Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Djupadal – omavaraisviljelijän paratiisi

IMGP3374

Skånen Rörumista löytyy erikoislaatuinen paikka – Mandemannin puutarha. Puutarha sai alkunsa vuonna 1996 kun Marie ja Gustav Mandelmann ostivat itselleen Djupadalin tilan. Kokeiltuaan pienimuotoista viljelyä ja eläintenpitoa eri puolilla Ruotsia, he halusivat omaa maata, jossa viedä luonnonmukaisen omavaraisviljelyn niin pitkälle kuin mahdollista. Ajatuksena ei ollut nykymaatalouden tapaan keskittyä joidenkin harvojen tuotteiden tehokkaaseen tuotantoon, vaan kasvattaa mahdollisuuksien mukaan kaikkea mitä he itse tarvitsevat ja haluavat – ja pistää ylijäämät jakoon. Ilman myrkkyjä ja teollisia lannoitteita, tottakai.

Ajatus oli myös että tilalla koko perhe tekee töitä yhdessä ja että tilasta muodostuu yhteisöllinen paikka, johon kuka tahansa saa tulla tutustumaan Mandelmannien työskentelyyn, hakea inspiraatiota ja tuoda omia ideoitaan ja osaamistaan.

Konsepti on ilmeisesti lähtenyt hyvin kasvamaan. Vuonna 2013 Mandelmannit julkaisivat työstään ruotsinkielisen kirjan Självhushållning på Djupadal, juuri parahiksi kotitarveviljelyn kasvattaessa suosiotaan. Näin Mandemanneista on tullut uusia omavaraisviljelyn keulakuvia Skandinaviassa.

IMGP3711

Kirjasta näkee kuinka monipuolista työtä puutarhassa todella tehdään: hoidetaan hedelmäpuita ja kasvihuoneita, tehdään omena- ja raparperimehuja, pannaan omaa olutta, teurastetaan kanoja ja ankkoja, tehdään makkaroita, jauhetaan omia jauhoja ja leivotaan hapanjuurileipää, kerätään ja kuivataan polttopuita ja niin edelleen. Kirja on kuitenkin jotakin paljon enemmän – se on kuin runoutta, joka kykenee nostamaan esille jokaisen vuodenajan ja yksittäisen työn viehätyksen ja charmin. Jokaiselta sivulta tursuaa Mandemannien elämänfilosofia – luonnon kanssa yhteiseloon sitoutuneiden ihmisten asenne.

Päätimme vierailla Djupadalissa osana heinäkuista Ruotsin matkaamme (lue Automatkalla punaisten tupien maassa). Skånen Österlenin upeissa maisemissa sijaitsevalla maatilalla Mandemannien työhön voi tutustua konkreettisesti, viehättävän boheemissa ja sekaisessa mutta vehreässä ympäristössä. Valtavat siat tonkivat kuraisessa lätissä, heti ankkalammikon jälkeen. Sikojen joukosta löytyy myös muutama kana. Niitä löytyy itse asiassa vähän joka puolelta. Polut ovat kuraisia ja välillä kasvillisuuden peitossa. Sinne tänne on pystytetty kylttejä joissa on sitaatteja ja mietelauseita, tai selitetään jonkun tietyn kasvin tai istutuksen tarkoitus. Kaikesta huokuu ehtymättömän kokeiluhalun kädenjälki. Ympäristö on ehkä nyrhityn barokkipuutarhan suora vastakohta, mutta se on aina jännittävä ja innostava.

 

IMGP3362

IMGP3409

IMGP3393

IMGP3357

Heti portin takana vierailijaa odottaa erikoinen kasvimaa, jossa penkit kiemurtelevat ja aaltoilevat. Niissä kasvaa vähän mitä missäkin, kaalia, purjoa, kukkia. Penkkien välit on täytetty lampaanvillalla, joka tukahduttaa rikkaruohoja, estää maata kuivumasta ja karkottaa etanoita. Villat ovat tietenkin omista lampaista.

Suuressa kasvihuoneessa kasvaa rivi rivin perään tomaattia ja kurkkua. Toisesta kasvihuoneesta löytyy eksoottisempia kasveja: persikoita, viinirypäleitä, kiivejä… Taaempana kasvavat peltokasvit kuten viljat ja maissit, vielä kauempana ovat lampaiden ja lehmien laidunmaat.

IMGP3422

IMGP3439

IMGP3433

Osa ympäristöstä on luotu biologista monimuotoisuutta ajatellen ja hyödyntäen: on paljon mesikasveja mehiläisiä varten, sekä houkuttelemassa hyödyllisiä hyönteisiä. Löytyi sieltä hyönteishotellikin, vaikka luulen että lammikoista ja rehevästä ympäristöstä löytyy riittävästi suojaa muutenkin. Kaikkialla ainakin pörrää ja lepattaa mitä erilaisempia hyönteisiä ja perhosia. Siat puolestaan auttavat tilan hoidossa kaivamalla ja möyhentämällä maata. Ankat ja kanat pitävät etanat ja kotilot kurissa.

Puutarhassa toimii nykyään myös ravintolakeittiö, jossa saa maistella tilan tuotteista valmistettuja herkkuja. Valitettavasti keittiö oli kiinni vierailupäivänämme. Sen sijaan löysin tilan isännän Gustav Mandelmannin, flanellipaidassa ja henkseleissä lapioimassa multaa kottikärryihin. Hän osoittautui positiivista energiaa säteileväksi tyypiksi, joka vaikutti rehellisen otetulta siitä, että joku on vaivautunut tulemaan Suomesta saakka heidän kotitilalleen. Sain Gustavilta omistuskirjoituksen kirjaan, jossa hän toivottaa minut tervetulleeksi uudestaan Djupadaliin. Saattaa tulla mentyäkin – luulen, että Djupadalilla on paljon opetettavaa.

Mandelmannien puutarha netissä: http://mandelmann.se/

IMGP3441
Iloinen veikko on tilan isäntä Gustav Mandemann.
IMGP3403
Kanat ja ankat asuvat vaunuissa jotta niitä voidaan siirtää aina sinne, missä tarvitaan kuopsutusta.

 

IMGP3410

IMGP3415
Puutarhaan on valittu paljon hyönteisiä houkuttelevia mesikasveja.

 

IMGP3388
Hyönteishotelli.

IMGP3408

Kaikki kuvat: John Björkman

Yksi vastaus artikkeliin “Djupadal – omavaraisviljelijän paratiisi”

  1. Marianne K

    Silloin kun puutarhamaanantai oli vielä puutarhaperjantai, kuvaukset tapahtuivat Djupadalissa. Ihastuin Gustav Mandelmannin positiivisuuteen. Olen kaivannut häntä takaisin ohjelmaan.


Kommentoi