Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Kodin lämmikkeeksi

Vuosi lähestyy loppuaan pakkasten paukkuessa. Kaakeliuunit ja puuhellat on pistetty koetukselle eikä polttopuiden kanssa nyt kitsastella.

Perheemme oli viettämässä joulua anoppilassa ja talon lämmöt oli säädetty joulua edeltäviin lauhoihin keleihin. Kun palasimme joulupäivän illan pakkasilla kotiin, oli talossa raikkaat 13 astetta. Pistimme tietenkin heti kaakeliuuniin valkeat illalla ja aamulla taas toiset. Näiden avulla saatiin koivu-uuni hehkumaan talo jälleen mukavan lämpimäksi. Tällaisilla keleillä sopii hyvin polttaa kaksi pesällistä päivässä (ja sulkea pellit välissä).

Lisäksi onnistuin juuri ennen joulua tekemään pari hienoa löytöä, jotka ovat sekä käytännöllisiä että kauniita. Olen nimittäin metsästänyt oviverhoja jo pidemmän aikaa, sen suuremmitta tuloksitta. Nyt kuitenkin löysin nettihuutokaupasta peräti kaksi paria ja haalin ne molemmat.

Paksua verhoa tarvitaan ennen kaikkea kylmän ja lämpimän tilan väliseen oveen. Useimmissa vanhoissa taloissa kuisti on kylmää tilaa josta vuotaa talvisin kylmää lämpimään sisätilaan. Usein käytössä olevan oven nurkista vetää väkisikin ja lisäksi ovi itsessään säteilee kylmää. Paksu tekstiili on näissä kohdissa yllättävän tehokas ja halpa tapa parantaa talon lämpimyyden tunnetta. Itse kuistin ulko-oven tukkimisesta taas ei ole kovin suurta hyötyä – se kun on kylmän ja kylmän tilan välinen ovi.

IMGP5440

Toisen oviverhon ripustin talven ajaksi suljetun salin ja eteisen välisen oven eteen. Ovien suljettuna pitäminen on varmasti kaikista helpoin lämpötaloudellinen toimenpide. Isommissa taloissa on perinteisesti pidetty kokonaisia huoneita kylmillään.

Ovien eteen voi tietenkin ripustaa minkä tahansa paksun tekstiilin. Yleistä on käyttää vanhoja vilttejä, mikä toimii yhtä hyvin. Tai oviverhot voi ommella itse paksusta villakankaasta tai huovasta. Sama mikä pätee oviin, pätee myös ikkunoihin – paksut talviverhot säästävät paljon lämpimänä pysymisessä. Kunnolliset talviverhot meiltä vielä puuttuu.

Muutkin sisustustekstiilit kuten ryijyt ja raanut parantavat huomattavasti sisätilan lämpimyyden tunnetta, kuten myös ulkoseiniä vasten olevat kirjahyllyt ja kaapit. Minimalistinen sisustus ei siis vain näytä kylmältä – se on kylmää.

Muistetaan myös säteilylämmön merkitys. Säteilylämpö tuntuu lämpimämmältä kuin on. Siis suuri lämpöä säteilevä pinta kuten kaakeliuuni lisää lämpimyyden tunnetta, vaikka lämpömittari näyttäisi alhaisempia lukemia (katso Maalaisjärkeä energiansäästöön). Kynttilät ja öljylamput tuottavat myös lämpöä.
Kuten myös ihmiset – kutsukaa siis paljon vieraita kylään!

Lämmintä vuodenvaihdetta! Juurrutus jatkaa TS Kodissa taas heti tammikuussa.

IMGP5446
Salin ja eteisen välisen oven eteen löytyi sopivasti jouluisen väriset verhot. Nämä ovat enemmän koristeeksi.

 

IMGP5447
Seinävaatteet kuten ryijyt ja raanut auttavat myös pitämään kotia lämpimänä.

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi