Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

”Entisvanhaista elämistä” – 1700-luvun hirsitalon ehtojen mukaan

Keväällä käväisin tervehtimässä tuttavaani Johanna Kaakista, joka on tehnyt vanhassa talossa asumisesta aivan omanlaisensa taiteenlajin. Hän on pistänyt huomattavasti vaivaa ja rahaa vanhan hirsitalonsa remontointiin – eikä talossa ole vesivessaa, suihkua, viemäriä, vesijohtoja tai lisäeristeitä. Koska tällainen vanhan talon kuuluu olla. Kaakinen on silti ilmeisen tyytyväinen asumismuotoonsa, vaikka myöntää naureskellen odottavansa innolla työmatkoja joissa pääsee hotelliin ja lämpimään suihkuun.

Asiahan on niin, että vanha rakennuskulttuuri säilyisi parhaiten jos me ihmiset osaisimme sopeutua taloihin sen sijaan että sopeutamme talot omiin tottumuksiimme. Mutta 1700-luvun hirsitalon ja nykypäivän asumisstandardien välillä on melkoinen kuilu.

Tarina sai alkunsa joskus 2000-luvun alussa kun Kaakinen oli vuokrannut kesäksi vanhan mökin ja ihastunut vanhan talon ja omenapuutarhan tunnelmaan. Siispä hän laittoi lehteen ilmoituksen ”ostetaan vanha talo, jonka pihassa on omenapuita”. Eräs vanha pariskunta Kemiönsaaresta otti yhteyttä. Vaikka taloa tarjottiin purkukuntoisena, Kaakinen sanoo tienneensä heti että tässä se on.

Vuosia kului ja rahaa säästettiin remonttia varten, kunnes lopulta paikalle kutsuttiin vanhoihin taloihin erikoistunut restaurointikirvesmies. Kirvesmies totesi pian että talo on rakenteiltaan erikoislaatuinen ja kysyi, josko paikalle saisi kutsua asiantuntijan maakuntamuseosta. Maakuntamuseon rakennustutkija vahvisti kirvesmiehen epäilyt: talo on todella vanha kulttuurihistoriallinen harvinaisuus – vähintään 1700-luvulta.

Kaakinen teki pian päätöksen: jos hänen purkukuntoisena hökkelinä ostettu talonsa kerta on kulttuurihistoriallinen aarre niin ”tämä tehdään sitten niin museaalisesti kuin mahdollista.” Kaikki rakenteet vain korjataan ja ennallistetaan. Multapenkkilattiat palautetaan multapenkkilattioiksi, hajonneen pystyuunin tilalle muurataan tismalleen samanlainen ja samalla tavalla toimiva ja niin edelleen. Ja taloon ei tietenkään asenneta vaarallisia vesijohtoja.

IMGP1140
Tämän huoneen vanha hella oli romahtaa kun siihen nojasi. Siispä piti muurata se uusiksi.
IMGP1131
Sali on saanut korjatun lattian sekä kodikkaan sisustuksen.

Talo oli kuitenkin melkoisen huonossa kunnossa ja remontti paisui mittavaksi ja hintavaksi projektiksi. Kaakinen päätti muuttaa työmaalleen asumaan, eikä ollut varaakaan pitää kahta asuntoa. Samainen kirvesmies kutsui jossakin vaiheessa minutkin vanhoista taloista kiinnostuneena tutustumaan tähän projektiin ja olen sitä siitä saakka seuraillut aika ajoin – kivijalan korjausta, hirsien vaihtoa, uunien muuraamista, huopakaton tekoa, puusepällä teetettyjä ikkunoita…

Tänä päivänä talon asukas vaikuttaa varsin tyytyväiseltä, ja syytä onkin. Talo on saatu oikein kodikkaan oloiseksi. On uudet puuhellat ja muurarin korjaamat uunit sekä kirvesmiesten oikomat lankkulattiat. Vesi kannetaan ämpärillä sisään ja lämmitys hoidetaan puulla niin pitkälle kun pystyy. Peseytyminen tapahtuu perinteisesti pihasaunassa. Kaakisen mielestä se ei ole sen kummoisempaa: ”Sen jälkeen kun itse on tietoisesti tehnyt päätöksen, että asun tuolla tavalla entisvanhaisesti niin käytännön pyörittäminen on vain osa normaalia arkea.”

Pieni myönnytys asumismukavuudessa on kuitenkin tehty: käytettyään muutaman vuoden ulkohuussia kesät talvet, Kaakinen päätti asentaa taloon sisälle kuivakäymälän. Tietenkin kammariin, jossa on talon hienoin kaakeliuuni.

IMGP1134
Kuivakäymälä sallii pihan tuulisimmalla nurkalla sijaitsevan ulkohuussin jätön vain kesäkäyttöön.

IMGP1152

Kaikki kuvat: John Björkman

Yksi vastaus artikkeliin “”Entisvanhaista elämistä” – 1700-luvun hirsitalon ehtojen mukaan”

 1. charles marin

  Hei, Johanna!
  Ihailin heti taloasi, ja varsinkin asennettasi vanhaan taloon.
  Olen itsekin joskus tehnyt samanlaista työtä, ja nyt, kumppanini kanssa , harkitsen sellaiseen ryhtymistä uudestaan vaikka olen jo 65 vuotias.
  Olen ahminut kuviasi silmillani, sillä korjaamisen ratkaisusi minua kiinnostavat.
  Olen nyt jo eläkkeellä oleva konservaattori , ja 1700 luku on intohimoni.
  Muutin hiljattain Kristiinankaupungista Heinolaan, ja harkitsemme muuttoa etelämpään….
  lebonbaron11.z@gmail.com
  terveiset !
  Anne ja Charles

  P.S.: Onnea työllesi!


Kommentoi