Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Ankea kevät ei viljelijää lannista

Tämä kevät lienee keleiltään surkein miesmuistiin. Kevään paras kukkaloisto, idänsinililjojen, käenrieskojen, kiurunkannuksien ja vuokkojen meri on parhaimmillaan – ja saanut niskaansa lumi- ja raeryöpyn toisensa perään. Routa piti pintansa todella pitkään ja nyt kun se on hellittänyt, se vaihtuikin loputtomilta tuntuviin lumisateisiin. Ja ollaan jo toista viikkoa toukokuussa – tuleeko tästä viljelyvuotta lainkaan?

 

Toivoa ei suinkaan ole syytä menettää vaikka toivottomalta juuri tällä hetkellä näyttääkin. Karut kelit auttavat pitämään pintansa liian aikaisten viljelysuunnitelmien suhteen. Liian monena vuonna olen istuttanut kaiken ulos liian aikaisin. Lopputuloksena on ollut huono kasvuunlähtö. Tänä vuonna jatkuvasti hyökkäilevä takatalvi ei anna tilaisuutta moiseen.

 

 

Tällaisena keväänä taimet on hyvä pitää sisällä säiltä turvassa.

Jostain syystä tein siemenkylvötkin epätavallisen myöhään. Taisi ollakin ihan hyvä juttu. Tomaatit ovat nyt kertaalleen koulittuina sanomalehtiruukuissa (lue ohje tästä) taimettumassa makuuhuoneen ikkunalla, turvassa lumisateilta ja yöpakkasilta. Samoin lehtikaalit ja muutama muu varhainen kylvö.

Pihalla huomaa kasveista että kevät on pahasti jäljessä: normaalisti uljaana avautuvat raparperitkin ovat nyt kovin pieniä ja ujoja, kuin hytisisivät kylmissään.
Vuoden viljelysuunnitelmat ovat suurin piirtein seuraavalla mallilla:

Kotipihassa kasvatan vanhaan malliin hugelkultur-harjupenkissä (lue lisää mm. tästä) monivuotisia ruokakasveja, mm. raparperia, mansikkaa, pinaattihierakkaa, lipstikkaa, ilmasipulia ja parsaa. Olen pikkuhiljaa ymmärtänyt ja hyväksynyt että  tämän tyyppinen hitaaseen lahoamiseen perustuva penkki ei suosi yksivuotisia.

Lisäksi kotipihan kylmälavaan on tarkoitus laittaa taas tomaattia ja kurkkua sekä varmaankin lehtikaalit. Pitkin pihaa on myös sijoiteltuna sienipölkkyjä joista putkahtelee siitaketta ja osterivinokasta aina silloin kun vähiten odottaa.

Torpan pihassa aloitetaan tänä vuonna viljely pienellä, n. 2 x 2 metrisellä penkillä, johon ajattelin laittaa ainakin maissia ja herneitä. Istuttelen myös kokeeksi erilaisia monivuotisia hyötykasveja sinne tänne. Koitin tehdä myös torpalle sienipölkkyjä koivunkantosienestä. Tämä kokeilu saattoi mennä pilalle koska peitin kannot muovilla. Viime käynnillä huomasin että kannot olivat muovin alla menneet aivan homeeseen. Lisäksi vuokraamme jälleen 10 x 10 metrisen viljelypalstan, johon laitetaan vähän hoitoa vaativia istutuksia.Pääasiassa perunaa ja härkäpapua.

Toivoa antanee ainakin se, että omassa pihassa ensimmäiset parsat ovat jo kurkistaneet maasta esiin. Kait se kasvukausi sieltä vielä tulee.

Raparperi suorastaan näyttää palelevan.

Kaikki kuvat: John Björkman

Kommentoi