua. Kaakeliuunin lämmittäminen kestää pari-kolme tuntia, mutta sen jälkeen se antaa lämpöä koko päivän. Hapanjuuritaikinaa pitää valmistella monta päivää. Kertalämmitteinen saunan tai savusauna antaa lyömättömät löylyt, mutta sellaisen lämmitys on puolen päivän työ. Vanhanaikaisella leivinuunilla pystyy valmistamaan vaikka kuinka monta ruokalajia yhdellä lämmityksellä, mutta sen äärellä on häärättävä koko päivä.

Ongelmallista on tämän hitaan, perinteisen elämäntyylin sovittaminen hektiseen nykyelämään. Muu maailma kun ei valitettavasti seuraa sinun hitaampaa tempoasi. Jos vapaapäivänä pitääkin käydä tuttavien luona tai kaupungilla vaateostoksilla, mikään näistä ei välttämättä onnistukaan. Tai jos lapset pitää viedä työpäivän jälkeen harrastukseen, jäävät usein uunit lämmittämättä ja ruoan pitää valmistua vartissa. Jos luottaa liiaksi puulämmitykseen, ei kannata liiaksi matkustella.

Yksi iso ero nykypäivän ja isovanhempiemme lapsuuden aikaisen elämäntyylin välillä on, että ennen oli yleensä aina joku kotona. Maatiloilla koko perhe pysyi kodin läheisyydessä suuren osan ajasta. Kaupungeissa ja omakotitaloissa emäntä oli kotona tai teki ansiotöitä kotona. Taloissa asui yleensä paljon väkeä. Jonkun pystyi aina jättämään ”pitämään taloa”, jos muut lähtivät jonnekin.

Nykyään asutaan yleensä ydinperheissä, joissa molemmat vanhemmat käyvät töissä, jotta saataisiin omakotitalon kulut katetuiksi. Taloudenpidolle aikansa omistavat kodin hengettäret (tai henget) ovat nykyään harvassa, eikä toisaalta kenenkään pitäisi myöskään tarvita olla kotinsa vanki. Kun sitten vielä vapaa-aikanakin haluaa olla osa nyky-yhteiskuntaa, olla sosiaalinen ja käydä ulkona, jää kotona vietetty aika helposti niin vähäiseksi ja sirpaleiseksi, ettei näihin perinteisiin pitkiin työprosessihin jää aikaa.

Mutta sen, joka kuitenkin haluaa sitä hidasta elämänlaatua, on osattava ottaa se. Ei antaa kiireiselle menemiselle liikaa elämästään, vaan löytää oikea tasapaino ja osata suunnitella aikaansa. Ei liikaa harrastuksia, jos haluaa viettää laadukasta aikaa kotona. Pitää muistaa pyhittää aikaa perheelle ja kodille sopivissa määrin. Ei suunnitella liikaa matkoja, vaan ottaa silloin tällöin pitkä vapaa, jolloin kaakeliuuni pysyy jatkuvasti lämpimänä, hitaasti valmistuvat padat porisevat hellalla ja voi kaikessa rauhassa keskittyä vaikka saunan lämmitykseen. Ja ottaa siitä kaiken irti, ennenkuin astuu taas hektiseen arkitodellisuuteen.

IMGP4906
Kiireisinä arkipäivinä kaakeliuuni jää usein lämmittämättä.

 

IMGP4899
…siispä kannattaa varata aikaa myös kiireettömiin leivontapäiviin.

Kaikki kuvat: John Björkman

Yksi vastaus artikkeliin “Kun emäntä ei ole kotona, eli hitaan ja nykyelämän sovittamisen vaikeus”

  1. Inka

    Hyvä kirjoitus, kiitos John!


Kommentoi