Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Aitokiuas tulikokeessa

On löylyn aika. Viime postauksessa esittelemäni ”moderni pönttökiuas”, joka on siis Aitokiuas AK-47, saatiin asennettua ja viime perjantaina otettiin sillä ensimmäiset löylyt. Kertalämmitteisenä Aitokiuas toimii kuten viime vuosisadan alussa vallalla olleet pönttökiukaat: tuli kulkee kivien lomitse, mutta metallisen kuoren sisällä, josta se johdetaan savupiippuun.

Lämmityksen jälkeen kuori pitää lämmön sisällään. Saunomisen voi aloittaa melkeinpä koska vaan avaamalla kiukaassa olevan luukun.

Ennen varsinaista lämmitystä kiukaalle piti tehdä pieni esilämmitys jotta kivistä saataisiin mahdollinen kosteus pois. Tämän hoidin edellisenä päivänä. Perjantaina töiden jälkeen aloitin ensin kevyellä, pienestä kuusipilkkeestä kootulla tulella. Kesti hetken, ennenkuin savu löysi uudella tulisijassa tiensä piippuun ja ensimmäisen pesällisen aikana ”sisääntuprautuksia” sattui parikin kertaa ennenkuin syntyi kunnon veto.

Kun pesä saatiin kunnolla vetämään, saattoi alkaa syöttää puuta kunnolla. Parasta on koettaa pitää kunnon roihu päällä koko ajan, mikä tarkoittaa että 15-20 minuutin välein pitää käytä syöttämässä lisää puuta pesään. Kertalämmitteistä kiuasta pitää lämmittää niin kauan, kunnes kivet ovat punahehkuisia. Silloin niiden päällä oleva noki ja pöly palaa myös pois ja saa puhtaat löylyt.

IMGP5823
Hoidan sytytyksen kuusipuilla ja siirryn sitten raskaampiin puulajeihin.

 

Meillä kivet hehkuivat runsaan parin tunnin lämmityksen jälkeen. Luulen, että oikeanlaista puuta käyttämällä ja opettelulla saadaan lämmitysaikaa lyhyemmäksi. Saunasta tuli selvästi lämmin, mutta ei 50 astetta enempää. Kiukaan pinta muuttui lämpimäksi – mutta kannen alla kivet olivat punahehkuvan kuumat.

Sitten tuhkat ja hehkut pihalle, annetaan lämmön tasaantua hetken ja heitetään häkälöyly, pellit auki. Näin kivien päälle kertynyt tuhka ja pöly saadaan ulos. Tässä vaiheessa kertalämmitteisen saunan saa kätevästi lakaistua ja kannettua puukopat ulos. Pellit taas kiinni ja sauna on valmis.

Kun saunaan astui kylpemään, oli kokemus sama kuin aiemmista kerroista kertalämmitteisissä löylyissä: yllättävän viileä saunahuone. Sitten löylyluukku avattiin ja oli kuin saunan henki olisi vapautettu, kun kuuma ilma virtasi huoneeseen. Lämpö alkoi olla kohdillaan, mutta sauna omituisen rauhallinen: ei roihuavaa tulta, ei raksuttavaa sähkövastusta. Vain mustaa ja hiljaista.

Mustaa kai siksi, että tuli ei valaissut löylyhuonetta. Pitänee kehittää joku kynttilälyhty, sillä kuka nyt sähkövalossa haluaa saunoa? Toisaalta ei tarvitse koko aikaa huolehtia puiden lisäämisestä kesken löylyjen, eikä ole klapikoreja ja kuoriroskaa lattioilla häiritsemässä.

Häkälöyly on tärkeä osa kertalämmitteisten ja savusaunojen valmistelua.
Häkälöyly on tärkeä osa kertalämmitteisten ja savusaunojen valmistelua.

Sitten löyly. Löylyn laatu on yleensä se, mihin kertalämmitteisten kiukaiden nimeen vannovat eniten viittaavat. Aitokiukaalle ei löylyä voi viskellä noin vaan, vaan se kaadetaan varovasti löylyluukusta sisään. Eikä kannata pitää kättä liian lähellä. Kiukaan uumenista pystyi yhä erottamaan punaista hehkua ja kivet heittävät löylyn takaisin ulos melkoisella teholla.

Itse löyly ei valuessaan kylpijän yli kuitenkaan tuntunut piiskaavalta tai äkilliseltä, vaan hitaalta ja pehmeältä. Sitten huomasi, ettei se hetkessä lopukaan, vaan yltyy hitaasti kuin voimakas aalto. Omaan makuuni todella miellyttävä löyly. Kertalämmitteisen löylyissä ei myöskään alkanut hengästyttää tai pyörryttää yhtä helposti kuin jatkuvalämmitteisen. Olo oli miellyttävä vaikka jossakin vaiheessa huomasin mittarin hipovan sataa astetta, mitä ei meidän saunassamme ole aiemmin nähty!

Kun oli saunottu valmiiksi, jätin löylyluukun vähäksi aikaa auki, jotta saunahuone kuivuisi. Sitten suljin luukun, koska toinen minua kiinnostava asia on, kuinka hyvin kiuas varastoi lämpöä. Yhden perheen saunominen ei ainakaan vaikuttanut jäähdyttäneen kiviä kovinkaan pahasti.

Seuraavana aamuna kannen alla muhineet kivet olivat yhä liian kuumat koskettavaksi. Löylyäkin antoivat kokeillessa. En ole varma olisivatko tehot riittänyt enää kunnon saunontaan, mutta kiuas piti yhä koko saunaosastoa miellyttävän lämpöisenä ja tämä on juuri se, mitä olin toivonut: varaava lisälämmönlähde kylmiin kellarikylpytiloihin. Valinta vaikuttaisi siis osuneen oikeaan. Kiuas piti lämpöä koko saunomisen jälkeisen päivän.

En nyt kuitenkaan silti suosittelisi pönttökiuasta kenelle tai mihin vaan – saunatarpeita on erilaisia. Jos saunoo usein ja haluaa kiukaan nopeasti lämpimäksi vaikka työpäivän jälkeen, tämä on ehdottomasti väärä valinta. Siihen tavanomaiset jatkuvalämmitteiset soveltuvat paljon paremmin. Sama pätee mielestäni pihasaunoihin – paitsi jos aikoo saunoa useana päivänä peräkkäin, tai tarvitsee lisälämpöä rakennukseen esimerkiksi vieraita varten.

Viimeisenä hyvänä puolena mainittakoon että vaikka pönttökiukaan lämmittäminen kestää kauan, ei saunomisen tarvitse tapahtua heti lämmittämisen jälkeen. Kiukaan voi lämmittää, sitten lämpö pysyy ”kannen alla” vaikka sen aikaa kun käyt lenkillä tai hiihtämässä ja voit käydä heti esilämmitettyyn saunaan!

 

Kuva otettiin ennenkuin sauna oli kunnolla lämmennyt.

Kaikki kuvat: John Björkman

17 vastausta artikkeliin “Aitokiuas tulikokeessa”

 1. Lasse

  Tässä on todellakin varoituksen sana paikallaan. Ei kannata hurahtaa tähän kalliiseen pönttöön ennen kuin on kunnolla opiskellut sen omituisuudet.

  Monivuotisen kokemukseni mukaan Aitokiukaan lämmitys kestää 3 tuntia eikä sitä juurikaan pysty lyhentämään. Mökille viikonlopuksi mentäessä pitää ottaa huomioon, että pitkän ajomatkan jälkeen saunomaan pääsee todellakin vasta pimeällä.

  Minulla ei hermot riitä sen odotteluun. Senpä takia tulee monesti mieluummin valituksi toinen, appiukon mökki, jossa on jatkuvalämmitteinen kiuas. Löylyn laadussa ei mielestäni ole juurikaan eroa. Ei ainakaan niin paljon, että monen tunnin lämmitysaika olisi perusteltu. Mieluummin jatkuvalämmitteinen, joka lämpiää puolessa tunnissa ja vähemmillä puilla. Aitokiuas on siis myös kaiken lisäksi puusyöppö.

  Aitokiuas on erikoistapaus niin kuin savusaunakin. Ainoaan mökkisaunaan sitä en millään voi suositella. Tosin meitähän on saunojia monenlaisia. Joillekin tämä kivikautinen systeemi ehkä sopii. Minulle ei.


 2. John Björkman

  Juu, perustelu omalta kohdalta olikin, että tämä sopii meidän kotimme kellarisaunaan, etenkin koska se luovuttaa lämpöä pitkän aikaa eli toimii samalla ikään kuin pönttöuunina. Tämän kiukaan lämmittäminen kyllä kestää pitkään sitä en kiellä, enkä välttämättä itsekään valitsisi tätä mökkisaunan kiukaaksi. Toisaalta on monilla mökillä savusaunakin, minkä lämmittäminen on vielä pidempi työ.


 3. Jarppa

  Onnittelut loistavasta valinnasta! Itselläni ollut nyt 5vuotta ak-47 mökillä ja paluuta muuhun ei ole. Yksinkertaisesti vain niin loistavat löylyt ja kun kerran lämmittää ei tartte puita lisäillä, eikä sauna kuumu kidutuskopiksi vaikka päättääkin pitää vähän enemmän taukoa (varsinkin kaveriporukan seurassa näin usein tuppaa käymään). Usein illalla tulee myös käytyä kalalla ja palatessa valmis sauna odottaa.

  2,5-3h menee punahehkuun kantokopallisella tai pikkuisen yli, joten puusyöppöydestä olen vähän eri mieltä. Varsinkin jos tykkää saunoa vähänkin pidempään, kuin pikaiset yhdet löylyt. Joskus lämmitämme vain alle tunnin ja kestää silti enemmän kuin hyvin yhden saunareissun, tosin silloin saattaa noeta jonkun verran, noh, mökillä ei niin tarkkaa ole.

  Tälle kesälle on rakenteilla kylpytynnyri, jonka kanssa kiuas varmaan aivan verraton peli, kun ei tartte puurallia harrastella vaan olla tölkki kädessä pöntössä ja mennä saunaan kun hyvältä tuntuu…

  Minulle siis ainakin ylivertainen valinta mökille on aitokiuas.


 4. Jami

  Näyttää olevan keraamisilla kivillä tuo kiukaasi, jolloin lämpiää selkeästi nopeammin kuin perinteisillä kivillä. Tuo reilu pari tuntinen riittää lämmitykseen. Koivupuu paras, ei liian isoja klapeja.
  Myös hieman vähemmän tuhkaa ja nokea saunaan keraamisilla kivillä.

  Puunkulutus jopa pienempi kuin jatkuva lämmiteisessä, jos paljon saunojia.
  Se mikä on tärkeää, löyly on kuitenkin ”aatelia” , vertaat mihin tahansa muuhun kiukaaseen.
  Hieno valinta .


  • John Björkman

   Kyllä, valitsin keraamiset kivet ja olen ollut niihin todella tyytyväinen kuten kiukaaseen ylipäätään. Pienten puiden käyttö mitä mainitsit vaikuttaa olevan tärkeä tekijä lämmityksessä.


 5. Setämies

  Laitoin juuri lämpiämää vm-84 aitokiukaan, mihin vaihdettu 3vuotta sitten keraamiset kivet. Villat vaihdettu ehkä viisi 30 vuoden aikana. Laavakivellä yläkivet sai punaiseksi, koivulla lämmitettynä, kolmessa tunnissa. Keraamisella kivellä menee kaksi tuntia. Tulipesää ei saa täyttää klapeilla kuin max 2/3, jotta palaminen tapahtuu puhtaasti ja tehokkaasti. Sytyttäminen pienillä puilla päältä ja sitten max 10cm klapia. Lopuksi viimeiseen pesälliseen pientä klapia, jotta liialta noelta vältytään. Tässä oma oppini viimeiseltä yli 30vuoden aitokiukaan lämmittämisellä. I rest my case.


  • John Björkman

   Kuulostaa hyvältä ohjeelta, Setämies. Keraamisiin kiviin olen minäkin ollut tyytyväinen, kuten Aitokiukaaseen ylipäätään. Täytyy koettaa josko pienemmät pilkkeet lyhentävät lämmitysaikaa.


   • Esko Peltonen

    En usko, että puiden koko niinkään vaikuttaa. Kuiva lehtipuu on hyvää.
    Kannattaa polttaa täysiä pesällisiä ja lisätä puita , kun n. 40% on jäljellä palamatta. Eli täysi hönkä koko ajan. Vedon on oltava hyvä ! Kertalämmitteisessä ”optimipalaminen” on täysi hönkä, luukku punaisena.
    Kiukaan kivimäärää voi kannattaa pienentää, sillä se parantaa vetoa ja kivet varautuvat nopeammin. Jos käyttää oliviinikiviä, kannattaa tilata savusaunan 20 cm kiviä. Nuo ”isot” 10-15 cm kivet voivat olla aika lisua eikä oikein sovellu kertalämmitteiseen. Veto jää huonoksi.
    Sitten jos vielä muuraat kiukaan villaeristeiden tilalle vaikkapa harkkolaastia, niin kiuas toimii paremmalla hyötysuhteella kun kivien ei tarvitse lämmitä ihan niin kuumaksi, vaan lämpö siirtyy suoraan sinne mihin pitääkin. Ja kiukaan varauskyky säilyy ennallaan. Tästä ei minulla ole kokemusta.

    Kun kivet hehkuvat punaisina, on kiukaan hyötysuhde pakostakin huono ja savukaasujen lämpötila korkea. Lämmityksen lopetuksessa on oltava erityisen tarkka. Jokainen minuutti merkitsee. Viimeiset muutama hehkuva hiili ja tuhkat arinalta ja tuhkatilasta kannattaa lapioida peltiastiaan ja viedä ulos. ja sulkea pelti heti. Tässä vaiheessa alkaa kiukaan jäähtymisnopeus olla jo suurempi peltien ollessa auki, kuin lämpiämisnopeus tulen palaessa.


    • Esko Peltonen

     Kun lukee keskusteluja Aitokiukaan AK47 lämmitysajasta, kertovat toiset 3-4 tunnin lämmitysajasta, toiset taas sanovat kiukaan lämpiävän tunnissa kuumaksi. Ihmeen suuret erot. Toisaalta polttotapoja ja asiaan liittyviä muuttujia on useita: riittävä veto, puiden laatu, kivien määrä ja koko, piipun pituus, korvausilman otto. Korvausilma tulee ottaa lattian rajasta reilulla venttiilillä läheltä kiuasta ja yläventtiili lämmityksen ajan kokonaan kiinni. Ei kannata imeä jo kuumennutta ilmaa ulos kiukaan kautta. Periaatteessa pitäisi AK47:n lämmitä suunnilleen samassa ajassa kuumaksi kuin minun perinteinen pönttökiukaani. ( Ehtiikö siinä sauna lämmitä AK:n tapauksessa, en tiedä). Minulle sauna on lämmin siinä vaiheessa, kun lauteet ovat noin 50 astetta eli tuntuvat mukavan lämpimiltä tai hieman kuumilta. Kun menen jatkuvalämmitteiseen, jossa kiuas kyllä antaa löylyä, mutta lauteet ovat viileät, en tunne olevani lämmitetyssä saunassa,

     Saunassani : sytytys 5 min, 1 pesällinen 15 min, toinen pesällinen 25 min, hiilien palaminen 10 min, lisäaika 5 min, loppujen hiilien ja tuhkien poisto ja häkälöylyt 5 min ja sitten saunaan. Aikaa on kulunut 65 minuuttia tulitikun sytyttämisestä. Tämä on kellolla ohjattu aikatauluni, jolla lämmitän, ja sauna ja kiuas on senjälkeen lämmin eikä nokea ole kiukaassa ollenkaan. Jos lähdetään pakkasesta, tulee kolmas pesällinen ja 15 minuuttia lisää. eli tunti ja 20 minuuttia.
     Vaimolla saunan lämmitys samaan lämpötilaan kestää parikymmentä minuuttia kauemmin jostain syystä.
     Huomattava on, että kiukaaseen varautunut lämpö ei riitä oleellisesti nostamaan saunan rakenteiden lämpötilaa, ilman että kiuas oleellisesti jäähtyy. Esim. AK47 kokoinen kiuas ei mitenkään riitä nostamaan saunan lauteiden , paneeleiden ym. rakenteiden lämpöä (fysikaalinen totuus ). Eli saunan pitäisi olla lämmin, kun lämmitys lopetetaan.


     • John Björkman

      Meillä menee runsaat pari tuntia. Luulen että puiden koolla on merkitystä palopinnan vuoksi, isot puut palavat ja luovuttavat lämpöä hitaammin. Toisaalta minulla on liiterissä aika paljon kuusta, joten se voi hidastaa lämmitysaikaa. Oma kokemus on, että Aitokiukaalla kivien pitää olla punahehkuisia, muuten ei tule hyviä lämpöjä. Itse nautin sellaisesta saunasta että tulee hiki ilmankin löylynheittoa. Siinä olet erittäin oikeassa, että hiilet pitää ottaa ulos ajoissa, ettei polton loppuvaiheessa veto ala viilentää kiuasta. Sillä on todella suuri merkitys. Tuo, että villojen sijaan olisi parempi olla laastia on myös varmaan ihan totta. Olisi tehnyt mieli koettaa muurattua kertalämmitteistä myös, mutta ajattelin että sen lämpimäksi saaminen voisi olla jo liian hidasta.


 6. Olli Vilkko

  Hyvältähän se tuntuu, oikea kiuas. Tuota pihkapuun käyttöä en ainakaan omassani kokeile enkä keraamisia kiviä. Leppää ja koivua sopivassa suhteessa. Meillä saa kyllä hyvät löylyt seuraavana aamunakin.


 7. Jarmo Huotari

  Hei.

  Tämä on mukavaa luettavaa ja hieno blogi/artikkeli.
  Löytyi hakusanoilla ja huomaan että tässä on selkeästi omaksuttu saunan rauhoittava vaikutus kiireisen ihmisen elämän pyörteissä.
  Kertalämmitteisestä AK – kiukaasta pääsääntöisesti ainoat moitteet tulee usein lämmitysajan pituudesta ja noesta.
  Nämäkin on oikealla lämmitystavalla mahdollista hallita helposti, ihan arkikäytössä.
  Löylyt on kuitenkin aivan jotain muuta, kuin mihin yleensä tyydymme.
  Huom. Kertalämmitteisen kiukaan löylyjä ei pääsääntöisesti kukaan moiti.
  Valitettavasti kiireinen nykypäivän elämämuoto vie osan nautinnosta, minkä me kuitenkin ansaitsemme.
  Pieni hetki rauhoittua saunassa, ilman kaiken maailman portaaleja ym.
  Ajatuskäyrä saa olla hetken vaikka pelkkää viivaa 🙂 .

  Kiukaan huoltoa ei saa unohtaa, kiuas ja kiuaskivet vaatii huoltoa, koskee kaikkia kiukaita, valmistajasta riippumatta. Eritoten AK- kiuas, jossa savukaasut johdetaan kivitilan läpi.
  Käytössä peruskivi, kuumetessa ja jäähtyessä hinkkaa koko paketin tiiviimmäksi ja tiukemmaksi,
  lisäksi kiuaskivi rapautuu käytössä.
  Tiukka kiuaskivipaketti ei anna ilman virrata läpi sekä rapautunut kivi ei varaa eikä luovuta lämpöä niin kuin sen pitäisi.

  Koskaan ei voi myöskään liikaa korostaa kuivan puhtaan lämmityspuun merkitystä sekä paloilman oikeaa suhdetta. Liekki pitää olla iloinen lepattava, ei liian kova veto tai huono veto.
  Koskee jälleen kaikkia tulisijoja, valmistajasta riippumatta.

  Lyhyesti, kuivan polttopuun kosteusprosentti on 10 – 20 % välissä. Poltettavan puun pitäisi olla näin.
  Normaalisti ihmisillä käytössä olevan puun kosteus on luokkaa 20 -30 % jos kertaerässä poltettava puu säilytetään sisällä edes lyhyen ajan.
  Jos puu on liiterissä, kosteus on luokkaa 20 – 35 %, jos poltettava puu on taivasalla pressun tai fankkulevyn alla, kosteus luokkaa 30 -45 %, jos puu taivasalla kosteus luokka 40 – 60 prossaa.

  ihmiset usein sanoo että puu on ylivuotista tai 2-3 vuotta sitten kaadettua, mutta se säilytys…

  Tämä tarkoittaa sitä, että jos poltat 10 kg puuta, niin kosteusprosentin mukaan joudut haihduttamaan 1- 6 litraa vettä/ poltettava 10 kg !!!
  Lämpöarvo jää todella matalaksi poltettavalla puumäärällä koska kosteus on haihdutettava ensin.
  Miksi tulisija ei toimi niin kuin luvataan, voiko vetää johtopäätöksiä, voinko tehdä itse jotain toisin ?
  Puuta kuumennettaessa syntyy kaasuja, paloprosessi on pyrolyysi, missä kaasut alkaa palaa omatoimisesti n. 200 asteen lämpötilasta eteenpäin.
  Kiinteää ainetta poltettavassa puussa on 5- 10% luokkaa, kaikki muu palava on kaasuja.

  AK -kiukaan lämmitysohje ei välttämättä ole tuttua asiaa, jos et ole perehtynyt aiheeseen, vaikka omistaisit kertalämmitteisen kiukaan.
  Artikkeliin kirjoittajat on hyvin oikeilla jäljillä. (ohjeet on luettu, ei poltettu :).
  Näin saadaan maksimaalinen hyöty hankinnalle, jolle on asetettu isoja odotusarvoja.
  Valmistajalta (Narvi Oy) saat ohjeet pyytämällä, ettei hyvän hankinnan hyödyntäminen jää pienistä
  tiedon puutteista kiinni .

  Pehmeitä, hapekkaita ja lämpöisiä löylyjä.

  Narvi Oy
  Jälkimarkkinointi
  Jarmo Huotari


  • John Björkman

   Kiitos näistä neuvoista. Yhä olen ollut tyytyväinen kiuasvalintaan. Se on tietenkin totta ja hyvin tärkeä asia että kuivat puut ovat a ja o näissä hommissa, kuten puulämmityksessä ylipäätään. Siitä on puulämmittäjien maine kiinni ja tumma haiseva savu aiheuttaa nopeasti närää naapurustossa.


  • Jouni Suomela

   Jarmo Huotarille , Minulla on AK47 kerkeskivillä. Rosterivapan pistehitsaukset ei pidä, vaan irtoaa kuumassa ja vaippa ikäänkuin vääntyy ”salmiakin” suuntaiseksi. Kansi ei luukku, nousee toiselta laidalta ylös ja punaiset kivet näkyvät ohuesta raosta.
   Kun kerkesit tulivat niin kivien mukana tuli tulenkestävä massa millä tulitiilten saumat muurattiin villoja vasten tiiviiksi.Teinkin näin kaverilleni muutama vuosi sitten ja hänen aitokiukaansa on toiminut moiteitta tähän päivään asti, Ei kuten minun ak: Kivien pinta romahtaa muutaman lämmityskerran jälkeen koska rosterivaippa on löysännyt ja vaeltaa vapaana päistään. Ihmetyttää ettei netissä ole minkäänlaista informaatiota asian tiimoilta.


 8. Esko Peltonen

  Minulla on mökillä perinteinen kartiohuuvalla varustettu pönttökiuas. Mielestäni kertalämmitteinen sopii oikein hyvin mökille, jossa ei ole peruslämpöä. Saunan sisälämpö voi olla pakkasen puolella, kun lämmitys alkaa. Saunaa lämmitettäessä lämpiää myös lauteet ja saunan seinät. Saunomiskunnossa lauteet ovat miellyttävän lämpöiset tai jos ne on kuumat, voi käyttää laudeliinaa. Kylmällä kelillä lämmitän kolmella pesällisellä, kesäaikaan kahdella pesällisellä. Lämmittäminen kaikkineen kestää 1 h 15 min … 1,5 h. Puiden kulutusta en ole mitannut, mutta arvioisin , että se on 6-7 kg kopallinen. Senverran kun on kokemusta jatkuvalämmitteisestä, sanoisin, että jatkuvalämmitteinen on puusyöppö. Eikä jatkuvalämmitteinen lämmitä saunaa yhtään nopeammin saunomiskuntoon. Pönttökiuashan säteilee ehkä enemmän lämpöä saunaan lämmittäessä.
  Kun sauna on saunomiskunnossa, laskeskelin, että lämpöä on varautunut: n. 50% saunan lauteissa, seinissä ja katossa /lattiassa, n. 30% kiukaan tulitiilissä ja n. 20 % kiuaskivissä.
  Olen pienentänyt kivimäärän sellaiseksi, että kahden pesällisen jälkeen ei ole yhtään nokea enää palamatta kivillä. Eli käytännössä poistin muutaman kiven kiukaan reunoilta. En oikein ymmärrä niitä, joiden mielestä saunan saunomislämpö on varautunut kiukaan kiviin. Kiviä ei tarvitse lämmittää punahehkuisiksi. Jonkinverran saattavat hehkua juuri kun lämmityksen lopettaa. Sauna pysyy saunomislämpötilassa 2-3 tuntia. Sanotaan 6 tunnin päästä sauna ei enää anna ollenkaan löylyä.

  Saunassa miellyttää pitkään viipyvä tasainen löyly. Ja saunan hiljaisuus, ei huminaa eikä sähkökellon raksutusta. Korkeintaan linnunlaulu ulkoa.


 9. Nina

  Kuuluuko aitokiukaasta tulla kipinöitä takaa lämmittäessä.??


 10. Jami

  Ninalle vastaukseksi, että ei missään vaiheessa. Kaipaa huoltoa.


Kommentoi