Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

”Den bästa brasan” – lämmitysohje vuodelta 1917

IMGP9316Åbo Underrättelser on tänä vuonna julkaissut lehtensä keskiaukeamalla näköispainoksia vuoden 1917 numeroistaan. Muutama viikko sitten näistä sadan vuoden takaisista lehdistä pisti silmään kaakeliuunin lämmitysohje otsikolla ”Den bästa brasan”, eli ”Parhain takkatuli”. Miten sata vuotta sitten neuvottiin lämmittämään kaakeliuunia? Silloinkin jo tuskailtiin monien ihmisten tietämättömyyttä lämmitysasioissa ja huomioitiin sekä lämmön talteenotto että hään välttäminen:

Tapoja hoitaa takkatulta on tunnetusti lukemattomia ja niiden erinomaisuudesta vallitsee mitä vaihtelevampia mielipiteitä. On ihmisiä, joiden mielestä tulta poltettaessa kaiken pitää olla mahdollisimman auki, niin luukkujen kuin peltien, toisten mielestä peltien pitää olla auki ja luukkujen kiinni, joidenkin mielestä taas luukkujen apposen auki ja peltien lähes kiinni. Lopulta on ne, joiden mielestä pitää lämmittää sekä luukut että pellit lähes kiinni.
Perusteellisten ja tieteellisten tutkimusten seurauksena on nyt Ruotsissa päädytty seuraavaan kahdeksaan sääntöön huoneen tehokkaaksi lämmitykseksi tulen avulla.

 

Paras tuli saadaan siis seuraamalla seuraavia ohjeita:

1. Käyttäkää vain kuivia puita. Jos puut ovat kosteita, kuluu paljon lämpöä kosteuden haihduttamiseen.
2. Käyttäkää kaakeliuunissa valurautaista alustaa tai pukkia puiden etupäiden kannattamiseen, niin että sytytys voi tapahtua puiden alla ja ilma pääsee tulen keskukseen. (tällaisen puuttuessa voi alimmaksi asettaa poikittaisen puun)
3. Asettakaa puut mahdollisimman lähelle uunin suuaukkoa ja polttakaa ainoastaan ”isoja tulia”.
4. Pitäkää peltejä täysin auki tulta sytyttäessä.
5. Kun puut ovat syttyneet, sulkekaa sisemmät luukut mutta antakaa vetoluukkujen olla auki. Sulkekaa sen jälkeen peltejä sen verran että tuli palaa hiljaa mutta varmistakaa että yhtään savunhajua ei tule sisään luukkujen ylälaidasta.
6. Kun tuli on puoliksi palanut, avataan pellit täysin, kohennetaan tulta ja palavat osat siirretään uunin etuosaan. Sitten luukut suljetaan ja pellit palautetaan aiempaan asentoon.
7. Kun tuli on täysin palanut, pöyhitään hiillosta ja varmistetaan ettei se enää pala liekillä. Sen jälkeen sisemmät luukut suljetaan peltiä suljetaan niin paljon kuin voi, ilman että savua tai häkää voi havaita.
8. Kun hiillos on tummunut, niin että yhtään liekkejä ei näy sen yllä, suljetaan ulkoluukut ja pelti, huomioiden että yhtään savun hajua ei tunnu.
Mikäli tulta hoidetaan ylläolevin ohjein, hyödyntää kaakeliuuni yli 80% puiden lämpöarvosta, mikä vastaa 45-50% parannusta suhteessa tuleen, jota on poltettu täysin avoimin luukuin ja pellein. Viimeksimainitulla lämmitystavalla nimittäin jopa 39% lämpöarvosta katoaa savupiipun kautta.

 

Tämä satavuotias ohje vastaa suurin piirtein nykyäänkin annettuja suosituksia. Hieman huolimaton ohje on häkävaaran suhteen, eli suosittelen odottamaan vielä vähän pidempään ennen peltien sulkemista täysin (tai poistamaan viimeiset hiilet ja tuhka pesästä). Toinen ero on, että nykyään suositellaan sytyttämään päältä eikä alta.

IMGP9318
Käytti millaisia lämmitysohjeita vaan, ovat kuivat puut yksi oleellisimpia tekijöitä.

 

Kaikki kuvat, teksti ja käännös: John Björkman

Kommentoi