Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Kellarissa uinujat

IMGP5560

Käydäänpä vähän alhaalla kellarissa. Mutta hiljaa, siellä nukutaan. Käyn aina välillä tarkistamassa talviunilla uinujia, jos ne vaikka tarvitsevat jotain?

Monet kesäisen puutarhan upeimmista kaunottarista eivät pärjää talvea ulkona. Ne pitää ottaa sisälle kylmään kellariin talvisäilöön. Ennen vanhaan puhuttiin ulosistutettavista kukista. Nämä ovat eksoottisia lämpimämpien ilmastojen kasveja, jotka eivät kestä meidän talveamme. Sisätiloissa ne taas menisivät hämilleen: on lämmintä, mutta ei valoa. Pimeässä ja viileässä ne säästävät voimiaan tulevaa kesää varten.

Ensimmäisena vastassa on lattiassa oleva peltiämpäri. Olen vuorannut ämpärin oksahakkeella ja kuivilla lehdillä. Ämpärissä nukkuu todellinen suomalaisen perinnepuutarhan klassikko: dahlia eli joriini. Tai sen juurakko tarkemmin sanottuna. Joriini kuihduttaa maanpäälliset osansa, mutta juurakkokaan ei kestä routaa, joten se pitää talvettaa sisällä.

IMGP5541

IMGP5563

Kellarihuoneen valoisimmalla ikkunalla on rivi kukkaruukkuja. Siinä ovat ne kaikista klassisimmat, pelakuut. Monta erikoista lajia joita olen napsinut tutuilta. Pelargonit leikataan alas ja laitetaan valoisaan ja viileään talveksi. Keväällä ne pääsevät taas ikkunalaudoille ja kuistille. Ei kesäistä lasikuistia ilman pelakuita. Hieman vettä ne tarvitsevat talven aikana. Keväällä sitten uutta multaa.

Huoneen perällä odottavat kunnioitusta herättävät puutarhan kuningattaret: Brugmansiat, eli enkelinpasuunat. Nämä kasvit ovat hankalia, vaativia, oikukkaita – mutta kukkiessaan lähes epätodellisen kauniita. Olen joskus kylvänyt ne siemenestä. Nyt ne ovat minun mittaisiani. Talvella lehdettöminä ja kukattomina ne ovat kuin luurankomaisia varsia.

Ne ovat kuitenkin äärimmäisen elinvoimaisia ja yrittävät keskellä pimeintä talveakin puskea uusia lehtiä ja versoja. Ne ovat herkkiä, lakastuvat ja tiputtavat lehtensä todella vähästä. Silti ne eivät kuole melkein millään. Vain pakkanen saa ne hengiltä. Siksi ne nukkuvat nyt luurankoina Ruususen unta, kellarissamme, odottamassa kevättä.

IMGP5555

IMGP5551

IMGP5552

 

IMGP4523Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi