Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Ekologiapäivä Qvidjan linnamaisemassa

Tämän kesäloman aikana on tullut vietettyä paljon aikaa Paraisilla. Viime viikolla suuntasimme Lemlahden saarelle ja siellä sijaitsevaan kätkettyyn aarteeseen, Kuitian eli Qvidjan keskiaikaisen kivilinnan ja kartanon maille, jossa järjestettiin koko perheen biologia- ja ekologiateemainen Bioblitz-tapahtuma.

 

 

 

Tapahtuman järjestäjänä toimi Qvidjan kartano, jonka nykyinen omistaja Ilkka Herlin haluaa profiloitua ekologisen ja ympäristöä parantavan maanviljelyn edelläkävijänä, ohjenuorana ”elonkierron maksimointi ja hiilensidonta.” Mitä olen Kuitian menoa mediasta seurannut, Herlin vaikuttaa olevan harvinaisen hyvin jyvällä ympäristöasioista ja Qvidjan toiminta vaikuttaa hyvinkin kiinnostavalta.
Nyt saatiin hieno tilaisuus tutustua niin normaalisti yleisöltä suljettuun kartanoon keskiaikaisine linnoineen kuin sen biologiseen ympäristöönkin. Tapahtuman pääsisältönä oli 24 tunnin lajintunnistusmaraton. Kartanon maille oli kutsuttu tapahtuman ajaksi kymmeniä biologeja kartoittamaan kartanon ympäristön lajistoa ja yleisö sai seurata mukana.

 

Vanhat kulttuuriympäristöt ja perinnebiotoopithan ovat tunnetusti lajirikkaita ympäristöjä, etenkin kun ympäristössä on paljon vanhoja jalopuita.
Minä ja pojat osallistuimme klo 14 alkaneeseen lude- ja kuoriaisryhmään. Biologit heiluttelivat haavejaan puissa ja puskissa ja sitten ihmiset kerääntyivät ympärille katsomaan millaista ötökkää saaliiksi saatiin. Nähtiin monenmoista kärsäkästä ja kaskasta, jotka eivät ehkä tarttuneet mieleen, mutta kierros antoi innon kipinän – voisi alkaa tutkia ja opetella hyönteisiä omassa asuinympäristössä. Jäi myös kiinnostamaan kuulla tehtyjen lajikartoitusten tulokset – sitten kun sellaisia on.

 

 

Lisäksi tarjolla oli tietoiskua monenlaisesta ekologiaan liittyvästä asiasta, mm. maaperän eliöstön merkityksestä hiilen sitomisessa sekä pohjoisen alkuperäisen mehiläiskannan esittelyä. Sekä tarjolla alueella tuotettua lähiruokaa.

 

Tapahtumaa voisi oikeastaan luonnehtia jonkinlaiseksi biologiafestariksi. Festivaalimainen tunnelma tilaisuudessa nimenomaan vallitsikin ja paikalla oli erittäin viihtyisää. En kaivannut rokkia sen enempää kuin oluttakaan. Jos jotain olisi kaivannut, se olisi ehkä ollut enemmän tietoa, esimerkiksi esitelmämuodossa, Qvidjan toiminnasta ja visioista, sekä tämän kaltaisten vanhojen kulttuuriympäristöjen ekologiasta.

 

Meille kuitenkin riitti mainiosti sisältöä yhdelle kertaa, etenkin kun sai vielä koluta keskiaikaista linnaa missä harvempi on käynyt. Qvidja onnistui ainakin järjestämään onnistuneen innovatiivisen yleisötapahtuman josta jäi  sellainen olo että tällaisille ”biofestareille” lähtisi mielellään uudestaankin!

 

 

 

 

-Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi