Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Erikoisensorttinen viljelykokeilu

Nyt kerron varmasti omituisimmasta viljelykokeilustani. Kokeilu alkoi muutama vuosi sitten, kun luin sienten kasvattamisesta pölkyissä. Innostuin pikkuhiljaa kokeilemaan. Sienten viljely on japanilaisten erikoislaji. Monet viljelysienet kuten siitakkeet ja osterivinokkaat ovat lisäksi todella terveellisiä. Ajatus terveellisten ruokasienten kasvattamisesta pölkyissä omalla pihalla oli vastustamaton. Vaikka tiesin, että epäonnistuminen olisi todennäköistä, päätin silti kokeilla.

Sienten kasvualustaksi kelpaavat lehtipuut. Puu ei saa olla liian tuoreeltaan kaadettua, sillä silloin puun luonnolliset vasta-aineet tappavat sienirihmaston – eikä myöskään liian vanhaa, etteivät villit rihmastot ole jo ehtineet vallata sitä.

Tein monia koepölkkyjä eri puulajeista ja eri ymppäysmenetelmillä. Löydin Ruotsista firman (Ecofungi), jolta saa tilata ”sienitulppia”, joissa on valmiiksi esim. siitakkeen tai osterivinokkaan rihmastoa. Puuhun porataan reikiä ja tulpat nakutetaan vasaralla sisään. Sitten toivotaan että rihmasto leviää ja jossakin vaiheessa sieniä alkaisi tupsahdella puun pintaan.

Sienitulppia joskus vuonna 2013, menossa runkoon.
Reikiä kuuluu ohjeen mukaan porata 15 cm välein.

Löysin myös jostakin kotimaisen yrityksen (Polar Shiitake) joka myi valmiita siitakkeenkasvatusalustoja, ikään kuin ”sahanpurukakkuja”, joista voisi kasvattaa sieniä kotioloissa. Kokeilin tällaista, ja lopulta päätin koettaa käyttää näitä kakkuja ymppäykseen. Tein moottorisahalla lovia vaahteran runkoon ja survoin kakun palasina sinne. Sitten peitin lovet viljelyharsolla, jonka niittasin kiinni runkoon.

Ensimmäisen vuoden odotin innolla (mitään ei tapahtunut). Seuraavankin vuoden jaksoin tiiviisti seurata josko sientä kasvaisi, turhaan. Kahden vuoden jälkeen en ole paljoa seuraillut enää sienipölkkyjäni, mutta aina välillä muistan tarkistaa ne. Viime viikonloppuna kävin takapihalla tekemässä jotakin ihan muuta, kun huomasinkin yllätyksekseni vaahteran rungon päällä kolme komeaa lakkia.

Lähemmin tarkasteltuna totesin, että ne ovat selvästi siitakkeita. Komeita, terveitä ja tiivismaltoisia, lähes kämmenen kokoisia. Kasvoivat sahaamieni lovien vierestä. Eli siis vaahteraan sahattuihin loviin ängetty ”kakku” on nyt tuottanut tulosta. Tulpista tehdyt pölkyt eivät ole vielä tuottaneet mitään.

Tämä oli tervetullut yllätys sillä sienestysonnemme on ollut todella surkeaa. Nyt kokkaillaan (siitake on todella herkullista) ja odotellaan jos sieniä saisi vielä lisääkin. Jos satoa jatkuu, tämä avaa todellakin uusia ovia ruoan kasvatukseen omassa pihassa!

IMGP0878

20150903_171106
Siitakkeet menossa lehtikaalin kanssa wokkiin.

Kuvat: John Björkman

Kommentoi