Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Juureva juhla

IMGP5400

Juurrutus toivottaa lukijoille hyvää juhlaa! Joulu on kautta aikain ollut yltäkylläisyyden juhla, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa ylenpalttista krääsän kulutusta. Halpoja, todennäköisesti epäilyttävissä olosuhteissa massatuotettuja koristeita on aivan liian helppo ostaa. Parempi on panostaa kotimaisuuteen ja laatuun. Hyvä vaihtoehto on ostaa paikallisia käsitöitä vaikkapa markkinoilta. Meillekin tuli hankittua tänä vuonna Paimiosta olkihimmeli sekä joka vuodelle pakollinen kolmihaarainen kynttilä.

Kaikista parhaita ovat kuitenkin vanhat, etenkin suvussa kulkeneet joulukoristeet. Isovanhempien aikainen kuusenjalka, isomummon kutomat joulupöytäliinat tai omasta lapsuudesta tutut kuusenkoristeet. Asioissa, jotka ovat esillä lyhyen ajan kerran vuodessa ei ole mitään tolkkua seurata vuodesta toiseen vaihtuvia trendejä. Arvokkaampaa ja juhlavampaa on ajatella että näitä samoja koristeita ovat vanhemmat ja isovanhemmat ihailleet jouluina. Joulu tuo lähemmäs sukua.

Tämä on myös se juhla, jos jokin, missä kaivetaan esiin hienoimmat perintöporsliinit ja –hopeat. Tai muuten vain ne hienoimmat astiat joita en henno käyttää melkein koskaan. Tässä on hyvä muistuttaa, että vanhat Arabian astiat (kuten muutkaan) eivät välttämättä kestä konetiskausta kovin hyvin. Arvokkaasta kannattaa pitää huolta ja pestä hellävaraisesti käsin.

IMGP5421

 

IMGP5384

 

IMGP5409

Ja vielä mitä viime postaukseni aiheeseen, eli jouluruokien valmistukseen leivinuunissa tulee, syntyi viime sunnuntaina laatikoita leivinuunissa seuraavanlaisella aikataululla:

klo 8:00 puuhellaan tulet. Samoilla tulilla aamupuuron ja kahvin kanssa voi laittaa perunalaatikon perunat ja myöhemmin myös lanttulaatikon lantut kiehumaan samoille tulille.

klo 10:00 perunat kuorittu ja muhennettu ja muhennos laitettu lämpimän hellan päälle imeltymään. Kun sekä perunat että lantut ovat kypsät, on kello niin paljon että saa lounaankin samoilla tulilla.

klo 16:00 leivinuuniin tulet.

klo 17:00 joulutorttujen valmistelu, laatikot valmiiksi soseeksi ja vuokiin.

klo 17:30 hiilloksen kolaaminen, joulutortut uuniin.

klo 18:00 laatikot uuniin. (minulla tuli tosin niin paljon laatikoita etteivät ne mahtuneet uuniin vaan piti ottaa sähköuuni lisäavuksi)

 

Maukasta, kaunista ja rauhallista joulua!

 

IMGP5387

IMGP5403

Kaikki kuvat: John Björkman

Yksi vastaus artikkeliin “Juureva juhla”

  1. Tiltu Nurminen

    Kaunis estetiikka ja kauniit arvot huokuvat tästä blogista. Tykkään!


Kommentoi