Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Koti, jonka lähellä metsä

Tässä kaupungissa on monta hienoa asiaa. Yksi kaikista parhaimpia on runsas määrä luonnontilaisia viheralueita. Kun katsoo ilmakuvaa Turusta, isoja vihreitä länttejä on kaikkialla. Siitä kannattaa iloita, sillä metsät ovat mielestäni paljon monipuolisempia ja terveellisempiä virkistysalueita kuin mitkään puistot tai urheilu- tai leikkikentät.

Lyhyenkin metsäreissun jälkeen meillä sekä lapset että aikuiset ovat yleensä paljon harmonisemmalla tuulella. Asiaa on tutkittu: luonnon ärsykeympäristöllä on tehokas stressiä lieventävä vaikutus. Tätä on perusteltu muun muassa sillä, että luonnon ärsykkeet eivät kanna sisällään sosiaalisia velvoitteita. Toinen teoria on että luonnon ärsykkeet puhuttelevat aivojemme syvimpiä, primitiivisimpiä osia.

Lapsille metsä tarjoaa jotakin aivan muuta kuin esimerkiksi leikkipuisto: siinä missä liukumäki tai kiipeilyteline tarjoaa tietyt toimintavaihtoehdot, on luonnonympäristössä lähes rajattomasti tekemistä ja tutkittavaa. Epätasaisessa maastossa liikkuminen kehittää tasapainoa ja lihaksia monipuolisesti. Kepeistä ja kävyistä tuntuu riittävän yhtä paljon ilon aihetta kuin mistä tahansa lelusta. Vesilätäköstä puhumattakaan. Lisäksi ympäristö on yhtä mieluisa aikuisille kuin lapsillekin.

IMGP6576

Lisäksi täällä on todella monipuolisia paikkoja mistä valita, ilman että kuitenkaan tarvitsee lähteä kovin kauas: metsäisiä kalliosaarekkeita keskellä kaupunkimaisemaa, haastavia lohkarekenttiä, rannikkoalueen vehreitä jalopuulehtoja puuvanhuksineen, soita ja kosteikkoja pitkospuineen. Metsiä, joista löytyy tutkittavaksi muinaisjäännöksiä, hylättyjä kellareita, ilmatorjuntapatteristojen raunioita.

Aikaisemmin asuimme alueella, jossa ulkoilumahdollisuudet olivat todella ensiluokkaiset: oli nopea pääsy niin Katariinan luonnonsuojelualueella, Uittamon uimarannalle kuin Ispoisten kuntopoluillekin. Tästä luopuminen antoi aihetta todella pitkälle harkinnalle. Osoittautui kuitenkin, että nykyiseltäkin asuinpaikaltamme on lyhyt matka metsään. Ilman sitä ei ehkä koti tuntuisikaan ihan niin kodilta.

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi