Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Purkaminen voi moninkertaistaa työn

Autiotalon korjausprojektissamme on alusta saakka ollut yksi selkeä ohjenuora: pyritään välttämään purkamista niin pitkään kuin mahdollista. Kun aloitimme oman kotitalomme remontin 2010, eräs restaurointialalla työskentelevä ystävä antoi heti ensi käteen tärkeän neuvon: hillitse purkamisintoa. Vanhan talon korjaajilla on usein kova hinku ”kuoria”taloa, pahimmillaan hirsipintaan saakka.

Nyt tiedän jo omastakin kokemuksesta tuon neuvon arvon. Purkaminen paljastaa aina uusia ongelmakohtia ja pieniä lisähommia, usein moninkertaistaen arvioidun työmäärän. Lisäksi menetetään arvokasta rakennushistoriaa, jos vanhat pinkopahvit tapettikerroksineen, muut pintamateriaalit tai vaikka vanhat purueristeet joutuvat kaatopaikalle. Ja niiden mukana uusiksi menevät sähköasennukset.

Autiotorpan kohdalla ideana on hyväksyä talossa olevat pintamateriaalit 50-60-luvuilta, säilyttää sen hetken alkuperäisasu ja vain putsata ja ehostaa.

Linja onkin aika hyvin pitänyt, kunnes tuli vastaan poikkeus: eteisen katon Halltex-levyt olivat ilmeisesti piipunjuuren pienempien vesivuotojen myötä menneet niin huonoon kuntoon, että päätimme purkaa ne. Osa levyistä oli jo tullut alas itsestään. Alta pilkotti helmiponttikatto, joka olisi ihan kiva saada yhdessä huoneessa esiin (muissa huoneissa jätämme Halltex-katot paikoilleen). Arvioimme myös, että pehmeät puukuitulevyt voisi varovasti irrottaa vahingoittamatta sähköjohtoja.

Viimeisessä arvauksessa olimme oikeassa. Varovaisesti nitkuttamalla levyt lähtivät nätisti irti aiheuttamatta sen suurempaa hämminkiä ympäristölleen. Alta paljastui koko eteisen peittävä helmiponttikatto. Puupaneelit olivat kestäneet kosteutta puukuitulevyjä paremmin. Vauriokohdissa puu oli vain hieman rapistuneempaa kuin muualla, mutta silti ihan säilytyskelpoista.

Katto on kuitenkin kaikkea muuta kuin siisti: maali on pahassa kunnossa ja pinta täynnä pienen pieniä nauloja. Isomman pulman muodostavat kuitenkin saumat: seinien ja katon liitoskohdat ovat todella rujot. Miten hoitaa listoitus purkamatta sähköjohtoja? Lisäksi paljastui, että eteinen on ilmeisesti joskus ollut jaettuna kahteen. Keskellä kattoa on koko eteisen halki menevä sauma- tai jatkoskohta, jota ei ole tehty millään lailla siistin näköiseksi. Sitä ei selkeästi ole tarkoitettu näkyviin eli kyseessä on varmaan vanha väliseinän paikka.

Yhden huoneen sisäkaton purkaminen toi siis mukanaan monta pulmaa työstettäväksi. Onneksi emme purkaneet enempää!

katto2

Ilmeisesti vanha väliseinän paikka. Aika rujon näköinen kohta.
Tässä riittää taas putsailtavaa ja pähkäiltävää.

 

Torppakamera 18.7. (kuva: Nemesol OY)
Torppakamera 14.7.2016 (kuva: Nemesol OY)

 

Kuvat: John Björkman, ellei toisin mainittu

Kommentoi