Juurrutus

BLOGIT | Juurrutus

Vanha huussi erottelevaksi

Autiotorpan kunnostaminen kesämökiksi on edennyt pikkuhiljaa perusasioilla kuten sähköillä, siivoamisella ja raivaamisella. Yksi todellinen perusasia, joka pitää saada kuntoon jos torpassa haluaa viettää enemmän aikaa, on käymälä.

Torpassa on valmiiksi huussi ja sen me aiomme pitää käytössä. Monihan laittaa nykyään hienoja sisävessoja kesämökkeihinsä mutta ihan rehellisesti ihmettelen: mikä se sellainen kesämökki on, jossa on sisävessa? Kaiken lisäksi ulkohuussi on huomattavasti vesivessaa ekologisempi. Se toimii ilman kallista ja haurasta vesijohto- ja viemäriverkkoa. Sen avulla voi kierrättää omista jätöksistä tulevat ravinteet omassa pihassa. Jos kaikki käyttäisivät ulkohuussia, kompostoisivat ja kasvattaisivat ruokaa omassa pihassa, ympäristöongelmamme olisivat varmasti murto-osassa nykyisestä.

Huussi ja säiliötilan luukku.
Vanha huussi pitää laittaa käyttökuntoon.

Mutta takaisin käytännön asioihin: käymälässä on hienosti nikkaroitu istuin luukkuineen, jonka haluamme säilyttää. Huussiteknologiassa on kuitenkin tapahtunut huomattava parannus, jonka haluamme ottaa käyttöön, nimittäin erotteleva käymälä. Virtsat ja kiinteät jätteet menevät eri osoitteisiin, joka on hygieenisempää, hajuttomampaa ja helpottaa kompostointia ja uudelleenkäyttöä. Kiinteä jäte kun vaatii kompostointia, kun taas virtsan voi käyttää suoraan puutarhaan.

Miten siis säilyttää olemassaoleva huussin rakenne, mutta muuttaa se erottelevaksi? Pienen nettitutkiskelun jälkeen löysin tähän sopivan tuotteen: vanhaan huussiin asennettava erotteleva asennussarja Pikkula 500. Tuonhan voisin ostaa jo pelkän iskevän brändin takia!

Erottelusysteemin voi myös itse rakentaa mutta päätin kokeilla Pikkula 500:sta. Kyseessä on siis pelkän erottelun hoitava setti, muovinen ”istuin” tai ”alusta” joka asennetaan olemassaolevaan käymälän reikään. Sen lisäksi tarvitaan säiliöt sekä kiinteälle että nestemäiselle jätteelle (ja umpinainen kompostiastia kiinteän jätteen kompostointiin). Tätä toimintoa palvelee esimerkiksi sopivan kokoinen muovisaavi kiinteälle jätteelle ja vaikka kanisteri nestemäiselle, johon se johdetaan setin mukana tulevaa putkea pitkin.

Pikkula 500:n perusosat: lämpöistuin, erottelualusta ja putki virtsaa varten.

 

Asennuksessa törmäsin kuitenkin ongelmiin: istuin sopi nätisti käymälän aukkoon, mutta sen yläpuoliset osat ovat sen verran paksut, että huussin alkuperäinen luukku ei enää sulkeudu, vaikka jättäisin lämpöistuinosan pois.

Ratkaisuksi päätin kokeilla setin asennusta altapäin. Koon puolesta näyttäisi toimivan näinkin päin, mutta huussinpenkin alusrakenteet ovat hieman ahtaat jotta alustan saisi nätisti ruuvattua alapuolelta kiinni. Lisäksi pitää hankkia lyhyemmät ruuvit. Perusideana tämä vaikuttaisi kuitenkin toimivalta, joka lisäksi jättää eniten alkuperäisestä puupenkistä näkyviin. Vaatii kuitenkin vielä hieman hienosäätöä ennenkuin saan Pikkulan kunnolla asennettua. Emmeköhän me tästä kuitenkin saa kesäksi käyttökuntoisen huussin.

 

Erottelusetin osat paikoillaan: kiinteä jäte menee saaviin ja virtsa letkua pitkin kanisteriin.

IMGP3021

Kaikki kuvat: John Björkman

7 vastausta artikkeliin “Vanha huussi erottelevaksi”

 1. Mainari

  Onpa tuo uutena siisti ja toimivan oloinen, ainakin mielikuvana. Mutta entäs kun se on käynnin jälkeen kuin alkuräjähdyksen jäljiltä.
  Pitäisi putsata, joko pyyhkien tai vedellä. Ilman kosteutta siitä ei siistiä tule, joten vettä päälle.
  Ai, mutta kun vettä menee nyt väärälle osastolle, mitä nyt.
  Itse harkitsisin kuitenkin avointa isoa reikää.
  Erottelu tapahtukoon sitten säiliön pohjalta.
  Etsin kuitenkin vielä tähän toimivaa valmista systeemiä, joka ei menisi tukkoon.
  Ideoita kaivataan!


  • Markku Saarikoski

   Olemme käyttänyt yli 20 vuotta vakituisesti erottelevaa ekokäymälää.
   Puhdistaminen kostealla pyyhkeellä on helppoa ja siistiä. Kuivikkeen oikealla käytöllä varmistetaan ettei hajuhaittojakaan tule. Säiliöiden tyhjennys ja huolto tarpeen mukaan ja aikaa siihen kuluu n. 10 minuuttia.
   Tuloksena saamme ilmaista puutarha- ja kukkamultaa.
   Terv. Ekoasuja


 2. Antti Paajanen

  Aivan erinomainen järjestelmä. Kiinteän aineen ohjainputki on muotoiltu niin hyvin, että se pitää putsata vain ripulin vaivatessa mahaa ja niitä kertoja ei ole kovin monta. Lisäksi puhdistaminen on vaivatonta vaikkapa kostealla rätillä.
  Hajut huussista poistuvat melkein kokonaan ja jos haluaa vielä vähäiset hajutkin pois, voi aina asentaa huipputuulettimella varustetun tuuletusputken istuimen alaiseen tilaan. Helppoa kuin heinänteko, eikä maksa maltaita.


 3. John Björkman

  Hauskaa kuulla kokemuksistanne! Nyt sain istuimen asennettua kunnolla, omia käyttökokemuksia odotellessa…


  • Patenttoimaton

   Tuolla systeemillä on se vika, että virtsa priiskaloi munat märiksi siitä. Minulla on saavin sisäreunasta roikkuva n.15 cm halkaisijaltaan oleva suppilo, johon kiinnitetty letku puhkaisee saavin kyljen vähän alempaa ja ohjaa kerääntyneen virtsan säiliöön. Hanskat käsissä ja kahdensaavinjälkikompostoinnillla homma hoitunut vuosia.


  • Artsi

   Nyt olet varmaan käyttänyt erottelijaa jonkin verran, kuinka toimii?


   • John Björkman

    Oikein hyvin on toiminut, kiitos kysymästä! Kaikki menee oikeisiin osoitteisiin eikä istuimeen ole tullut koko kesän aikana sotkua. Vaikka käyttäjiin lukeutuu 4- ja 8-vuotiaat lapset. Virtsasäiliötä täytyy muistaa tyhjentää riittävän usein.


Kommentoi