Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Juhannus muutti autiotalon mökiksi

Aluksi pahoittelut hetken radiohiljaisuudesta. On nimittäin ollut niin kiire saada torppa juhannuskuntoon, että blogin kirjoittaminen on täysin jäänyt remontin jalkoihin. Asetimme nimittäin tavoitteeksi saada torpan sisätiloista kamari ja keittiö sellaiseen kuntoon, että siellä voidaan viettää juhannusta. Remonttia on myös mukavampi jatkaa, kun mökillä voi viettää normaalia elämää siinä sivussa.

Ja tavoitteeseen päästiin, ainakin nipin napin. Keittiön sisäseinien maali ehti juuri kuivua aatoksi. Kaksi päivää ennen kannoimme vielä kalusteita sisään ja vahasimme keittiön lattiaa. Patjoja ei vielä saatu niin että koko perhe pystyisi yöpymään sisällä. Sen sijaan pystytimme pihalle teltan, jossa osa nukkui. Lapset olivatkin teltasta niin innoissaan, etteivät millään malttaneet odottaa nukkumaanmenoaikaa.

Juhannusaattona automme oli pakattuna aivan piukkaan. Tarvitaan ihmeen paljon tavaraa kun autiotalo josta on tullut työmaa muutetaan (edes alkeellisesti) käyttökelpoiseksi mökiksi. Kattiloita, pannuja, vilttejä, makuupusseja, pesuaineita ja –vateja. Sekä se valtava ruokamäärä mitä juhannuksen viettoon kuuluu kantaa (ja josta kolmasosa tuodaan taas takaisin ja syödään kotona).

Kaikki oleellisin kuitenkin toimii: tontille on avattu kunnallinen kesävesiliittymä, huussi on kunnossa (ja erotteleva järjestelmä on todettu sekä toimivaksi että hajuttomaksi), sähköt toimivat ja niihin liittyen myös valot ja keittiön hella (joka kaikkien tomukerrosten alta osoittautui jopa siistikuntoiseksi).

Kamari on sisustettu hetekalla ja pirttikalustolla (jonka pöytä löytyi palasina torpalta). Siihen katoimme juhannusaterian; uusia perunoita, silakkaa, lohta, makkaraa, saaristolaisleipää. Olo oli heti kotoisa. Tai pikemminkin mökkeisä – sellainen kotoisa että kaikki saa olla vähän enemmän sekaisin kuin kotona. Kylmälaukut, matkakassit, vaatteet ja pyyhkeet ovat vähän siellä täällä. Voi ottaa vähän vapaammin ja rennommin.

Radio on tärkeä mökkitunnelman luoja.
Radio on tärkeä mökkitunnelman luoja.

Illalla lapset kävivät keräämässä juhannuskimput, jotka laitettiin telttaan odottamaan (nuorempi poika arveli, että hän tulisi näkemään unta suklaamunista). Juhannusyössä on aina taikaa: ympäristössä on paljon kesämökkejä vaikka ne eivät ole ihan näköpiirissä ja metsästä kantautui sekä muiden juhlijoiden että erilaisten villieläinten ääniä. Ehkä vuorostaan muiden mökkiläisten mielestä oli ihme, kun yli vuosikymmenen autiona olleen talon ikkunoista näkyikin valoa.

Myöhään illalla paahdettiin vaahtokarkkeja grillissä. Keskiyön tienoilla havaittiin varsinainen ihme: torpan ympäristössä suorastaan kuhisi lepakoita. Mahtava näky. Yöllä kesti tovin saada unta, kun kuunteli  ympäristön ääniä: ihmisten ääniä, koirien haukuntaa, lintujen huutoja, iniseviä hyttysiä.

On mökkeisää.
Mökkeisää.

Aamulla kun heräsi ja meni pihalle harjaamaan hampaita, oli mahtava olo. Mökilläolo-olo. Mökillä harjataan hampaat pihalla. Juhannusviettomme oli muuttanut autiotalon asutuksi ja käytetyksi mökiksi.

Paljon on kuitenkin hommaa vielä jäljellä: tulisijat eivät ole käyttökunnossa koska hormeja ei ole tarkastettu. Sauna ja  eteinen on kunnostettava. Talo on punamullattava ja ehkä suurimpana operaationa odottaa sammaloituneen katon ja lahojen räystäiden kunnostus. Mutta kyllä sitä jaksaa, kun on mökki jossa voi olla!

Kahvin tuoksu leviää tupaan.
Asutussa mökissä tuoksuu kahvi.

K

Torppakamera, juhannusyö (kuva: Nemesol OY)
Torppakamera, juhannusyö (kuva: Nemesol OY)

 

Kuvat: John Björkman, ellei toisin mainittu

Kommentoi