Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Kesän lämpö talteen

Tämän kesän paahteisina päivinä on tullut kerta jos toinenkin mietittyä, että eikö tätä lämpöä voisi vähän säästää kylmille talvipäiville? Tavallaan voikin. Polttopuut kannattaa latoa ulos aurinkoon lämmittelemään. Vaikkakaan ne eivät valitettavasti pysty varastoimaan lämpöä, ne kuivuvat tehokkaasti auringossa ja antavat sitten palaessaan enemmän lämpötehoa.

Heinäkuun alussa kärräsin ison osan vanhoista polttopuista liiteristä ulos pihalle ja pinosin aurinkoiselle paikalle. Liiterissä on paljon omasta pihasta kaadettua jalopuuta, joka ei ole tahtonut kuivua kunnolla. Aurinko kuivattaa tehokkaasti eivätkä satunnaisten sateiden kosteudet pääse keskikesällä imeytymään. Noin kuukauden päästä kärräsin kuivina kalisevat puut takaisin liiteriin.

 

Kaikki risut käyttöön

Kesällä on myös raivaamista puissa, puskissa ja pensaissa. Meillä otetaan kaikki talteen. Esimerkiksi syreeni ja omenapuu ovat kovia puulajeja, joilla on korkea lämpöarvo. Pienistäkin määristä voi olla suurempi lämmitysapu kuin uskoisi. Ja mitä karsituilla puilla muuten tekisi? Kuljettaisi peräkärryllä kaatopaikalle?

Ohuet risut silputaan oksasilppurissa hakkeeksi. Kesällä oksien mukana silppuriin menevät myös lehdet. Tällä tavalla saatava aines sisältää sekä hiiltä että typpeä. Tämä ravinnesilppu sai mennä suoraan katteeksi marjapensaille ja omenapuille. Kevättalvella saatava lehdetön oksahake taas kerätään säkkeihin ja käytetään kompostin kuivikkeena, etenkin typpipitoiseen ruokajätekompostiin.

Omenapuiden vesiversot (sekä myös mm. saarnen ja pähkinäpensaan tuoreet oksat) taas ovat suurta herkkua kaneillemme, jotka kierrättävät ne nopeasti käyttökelpoiseksi puutarhalannaksi. Oksia tulee kyllä enemmän kuin kanit ehtivät syödä. Voisikohan omenanoksista kuivattaa lehtikerppuja kaneille talveksi?

Syreenioksien kanssa koetin tänä kesänä rasiin kaatoa. Eli kaatamisen jälkeen annoin puiden maata ehjinä, lehtineen, niin kauan kunnes lehdet olivat käpertyneet kuiviksi. Näin puun pitäisi lehtien kautta haihduttaa nestettä ja kuivattaa itseään. Sen jälkeen katkoin ja pilkoin puut ja laitoin ne aurinkoon kuivumaan – erillään vanhemmista puista, sillä tänä kesänä katkotut puut saavat kuivua vielä vähintään seuraavan kesän yli.

IMGP2822
Rasiin kaadettua syreeniä kuivumassa.
IMGP3665
Hennommat risut hakkeeksi. Oksasilppuri on vänkä vehje.
IMGP3670
Apulaiskärrymies auttaa viemään ravinnepitoisen oksa-lehtisilpun puiden ja pensaiden juurelle.
IMGP3658
Tämänkertaisesta syreenien karsinnasta tuli puuta ehkä kahteen tai kolmeen kaakeliuunin lämmitykseen. Eikä tarvinnut taaskaan lähteä kaatopaikalle.

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi