Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Joulun herkut leivinuunin lämmöstä

IMGP5361
Kuralan Iso-Kohmon tuvan uuni.

Joulukiireet alkavat painaa päälle ja ruokalajeja pitäisi alkaa pian miettimään kuntoon. Minä olen sillä lailla vinksahtanut, että mielestäni parhaat ruoat tehdään ajan ja vaivan kanssa. Olen vakuuttunut, että siinä tulee parannettua sekä ruoan että elämän laatua. Ja täytyyhän jonkun ylläpitää taitoa valmistaa suomalaisia perinneruokia alusta asti oikein.

Jouluherkut valmistuvat parhaiten perinteisessä leivinuunissa. Hyvinkin monet suomalaiset perinnelajit ovat nimenomaan leivinuunia varten sovellettuja: karjalanpiirakat, reikäleivät, rieskat, kukot, karjalanpaistit, laatikot ja mämmit paistuvat oikeimmillaan juuri kivisessä leivinuunissa (niin toisaalta myös pizzakin).

Iso leivinuuni kuului ennen jokaiseen maalaistupaan. Oikeutetusti, sillä kunnon leivinuuni ei ole ainoastaan hyvä ruoanlaittoväline vaan myös verraton lämmönvaraaja, joka voi riittää yksinään jopa pienemmän talon lämmitykseen. Ja kunnolla lämmitetty iso leivinuuni pysyy lämpimänä jopa monta päivää. Tosin syö se kunnolla lämmittäminen sitten puitakin sen edestä. Metriset halot eivät ole mitään vitsi tässä yhteydessä, vaan juuri oikea polttoainemitta isompaan uuniin.

Leivinuunin lämmittäminen ja käyttö on todellinen taitolaji, ja jokaisen onnekkaan uuninomistajan tehtävä on pikkuhiljaa opetella käyttämään uuniaan. Varovasti – sillä liian äkäinen lämmitys voi halkaista koko uunin valtavan kivimassan ja edessä on silloin kallis korjaustyö.

Hyvin lämmitetyssä uunissa voikin sitten valmistaa koko juhla-aterian kaikki lajit perätysten – mutta se on vähintään koko päivän kestävä operaatio. Uunissa on ensin tiukka alkulämpö, jossa sopii paistaa vaikka karjalanpiirakoita, rieskoja tai pizzaa. Sitten lämpötila laskee hyvin, hyvin hitaasti. Tiukan alkulämmön jälkeen voi olla esimerkiksi limppujen tai laatikoiden vuoro. Sitten pitkään hautuva paisti tai jälkiuunileipä. Uunipuuron voi jättää yöksi lempeisiin jälkilämpöihin hautumaan.

Esimerkki ison leivinuunin paistoaikataulusta Jaakko Kolmosen kirjasta Leivinuunit ja uuniherkut:

klo   9:00 tulet sytytetään uuniin
klo 11:00 hiilet levitetään pohjalle
klo 12:30 pannaan ensimmäiset reikäleivät uuniin
klo 14:00 toiset leivät uuniin
klo 16:00 sianlapa uuniin
klo 21:00 ohrapuuro uuniin (yöksi)

Meidän liuskekivihellassamme on myös pieni leivinuuni. Se on melko surkean kokoinen ja silti todella vaikea lämmitettävä. Vetääkin huonosti. Ehkä minulla on vielä opeteltavaa sen kanssa. Pizzan, rieskojen ja piirakoiden paistoon sekä puuron haudutukseen se kylläkin kelpaa. Laatikot, etenkin imelletty perunalaatikko, ovat myös onnistuneesti paistuneet leivinuunissamme. Nyt viikonloppuna pistän sen taas kokeelle!

 

IMGP5336

IMGP5380
Pitkään hehkuva hiillos varaa leivinuuniin parhaiten lämpöä.
IMGP5356
Puuro yöksi uuniin…
IMGP5373
…ja aamulla on puuro valmis nautittavaksi ja keittiössä lämmintä.

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi