Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Kasvuvoimaa

Kevät muuttui kertaheitolla hellekesäksi! Tähän tapahtumaan asti kasvu oli sinnitellyt kylmien öiden takia. Sitten humahti. Puut puskevat versoja. Kaikkialla kukkii, versoo, itää. Hetken kuluttua tuntuu kuin kahlaisin vihreydessä. Enkä millään tahdo ehtiä kitkeä, leikata ja niittää samassa tahdissa kuin kaikki kasvaa. Samalla pitää ehtiä vahtia että siemenkylvöt eivät kuivu ja taimet nuupahda.

Kasvusta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Jos puita tai pensaita pitää leikata, voi oksat hyödyntää monella tavalla. Vanhempi poikamme on pitkään lukenut kirjaa majanrakentamisesta ja kun eräästä hopeapajusta piti leikata versoneet oksat, saatiin paljon rakennusmateriaalia majanrakennuspuuhiin. Tällä kertaa kätevä emäntämme väsäsi pojille taipuisan pajutiipiin.

IMGP1879

IMGP1989

IMGP1869

Herneet ovat lähteneet samaan aikaan versomaan ja tarvitsevat tuentaa. Eli niitä paljon puhuttuja hernekeppejä. Viime vuonna tein aivan liian lyhyet hernekepit, nyt pitää koettaa parantaa. Pajun oksat olivat kuitenkin liian käyriä tähän tarkoitukseen. Lisäksi niiden kanssa lienee olemassa vaara, että ne päättävät lähteä kasvamaan. Joten koetanpa löytää jotakin muuta herneiden tueksi. En tiedä onko pähkinäpensas yhtään vähemmän altis versomaan, mutta kokeillaan.

IMGP2024

Loput oksat syötetään yhdelle harvoista arvostamistani moottorilla käyvistä puutarhavälineistä: oksasilppurille. Vuokraamme silppurin omakotiyhdistykseltämme kerran pari vuodessa. Se kannattaa, sillä halvat silppurit ovat todella hyödyttömiä. Eikä niitä tarvitse kovin usein.

Silppuri tuotaa kätevää oksahaketta. Viime vuonna käytin sitä paljon katteeksi kasvipenkeille. Nyt olen oppinut että se ei ehkä kannata. Hiilipitoinen puuhake tarvitsee typpeä alkaessaan lahota, ja voi pahimmillaan viedä typpeä kasvipenkiltä (katso aiempi kompostipostaus). Lisäksi paksu puuhakekate säilyttää kosteutta hyvin allaan (se on tarkoituskin) ja on samalla ilmavaa. Se luo otollisia piilopaikkoja etanoille ja kotiloille, joita ei pihan biologinen monimuotoisuus näytä pitävän kurissa. Oksahake käytetään tänä vuonna ruokajätekompostorin kuivikkeeksi.

IMGP2015
Nokkosten annetaan olla veden alla noin viikko. Lopputuloksena syntyvää ruskeaa lannoitevettä on laimennettava ennenkuin sitä käytetään kasteluun.

Typpeä on sen sijaan puutarhassa kaikkialla – valtava osa siitä niissä kasveissa, joilla me emme oikeastaan tee mitään. Tähän aikaan jo rehottava nokkonen on erinomainen typenkerääjä. Siksi on oiva aika kerätä nokkoset pois lasten jaloista ja alkaa tehdä nokkosvettä, nestemäistä lannoitetta. Siten saadaan nokkosten keräämä ravinto siirrettyä eteenpäin hyöty- ja koristekasveille. Muita lehtiä voi laittaa kompostiin tai katteeksi penkeille.

Näiden hommien kanssa onkin sitten jo kädet täynnä – mahtoiko kesällä olla sellaistakin kautta, että saisi levätä?

 

IMGP1968

 

IMGP1928

 

IMGP1903Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi