Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Kaupunkijuhannus ja kesän käännekohta

Juhannusaaton aatto. Siistin pihaa. Samalla kuuntelen naapurustosta kaikuvia ääniä. Puhetta, auton takaluukku ja ovat paukkuvat, sitten auto hurahtaa käyntiin ja lähtee tiehensä. Hetken päästä toinen – ja taas yksi. Auto kerrallaan naapurusto tyhjenee, asukkaiden suunnatessa maalle.

Päätimme tänä vuonna toistamiseen viettää Juhannusta kotona. Kukkiva omakotipiha luo hyvät puitteet Juhannuksen viettoon, eikä tarvitse kärvistellä lauttajonoissa ja tungeksia maaseudun mökkipaikkakuntien marketeissa. Lisäksi meillä on paljon ystäviä joilla on pieniä vauvoja, jotka eivät luultavasti halua tänä vuonna viettää mökkijuhannusta.

2J_EITaAjkHftAbJzrhcrM1gCIuDtVYidtkdS-YG1RQ
En itse ehtinyt paljoa kuvaamaan juhannusjuhlia. Onneksi Puutarhakamera ehti. Kuva: Nemesol OY.

Sauna lämpimänä, grilli kuumana ja vieraita näyttää piisaavan. Tätä taidetaan arvostaa – on mahdollisuus lähteä kotiin tai jatkaa muualle kun huvittaa. Lapset paahtavat vaahtokarkkeja grillissä ja potkivat palloa, pionien, syreenien ja juhannusruusujen ympäröimänä (tänä vuonna todellakin syreenit kukkivat Juhannuksena!) Vanhemmat voivat ainakin vähän löysätä pipoa – ei tarvitse joka sekunti olla tietoinen oman lapsensa sijainnista ja tekemisistä kun valvovia silmiä riittää.

Lapsiperhekeskeiset juhlat alkavat tosin hiljentyä jo yhdeksän maissa. Pienten nukkumaanmenoaikoja ei voi venyttää kovin pitkään. Muutama lapseton vieras viihtyy vähän pidempäänkin. Kuuntelemme levjä ja keskutelemme kaikessa rauhassa kun lapset on saatu nukkumaan. Pienten lasten vanhemmille tällaiset hetket ovat kullanarvoisia.

Seuraavana aamuna käyn varhain pihalla nauttimassa valosta ja huomaan ympäristön muuttuneen. Juhannus on jonkinlainen käännekohta. Alkukesän herkeämätön linnunlaulu on hiljentynyt, samalla kun kevään ja alkukesän kiireet alkavat hellittää – se aika, kun pitäisi istuttaa, kylvää, maalata, kunnostaa ikkunat, kitkeä rikkaruohot ja juosta läpi kaikki päiväkotien ja harrastusten kevätjuhlat yhtaikaa on ohi.

Lintujen laulun tilalla kuuluu tasainen kimalaisten hurina. Ilmassa on täyteläisyyden tuntua ja tuoksua. Nyt alkaa se kypsyttävä lämpöinen kesä, se kesä kun voi nostaa jalat hetkeksi ylös ja odottaa mansikoiden kypsymistä.

zEEqN15Xt7nUnSEJgZWwiJxTjL92SkbGe6ci7dLqNuo

KZ8op7Nc2vOE-ROkrMLrm3jI_gjBg2v3czlAF3NPggo

l-hQE-jvNA5GjgYp-4heVp8jllm0a5dVUvjTyRaotlM

Kuvat: John Björkman ellei toisin mainita

Kommentoi