
Autiotalosta kesämökiksi – jälkikatsaus
Lokakuussa laitoimme toisen kerran oman kesätorppamme talvikuntoon. Kaikkea tällekään kesälle suunniteltua ei ehditty saada valmiiksi. Mm. eteisen sisäpintojen kunnostus on …
Lokakuussa laitoimme toisen kerran oman kesätorppamme talvikuntoon. Kaikkea tällekään kesälle suunniteltua ei ehditty saada valmiiksi. Mm. eteisen sisäpintojen kunnostus on …
Viime viikonloppuna koitti kauan odotettu päivä. Oli aika punamullata torppa (eli maalata punaisella keittomaalilla). Rakennus on selkeästi aikanaan ollut punamullattu. …
Tämän kesäloman aikana on tullut vietettyä paljon aikaa Paraisilla. Viime viikolla suuntasimme Lemlahden saarelle ja siellä sijaitsevaan kätkettyyn aarteeseen, Kuitian …
Juhannus vietettiin jo toiseen kertaan torpalla. Oli kokkoa, vieraita, sauna ja hyvää ruokaa. Kaikin puolin onnistunut juhannus. Koleahkot ilmat antoivat …
Nyt on perinneasuntomessut pidetty ja olipahan jollakin tapaa uudenlainen kokemus olla tämän alan messuilla jotka a) järjestetään museoympäristössä ja b) …
Tällä kertaa en sen enempää kerro kuulumisia kuin paljastan että olen mukana 16.6. ja 18.6. Luostarinmäellä järjestettävillä Perinneasuntomessuilla. Kyseessä on …
Viikko sitten koitti aika laittaa torpan kamariin uudet tapetit. Vaikka pyrkimyksenä on säästää torpan interiööri mahdollisimman alkuperäisenä, todettiin vuoden koeajan …
Nyt kun olemme kesämökinomistajia, on aika orientoitua mökkielämään. Siihen kuuluu oleellisesti grillaus ja savustus. Tavanomainen makkaroiden grillailu pallogrillillä on kuitenkin …
Tämä kevät lienee keleiltään surkein miesmuistiin. Kevään paras kukkaloisto, idänsinililjojen, käenrieskojen, kiurunkannuksien ja vuokkojen meri on parhaimmillaan – ja saanut …
Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi on mm. valittu maallemme kansallisruoka, ruisleipä. Valinta on erittäin hyvä, etenkin koska ruisleivän oikeaoppiseen valmistukseen kuuluu …
Kevät etenee. Pääsiäisenä kävi iloinen talkooporukka auttamassa torpan pihan siivouksessa ja nyt alkavat puutarhasuunnitelmat taas hahmottua. Ensimmäinen kesä meni kunnostaessa …
Hyvää pääsiäistä! Olemme uuden kasvukauden partaalla, asia joka näkyy monella tapaa pääsiäisen perinteissä. Rairuoho ja virpomisvitsat kertovat tulevasta kasvusta. Kotitarveviljelijä …
Olen useasti tässä blogissa tuonut esille sitä, kuinka puutaloasuminen on aktiivista elämää. Vanha talo ja puutarha pitävät aktiivisena, se on …
Yhtenä vanhojen talojen keskeisimpänä etuina mainitaan usein niiden hengittävät rakenteet. Tämä ei tarkoita sitä, että nurkista vetää, vaan sitä että …
Autiotorpalla on kaadettu puita ja on paljon pilkottavaa. Testaamme videolla suomalaisen innovaation, vipukirveen käyttöä. Vipukirves on melkoisen hintava hankinta eikä …
Käytiin kokeilemassa torpan kamiinan lämmitystä. Oleellista kun alkaa lämmittää kylmillään ollutta rakennusta on saada ensin hormit lämpimäksi, esimerkiksi polttamalla sanomalehtipaperia …
Kaikki tietävät ne – ehkä hieman kömpelön oloisesti muotoillut, ronskein vedoin koristemaalatut saviset ruukut ja pannut joita vain kuuluu löytyä …
Åbo Underrättelser on tänä vuonna julkaissut lehtensä keskiaukeamalla näköispainoksia vuoden 1917 numeroistaan. Muutama viikko sitten näistä sadan vuoden takaisista lehdistä …
Asuuko teidän keittiössänne juuri? Siis taikinajuuri. On ilmiselvää että juurevan kodin keittiössä sellainen pitää olla. Taikinajuuri on se perinteinen tapa …
Tammikuu toi mukanaan kovat pakkaset. Testasin millaisia ovat huoneiden väliset lämpötilaerot pakkaspäivänä eli miten hyvin voi saada mukavan oleskelulämmön …
Kuljemme lumisateisia katuja pitkin koko perheen kanssa, matkalla hakemassa joulukuusta. Joulunalusaika on ollut tänä vuonna älyttömän stressaava ja kiireinen – …
Kun autiotorpan katto oli saatu kuntoon, kävi nuohooja. Ja kas, hormit ovat täysin kunnossa! Eli mökkiä voi alkaa lämmittää. Torpassa …
Torppaan saatiin tehtyä suunnitelluista korjaustöistä suurin, eli katon korjaus. Sekin pieneni, mitä pidemmälle sitä suunniteltiin. Katon korjaus oli kuitenkin välttämätön. …
Pari vuotta sitten vierailimme ekologisen omavaraisviljelyn mallitilalla, Marie ja Gustav Mandelmannin Djupadalissa Skånessa. Tämän vuoden lokakuussa Mandelmannit saatiin houkuteltua Suomeen …
Aina ei jaksa juoda vettä. Etenkin näin syksyn tullen sitä kaipaa jotakin ravitsevampaa juomaa (ja suoraan sanottuna Virttaankankaan tekopohjavesi ei …
Lupasin kirjoittaa viimeaikaisesta lämmitysongelmastamme. Luottamukseni uuteen teknologiaan sai nimittäin taas kolauksen kun viisi vuotta vanha maalämpöpumppumme lopetti yhteistyön elo-syyskuun vaihteessa …
Tervehdys taas pitkän tahattoman päivitystauon jälkeen. Tietokoneemme hajosi (perheen nuorimmainen tiputti sen lattialle) ja juuri kun olimme saaneet sen kuntoon, …
Tällä kertaa putsataan ja kunnostetaan autiotorpan Leino-merkkisen puuhellan pinnat mm. liesimustalla ja hopeisella uuninluukkumaalilla. video: Mari ja John Björkman
Autiotalon korjausprojektissamme on alusta saakka ollut yksi selkeä ohjenuora: pyritään välttämään purkamista niin pitkään kuin mahdollista. Kun aloitimme oman kotitalomme …
Keskellä aurinkoisinta kesää puutarha vaatii jonkin verran kastelua – etenkin vaativimmat kasvit kuten tomaatit. Tämän viikon videoblogissa kerron hieman omista …
Aluksi pahoittelut hetken radiohiljaisuudesta. On nimittäin ollut niin kiire saada torppa juhannuskuntoon, että blogin kirjoittaminen on täysin jäänyt remontin jalkoihin. …
Autiotorpan sisätilojen kunnostus on edennyt niin pitkälle, että olen voinut poistaa lattiasuojaukset päätykamarista ja paljastaa jälleen lattian, jota peittää vaaleanruskea …
Takaisin autiotorppaprojektin pariin. Me pidämme luonnosta ja torpan luonnonläheisyys oli yksi sen houkuttavimmista tekijöistä. Luonto ei kuitenkaan aina ole ihmisen …
Kevään taittuessa alkukesään teemme katsauksen Juurrutuksen puutarhaan, missä kasvaa monivuotisia ruokakasveja eli syötäviä perennoja joilla voi herkutella jo kasvukauden alussa. …
Jätämme jälleen torppaprojektin hetkeksi. On nimittäin aika miettiä remontoinnin lisäksi kasvimaa-asioita. Olemme vuokranneet 4H-yhdistykseltä viljelypalstan täksikin vuodeksi, ajatuksena jatkaa etenkin …
Autiotorppa on saanut ensimmäiset korjatut ikkunapokat ja nyt on aika asentaa ne paikoilleen. Ikkunoita kutsutaan usein talon silmiksi. Levytetyt ikkunat-aukot …
Juurrutuksen torppaprojektilla tarkastelemme miten eri maalityypit, kuten pellavaöljymaali, alkydimaali ja punamultamaali ovat kestäneet aikaa ja millaisen työn ne teettävät uudelleenmaalatessa. …
Pari vuotta sitten kun haikailin blogissa kesämökkiä, totesin että lopputalvella alkanut mökkikuume yleensä hälvenee kun omat pihan kevättyöt alkavat (alkaakseen …
Vanhan talon ikkunat kuuluvat sen huomiota kiinnittävimpiin osiin. Usein sanotaan että ikkunat ovat talon silmät, ja juuri ikkunoiden ruutujaottelu ja …
Hieno vanha suomalainen perinne, jota kannattaa vaalia on talkoot. Jokaisella omakoti- tai mökkiomistajalla tulee vastaan hetkiä, kun edessä on ylivoimaisen …
Autiotorpan kunnostaminen kesämökiksi on edennyt pikkuhiljaa perusasioilla kuten sähköillä, siivoamisella ja raivaamisella. Yksi todellinen perusasia, joka pitää saada kuntoon jos …
Ostamamme autiotorppa on siis suojeltu. Koska se vaatii jonkun verran korjauksia, on hyvä ottaa heti selvää, millaiset pelisäännöt suojellun rakennuksen …
Autiotorpassamme ei tietenkään hankittaessa ollut sähköä. Johdot ja muut asennukset vaikuttavat suurimmilta osin olevan sieltä 1950-60-lukujen taitteesta. Vanhat vipukatkaisijat. Peltivaippaiset …
Viime postauksessa kerroin että olemme ryhtyneet autiotorpan kunnostusprojektiin. Tämä voi monen mielestä olla hullun idealistin hommaa. Ja sitä se tavallaan …
Yksi pitkäaikainen unelmani on autiotalon kunnostaminen. Toki omassa talossamme on ollut hommaa, mutta se oli asuttu ennen meitä, ja jos …
Kun talven selkä on taitettu, alkavat ajatukset kääntyä kohti kevättä. Vaikka puutarhakauteen on vielä pitkä matka, voi ottaa hieman etumaistiaista …
Juurrutuksen sadannen päivityksen kunniaksi kerron tarinan omakoti-ihanteen alkuajoista. Äitini ja isoäitini puhuivat usein Tourulasta. He olivat molemmat eläneet lapsuutensa tällä …
Talvi on kylmä ja elämme puulämmityksen sydänkautta. Seuraavassa video-ohjeessa esittelen, miten lämmitetään kaakeliuuni oikein, minimoiden niin päästöt ja pahanhajuinen savu …
Pihamme portin molemmin puolin kasvaa kaksi vanhaa komeaa saarnea. Kun ostimme talomme, ne muodostivat valtavan epämääräisen pöheikön joka peitti koko …
Talvi tuli taas. Loppiaista edeltävänä päivänä työpaikan kahvipöydässä joku tokaisi että ”Huomenna onkin sitten pyjamapäivä.” Kaikki kahvipöydän ääressä olevat puutaloasukkaat …
Otetaan testiin jouluksi saatu uusi kahvimylly ja keitetään sillä pannukahvit uuden vuoden kunniaksi.
Kävimme ennen joulua Päivi Lehtosen keittiössä opettelemassa muutaman nykyään vähän epätavallisemman joulun perinneherkun valmistuksen. Teimme mm. vatruskoita ja katajakaljaa, joiden …
Koska sieniviljelyni tuotti tänä vuonna tulosta ja kaadetusta isosta koivusta jäi aika paljon käyttökelpoista puuta, päätin tehdä uusia sienipölkkyjä ja …
Yksi tavallisimpia kliseitä vanhoissa taloissa asumisesta on, että ikkunoihin pitää laittaa liimapaperia talveksi. Tämä toimenpide kuitenkin vähentää vetoa ja parantaa …
Syksy on niin lahti- kuin metsästyskautta ja aika täyttää pakastimet lihalla. Lihan tuotannon ongelmallisuutta on viime aikoina nostettu esille. Suurtuottajien …
Syksyn pimetessä eivät yleensä ulkohommat ihan maita niin kuin kesällä. Rännit on kuitenkin puhdistettava ja lehdet haravoitava ainakin kadun puolelta …
Kun aamupäivä on vietetty pihalla töiden ja leikkien parissa, on mahtavaa tulla sisälle ja kokoontua lämpimän aterian ääreen (tänään syötiin …
Perjantaina oli tilaisuus päästä kuulemaan rakennusperintöguruamme Panu Kailaa Turun Yliopistolla. Aiheena oli ”Miten aikaa säilytetään”. Talotohtorin puhujan lahjat eivät ole …
Kylmenevä ja pimenevä syksy siirtää elämän kiinnekohdan takaisin pirttiin ja pistää valkeat uuneihin. Ja mikäs sen mukavampaa kuin istahtaa työpäivän …
Mitä olisi arvokas kulttuuriympäristö ilman komeita puuvanhuksia? Ainakin itselleni oleellinen osa kartanoiden ja vanhojen maatilojen pihojen viehätystä piilee puissa, joiden …
Kesä on ohi ja niin alkaa olla sadonkorjuuaikakin. Kodin jatke, piha, alkaa kadota jonnekin pimeyteen ja elämä keskittyä taas tulisijojen …
Kun lämmin syksy muuttuu hieman viileämmäksi, alkaa pian myös kaivata puuhellan lämpöä. Puuhellamme on seissyt koko kesän käyttämättömänä nurkassaan keräämässä …
Ystävämme Janne ja Mona kutsuivat käymään. He asuvat kolmen lapsensa kanssa suurin piirtein samantyyppisessä talossa kuin me; pienehkössä sotienvälisen aikakauden …
Minä muistan lapsuudestani sen paikkana, jossa Puolalanpuiston läpi kulkiessa oli aina joukko puliukkoja. Puliukot loikoilivat yleensä kallion edustalla ja heillä …
Nyt kerron varmasti omituisimmasta viljelykokeilustani. Kokeilu alkoi muutama vuosi sitten, kun luin sienten kasvattamisesta pölkyissä. Innostuin pikkuhiljaa kokeilemaan. Sienten viljely …
Syksy alkaa koputella ja surkeasta kesästä huolimatta näyttää siltä, että jonkinlaista satoa kuitenkin saadaan. Monet kiitollisimmista kasveista, niin hyöty- kuin …
Uusi ulko-ovemme on asennettu ja toiminut toistaiseksi hyvin. Oven valmistanut puuseppä Valtteri Lindblad muistutti, että ovi kannattaa maalata mahdollisimman pian …
Minun oli tarkoitus kirjoittaa tällä viikolla ulko-oven perinteisestä värityksestä, mutta Helsingin Sanomissa viikonloppuna julkaistu artikkeli (http://www.hs.fi/kotimaa/a1438915439056) Turun Sanomat samasta aiheesta …
Tämän kesän ensimmäiset mustikkareissut ovat saaneet ihmettelemään luonnon resursseja. Kun itse tekee kaikkensa muutaman hassun mansikan tai tomaatin eteen, luonto …
Sain vähän aikaa sitten viestin ruotsalaisilta tutuiltamme Petteriltä ja Annelilta, joita emme ole tavanneet yli kymmeneen vuoteen, että he haluaisivat …
Puutarhassa on märkää. Taas. Kaikkialla rehottaa, mutta kukkii myös. Tämän kesän kurjat kelit alkavat tehdä lopun satotoiveistani. Mansikat homehtuvat. Kurkut …
Kesän aikana kunnostustöitä tuntuu taas riittävän. Kivijalan rappaustyöhön löydettiin lopulta sopiva tekijä, samaten hirsikorjausten paneelipaikkaukset pitää maalata. Lisäksi yksi pitkäaikainen …
Olemme aina vannoneet, ettemme ikinä menisi järjestetylle ryhmämatkalle. Tänä kesänä päätimme kokeilla. Maatiainen ry:llä oli nimittäin tarjolla Liettuan matka konseptilla, …
Juhannusaaton aatto. Siistin pihaa. Samalla kuuntelen naapurustosta kaikuvia ääniä. Puhetta, auton takaluukku ja ovat paukkuvat, sitten auto hurahtaa käyntiin ja …
Kurvaan autolla Sauvon kotiseutumuseon pihaan. Vilkaisen auton penkillä olevaa vaatekasaa; työhaalarit, ylimääräinen huppari ja takki. Auto on kuin sauna ja …
Jalassa kumisaappaat, kainalossa kuokka ja kaksi haraa ja käsissäni muovilaatikollinen perunoita ja papuja katselen edessäni leviävää savista peltoa, jossa on …
Kevät toisi maalarin, mutta tänä keväänä on hyviä maalauskelejä saatu odotella. Maalattavaa vaan olisi vaikka millä mitalla. Nyt kuitenkin toukokuun …
Viime sunnuntaina järjestettiin paljon taimenvaihtotapahtumia eri puolilla. Itse päätin piipahtaa Peltolan siirtolapuutarhan taimenvaihtopäivään, ihailemaan toukokuun kukkaloistoa parhaimmillaan sekä arvatenkin katsomaan …
Lähimatkailu on parasta matkailua ja ekologisin matkailuväline polkupyörä asettaa sopivat, ihmisen kokoiset rajoitteet liikkumiselle ja melkeinpä pakottaa tutustumaan kodin …
Kevään saavuttua ei omakotitalon omistajalta yleensä tekemistä puutu. Jokakeväisiä perushuoltotoimenpiteitä ovat ainakin rännien putsaaminen sekä kivijalan tuuletusluukkujen avaaminen sellaisessa talossa …
Kevään tullessa puutarhaan haluaa yleensä suunnitella pieniä tai suurempia muutoksia. Keväällä on kuitenkin usein hankalaa hahmotella, millaiseksi se puutarha kasvoikaan …
Kevään puutarhatyöt ovat lähteneet täysillä käyntiin niin meillä kuin muuallakin. Se lähtee aina yhdestä perusasiasta ja tajusinkin tässä juuri, että …
Kävimme viettämässä pääsiäislauantaita ystäviemme Kallen ja Heidin luona Paraisten Vanhalla Malmilla. Heidän tunnelmallinen talonsa on pääosin rakennettu 1800-luvun lopulla ja …
Vaikka maaliskuu on yhtä arvaamaton kuin aina, on kevät silti melko pitkällä. Sormet syyhyävät kuokkimaan mutta pitäisi koettaa malttaa mielensä. …
Tässä kaupungissa on monta hienoa asiaa. Yksi kaikista parhaimpia on runsas määrä luonnontilaisia viheralueita. Kun katsoo ilmakuvaa Turusta, isoja vihreitä …
On mittausten aika. Appiukkoni polttokemisti Kari Peltola toi mukanaan polttolaitosten päästömittauksiin tarkoitetut välineet. Päätimme kokeilla saada lukuja perinteisessä tulisijassa tapahtuvasta …
Keväällä pitää tehdä muutakin kuin laittaa pihaa: remonttihommat lähtevät taas liikkeelle. Me olemme koko viime kesän pähkäilleet mitä tehdä talomme …
Lumet sulivat ja ensimmäiset hyötykasvit alkavat jo kurkistaa maasta. Kuten esimerkiksi muutaman viikon takaisesta kirjoituksestani käy ilmi, omavaraisviljelymme on auttamattomasti …
Vaikka talvi on ollut lauha ja kevät lähestyy, olemme silti yhä keskellä puulämmityskautta. Puulämmitys pientaloalueilla lämmittää kodin lisäksi usein tunteitakin …
Vietimme perheen kanssa laskiaissunnuntaita Liedon Vanhalinnassa, jonne oli järjestetty hienot laskiaisriehat napakelkkoineen ja hevoskärryineen. Ilma sattui olemaan juuri sopiva – …
Kuuntelin toissaviikolla radiosta vaasalaisen ympäristöaktivisti Göran Ekströmin haastattelua. Hän kertoi ahdistuvansa aina, kun käy kaupoissa ja pitäisi ostaa jotakin uutta. …
Helmikuun alkuun sijoittuu vanhan kansan merkkipäivä, Kynttilänpäivä. Itse koen sen merkityksen siinä, että valon paluu alkaa tuntua. Linnut alkavat tähän …
On löylyn aika. Viime postauksessa esittelemäni ”moderni pönttökiuas”, joka on siis Aitokiuas AK-47, saatiin asennettua ja viime perjantaina otettiin sillä …
Uusi vuosi on vierittänyt meillä käyntiin taas remonttihommat. Sisäänmuuttoremontissamme viisi vuotta sitten sauna tuli kaikessa kiireessä tehtyä vähän hutiloiden, emmekä …
Käydäänpä vähän alhaalla kellarissa. Mutta hiljaa, siellä nukutaan. Käyn aina välillä tarkistamassa talviunilla uinujia, jos ne vaikka tarvitsevat jotain? Monet …
Jouluaaton Turun Sanomista löytyi artikkeli, joka pureutuu nykyisen elämänmenon keskeiseen ristiriitaan: Me kaikki haluamme säästää energiaa, ja sitä varten sähkölaitteista …
Vuosi lähestyy loppuaan pakkasten paukkuessa. Kaakeliuunit ja puuhellat on pistetty koetukselle eikä polttopuiden kanssa nyt kitsastella. Perheemme oli viettämässä joulua …
Juurrutus toivottaa lukijoille hyvää juhlaa! Joulu on kautta aikain ollut yltäkylläisyyden juhla, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa ylenpalttista krääsän kulutusta. …
Joulukiireet alkavat painaa päälle ja ruokalajeja pitäisi alkaa pian miettimään kuntoon. Minä olen sillä lailla vinksahtanut, että mielestäni parhaat ruoat …
Etelä-suomalainen lumeton alkutalvi on synkeää aikaa. Pimeydestä voi osata nauttia, kuten myös tunnelmavalaistuksesta. Ennen osattiin tehdä tyylikkäitä valaisimia. Ei ole …
Kaakeliuunit ovat vanhojen talojen rakastetuimpia yksityiskohtia. Ne ovat verrattomia lämmönvaraajia ja usein todellisia taideteoksia, huomion keskipisteitä. Valitettavan usein vanhasta talosta …
Alkaa olla taas markkina-aika. Sen lisäksi että markinoilla käynti on hieno perinne, on niistä tullut meille hyvä tapa löytää …
Loppusyksyn tullessa ja lehtien pudottua on aika kavuta tikkaille. Ensinnäkin rännit pitää putsata – tämä on todella tärkeää vuosittaista …
Tämän päivän puutaloelämän valitsijoilla on usein mielessä tietyt ihanteet: hidas, laadukas elämä. Kodin lämpimässä tunnelmassa perheen kanssa vietetty aika. Puuhella …
Kun uusi ihminen muuttaa taloon, hän yleensä tekee pienemmän tai isomman remontin. Tämä ei ole mikään uusi ilmiö. Vanhoista taloista …
Se oli muutenkin raskas maanantai joitakin viikkoja sitten kun se tuli – soitto kirvesmieheltä joka oli tekemässä pienempiä korjauksia: ”Ikävä …
Vanhojen talojen pihoista löytyy usein vanhoja komeita puuvanhuksia. Ne herättävät tunteita. Omasta mielestäni harva asia voi olla niin komea ja …
Kun mielestänsä korjaa vanhaa taloa pieteetillä, tuntuu aluksi kaikki melko yksinkertaiselta – vaalii vanhaa ja korvaa tarvittaessa vastaavilla materiaaleilla, helppoahan …
Vaikka lämmin syksy ei ole antanut aihetta niin viimeistään lokakuun alkaessa alkaa puulämmittäjän olla vaikea pysytellä poissa tulisijan luota. Ensiksi …
Lämpimän syyskuun tullessa loppuunsa on kasvimaa päässyt rehottamaan melko pahasti. Tähän aikaan vuodesta tuntuu aina, ettei jaksa välittää enää kitkemisestä …
Nykypäivän korjauskäytännöissä on tunnetusti paljon tapoja, jotka helposti pilaavat vanhojen rakennusten ulkonäköä. Yksi asia mistä vaikutetaan nykyään olevan harmillisen tietämättömiä …
Yksi mielenkiintoinen ja helppo tapa lisätä puutarhansa biologista monimuotoisuutta sekä kauneutta on pitää siellä paljoa lahopuuta. Tähän aikaan vuodesta, kun …
Auranjoen varrelta löytyy monia mielenkiintoisia paikkoja, jopa kokonaisia säilyneitä vanhoja kylämiljöitä aivan kaupungin liepeiltä. Monille varmasti tuttu on Halisten kylä. …
Kun kasvukausi alkaa lähestyä loppuaan, on aika katsastaa mikä menestyi ja mikä ei. Onnistuneista tapauksista kerään ja säilön siemenet ensi …
UKK-instituutin julkaisemassa tuoreessa tiedotteessa tuodaan ilmi istumisen vaarat: runsaasti istuvilla, etenkin televisiota katsovilla ihmisillä, on huomattavasti korkeampi ennenaikaisen kuoleman riski …
Nyt on se aika vuodesta kun kaikkialta puskee satoa parhaimmillaan. Jos ja kun on saanut kasvimaansa tuottamaan, voikin helposti mennä …
Tämän kesän paahteisina päivinä on tullut kerta jos toinenkin mietittyä, että eikö tätä lämpöä voisi vähän säästää kylmille talvipäiville? Tavallaan …
Keväällä olin visiitillä Porin rakennuskulttuuritalo Toivossa. Ihmettelin, kuinka Toivon pihalla oli kevät paljon pidemmällä kuin täällä, vaikka se on 140 …
Skånen Rörumista löytyy erikoislaatuinen paikka – Mandemannin puutarha. Puutarha sai alkunsa vuonna 1996 kun Marie ja Gustav Mandelmann ostivat itselleen …
Kesäloman aikana kotinurkkiin ehtii kyllästyä ja haluaa käydä jossain kauempanakin. Autoilu ei tietenkään ole koskaan ympäristöystävällistä, mutta lentämiseen verrattuna neljän …
Kun on kaunis lauantai- tai sunnuntaipäivä, alueellamme näkee usein liikkuvan paljon ihmisiä jotka eivät ole naapurustosta. Ja mikäpäs siinä, viikonloppukävelyn …
Näin keskellä kesää ajattelin esitellä miten kasvimaalla menee – mikä kasvaa, mikä ei. Lähikesien sääolosuhteet ovat olleet merkilliset. Viime kesä …
Suurin osa Suomessa perinteisesti viljellyistä ruokakasveista ovat yksivuotisia. Tästä koituu kodin kasvitarhaviljelijälle melkoisesti työtä: siemenkylvöjä aikaisin keväällä, taimien esikasvatusta, suorakylvöjä …
Kesäisin kuuluu mennä mökille. Saunoa ja uida. Kalastella. Mennä metsään. Pitää pientä kasvimaata. Se vähän niinkuin kuuluu suomalaisiin tapoihin. Mutta …
Suomalaiseen kesään kuuluu olennaisena osana saunominen ja uiminen. Saunomista pidetään usein ikiaikaisena ja muuttumattomana asiana suomalaisessa kulttuurissa. Onko kuitenkaan näin? …
Kesän alkaessa lämmittää on aika miettiä, että myös talvella tarvitaan lämpöä. Viisas puulämmittäjä on jo järjestänyt tulevan talven puuvarannot kuntoon. …
Keväällä käväisin tervehtimässä tuttavaani Johanna Kaakista, joka on tehnyt vanhassa talossa asumisesta aivan omanlaisensa taiteenlajin. Hän on pistänyt huomattavasti vaivaa …
Kevät muuttui kertaheitolla hellekesäksi! Tähän tapahtumaan asti kasvu oli sinnitellyt kylmien öiden takia. Sitten humahti. Puut puskevat versoja. Kaikkialla kukkii, …
Eräs vanha viljelymenetelmä, joka on vaipumassa unohduksiin, on lavaviljely. Vanhoissa kirjoissa usein näkee näitä viljelylavoja joissa on lasit päällä. Kyse …
Elämäntapamme kestävyyden tullessa yhä tärkeämmäksi, on alkanut törmätä yhä enemmän permakulttuuri-käsitteeseen. Turun seudulla on aktiivista permakulttuuritoimintaa, etenkin Koroisten Lumo-keskuksessa. Vaikka …
Huomenna on äitienpäivä, minulle ensimmäinen ilman yhtäkään omaa äitiä tai isoäitiä elossa. Onneksi voi huomioida omien lasten äitiä. Samalla äitienpäivä …
Pääsiäisen jälkeen tuli käytyä työmatkalla Ruotsissa perehtymässä miten siellä tehdään työtä historiallisten kulttuurimiljöiden parissa. Matkalle mahtui monta kohdetta, joista ehkä …
Joka vuosi se tulee – pääsiäinen. Juhla, jonka olisi tarkoitus olla harras ja rauhallinen. Kuitenkin pääsiäisestä on ainakin meillä tullut …
Pihaa ja puutarhaa pidetään yleensä ympäristön kaunistuksena. Harva tulee ajatelleeksi että pihalla ja puutarhallakin on ympäristövaikutuksensa. Ruohonleikkurit pärisevät ja keinolannoitteita …
Kevät porskuttaa jo täyttä vauhtia. Tekemistä ja näkemistä riittää niin ettei meinaa ihan pysyä tahdissa mukana. Pihalla krookukset …
Komposti kuuluisi mielestäni jokaiseen pihaan, niin pientaloihin kuin taloyhtiöihin. Kompostointi on yhtaikaa yksinkertaista ja ei niin yksinkertaista. Sen kun kokoaa …
Aikanaan satuin eräälle Arno Kasvin luennolle. Hän kertoi kartanosta, johon hänet oli kutsuttu selvittämään miksi kartanon ikivanhat tammet ovat alkaneet …
Laitan puuhellalla ruokaa. Hellassa palaa valkea toista tuntia ja koko keittiö on erittäin lämmin. Tulee asiaa yläkertaan. Avaan oven ja …
Omenapuut kuuluvat olennaisena osana suomalaiseen omakoti-idylliin. Omenapuita kuuluu myös hoitaa – ainakin useimpien mielestä. Omenanpuun leikkuun perusteet ovat yksinkertaiset: leikata …
Pelkkien puutarhasuunnitelmien pariin ei kannata juuttua liian pitkäksi aikaa. Keväinen valo (ja postilaatikkoon tipahtelevat siemenerät) suorastaan pakottaa käymään tuumasta toimeen! …
Talvi alkaa näyttää lyhyeksi jäämisen merkkejä ja minä huomaan kevätauringon herättäneen minut vuodenajalle tyypilliseen siemenluettelojen selailuun ja kasvimaasuunnitelmien laatimiseen. Tavalliseen …
Talomme on rakennettu, löytyneiden asiakirjojen mukaan, vuosina 1922-23. 1920-luku oli omakotiaatteen nousukausi. ”Omakotitalo” (siihen aikaan uusi termi) tarkoitti 1920-luvulla nimenomaan …
Helmikuun alussa käväisin Pohjanmaalla Energia ja vanhat talot-seminaarissa. Järjestävä taho Stundars on Mustasaaren Sulvassa sijaitseva ulkoilmamuseo ja korjausrakentamiskeskus. Paikalla oli …
Tässä on yksi oiva ja kullanarvoinen kaveri kylminä talviöinä: Turun kaakelitehtaan uuni 163, myös Koivu-uunina tunnettu. Talostamme oli alkuperäinen kaakeliuuni …
On sydäntalvi, ja aika miettiä seuraavan talven polttopuita. Tammi-helmikuu on paras aika puiden kaatoon – puu on silloin kuivimmillaan, ja …
Energian säästäminen on tänä päivänä tärkeä asia jokaisessa kodissa. On se ennenkin ollut. Sillä säästetään ympäristön lisäksi myös omaa kukkaroa. …
Talvi saapui tällä kertaa pamauksella. Sitä ei ole voinut olla tuntematta kukaan, etenkään vanhassa puutalossa asuja. Tällaisina päivinä on vanhassa …
Jokainen ihminen tarvitsee juuria voidakseen hyvin. Juurrutus-blogissa pyritään kasvattamaan sellaisia. Blogin takaa löytyy 35-vuotias perheenisä. Perheeseen kuuluu minun lisäkseni vaimo, …